Τρίτη 24 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Σκέψεις για τις Θέσεις

Σύντροφοι! Επαναστατικούς χαιρετισμούς σε όλους σας.

Μπροστά στο 20ό Συνέδριο και τα 100 χρόνια του Κόμματος καλούμαστε να ατσαλωθούμε ολόπλευρα ιδεολογικά, οργανωτικά, μαζικά. Σύντροφοι, όταν ο Στάινμπεκ έλεγε πως ο σοσιαλισμός δεν βρήκε ρίζα στην Αμερική γιατί οι φτωχοί δεν είδαν τον εαυτό τους σαν εκμεταλλευόμενους προλετάριους αλλά σαν προσωρινά ντροπιασμένους εκατομμυριούχους καταγγέλλοντας τη χαμηλή αυτοεκτίμηση της εργατικής τάξης, σίγουρα δεν φανταζόταν τη συνέχισή της μετά από 60 χρόνια συνεχούς εξαθλιωτικής πορείας της.

Σήμερα, οι κομμουνιστές έχουμε χρέος να σηκώσουμε ψηλά την ταξική συνείδηση της εργατιάς για να ανταποκριθεί στις σημερινές συνθήκες της κοινωνικής της υποδούλωσης. Το επαναστατικό μας καθήκον σήμερα είναι πιο σύνθετο και δύσκολο από τις νέες μορφές εκμετάλλευσης που χρησιμοποιεί ο καπιταλισμός και με την εξέλιξη στις τεχνολογίες και τις επιστήμες.

Καθοριστική όσο και ιστορική για το μέλλον και την εξέλιξη του κινήματος στον τόπο θα αποδειχτεί η επιλογή - αναγκαιότητα για την κομματική οικοδόμηση στα εργοστάσια και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Να χτίσουμε το κόμμα παντού όπου κυριαρχεί η εκμετάλλευση, η εργοδοτική απανθρωπιά, το άδικο αποτύπωμα του ταξικού κράτους καθώς και στη συνοικία, στη γειτονιά στο χωριό.

Ιδιαίτερα τα μάτια μας στις νέες βάρδιες της εργατικής τάξης. Σκύψιμο σε ό,τι τους ταλαιπωρεί σε κάθε τι που τους βασανίζει. Να μας νιώθουν δίπλα τους. Κατανόηση στο «δεν καταλαβαίνουν» δουλειά μυρμηγκιού στο «δεν νοιάζονται». Με επαναστατικό φρόνημα αλλά και σεμνά όπως οι παλιότεροι λαϊκοί αγωνιστές του ΚΚΕ. Είπαμε: Το κύρος του Κόμματος δεν διακηρύσσεται αλλά κατακτιέται με συνεπή και γεμάτο αυταπάρνηση αγώνα για τα συμφέροντα των εργαζομένων όπως έλεγε ο Λένιν. Σύντροφοι δυσβάσταχτα βάρη έχει να σηκώσει το Κόμμα σε συνθήκες μάλιστα μιας (ιδιότυπης) νομιμότητας και οριακής αποδοχής του από το σύστημα της δημοκρατίας των αστών. Γιατί τι άλλο είναι άμα θέλουν να ελέγχουν τα τηλέφωνά μας, τα οικονομικά μας, παραχαράσσοντας τους αγώνες και την Ιστορία μας, εξομοιώνοντας την προσφορά μας στο λαό και τον τόπο με τα φασιστικά περιττώματα και βγάζοντας εκτός νόμου στην «Ελεύθερη Δύση» την ιδεολογία που σήκωσε τον εργάτη στα δυο του άκρα.

Και γι' αυτή την αισχρή εξέλιξη να πείσουμε το λαό, αυτός ο ίδιος να υπερασπιστεί το Κόμμα, το δικό του κόμμα, την πολιτική του, την Ιστορία και την προσφορά του, γιατί δική του υπόθεση είναι να το κάνει αφού στο όνομά του και την καλυτέρευση της ζωής του το ΚΚΕ και οι αγωνιστές του ανάλωσαν την ύπαρξή τους.

Και για να μην μεμψιμοιρούμε για το λαό που «δεν μας προτιμάει εκλογικά» να λύσουμε το ζήτημα «της πλειοψηφίας του λαού» όχι μέσω της «πλειοψηφίας» προς την επαναστατική τακτική, αλλά αντίθετα μέσω της επαναστατικής τακτικής να οδηγηθούμε στο δρόμο προς την πλειοψηφία. Και σε κατάσταση μη επαναστατική.

Σύντροφοι, οι Θέσεις λένε πως η «αστική νομιμότητα» αδρανοποίησε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά κομμουνιστικών κομμάτων σε όλο τον κόσμο. Μάτια δεκατέσσερα στα καθοδηγητικά όργανα να αποτρέψουμε οποιαδήποτε τυχόν χαλάρωση στη στρατηγική μας και στο Πρόγραμμα μας, να δυναμώσουμε την αντιπαράθεσή μας με ΚΚ που ενοχοποιούν ως «σεχταριστική στρατηγική» τη στρατηγική η οποία αρνείται την ταξική συνεργασία, το συμβιβασμό και κατευθύνεται στην επίλυση της αντίθεσης Κεφαλαίου - Εργασίας, στο σοσιαλισμό.

Σύντροφοι, ο Λαός ορμητικό ποτάμι με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές θα συμπαρασύρει κάθε αστικό - οπορτουνιστικό ανάχωμα και θα βρει το δρόμο του.


Νότης Δούκας
Μέλος ΚΟΒ Ρόδου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ