Τρίτη 24 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι αντιθέσεις στο προσκήνιο στις ενδοσυριακές συνομιλίες στην Αστάνα...

Ξεκίνησαν χτες στο Καζακστάν με απαίτηση των «αντικαθεστωτικών» ...να συμπεριληφθεί ο συριακός στρατός και η «Χεζμπολάχ» στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων

Από την έναρξη των έμμεσων ενδοσυριακών συνομιλιών στην Αστάνα

Copyright 2017 The Associated

Από την έναρξη των έμμεσων ενδοσυριακών συνομιλιών στην Αστάνα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΣΤΑΝΑ.--

Η συνέχιση της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων με επίκεντρο τη Συρία εξακολουθεί να τροφοδοτεί με επιπρόσθετη ένταση τις ενδοσυριακές έμμεσες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν χτες, με χαμηλές προσδοκίες, για πρώτη φορά μετά από περίπου εννιά μήνες, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα. Συμμετέχουν ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, Ρώσοι, Ιρανοί και Τούρκοι διπλωμάτες και ο Καζάκος υπουργός Εξωτερικών, Καΐράτ Αμπντρακμανόφ, και ο Αμερικανός πρέσβης στο Καζακστάν, Τζορτζ Κρολ, σε ρόλο παρατηρητή.

Αντίθετα με το αρχικό πρόγραμμα που προέβλεπε τριήμερες συνομιλίες, οι ενδοσυριακές έμμεσες διαπραγματεύσεις συμπτύχθηκαν σε δύο και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα το μεσημέρι στο πολυτελές ξενοδοχείο «Ρίξος», όπου και ξεκίνησαν. Η συνέχεια είναι πιθανόν, εφόσον υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα, να δοθεί στις 8 Φλεβάρη στη Γενεύη, με επανάληψη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο ανταγωνισμός για την Ενέργεια, τους αγωγούς μεταφοράς της, τις σφαίρες γεωστρατηγικής επιρροής, που είναι και οι πραγματικές αιτίες της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και της επέμβασης της καπιταλιστικής Ρωσίας στη συνέχεια, δεν πρόκειται να σταματήσει, όπως και η αιματοχυσία των λαών και η προσφυγιά, όσο δεν ανατρέπονται από τους ίδιους τους λαούς τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Τι είπε η αντιπροσωπεία «αντικαθεστωτικών»

Οι αμυδρές ελπίδες για το όποιο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης οφείλονται στην προκλητική τοποθέτηση του επικεφαλής της αντιπροσωπείας συριακών ένοπλων οργανώσεων, Μοχάμεντ Αλούς, που απαίτησε να συμπεριληφθεί ο συριακός στρατός και οι μαχητές της σιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» που πολεμούν στο πλευρό του στη... λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία».

Ο Αλούς κατήγγειλε την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, για «κρατική τρομοκρατία» και παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας που εφαρμόζεται σε περιοχές της Συρίας από τις 30 Δεκέμβρη. Ως «παραβίαση» ο Αλούς θεωρεί, μεταξύ άλλων, τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού κατά οργανώσεων τζιχαντιστών που μόλυναν το νερό των ταμιευτήρων νερού στην κοιλάδα Μπαράντα, από τους οποίους υδροδοτείται η συριακή πρωτεύουσα, Δαμασκός. Οι επιχειρήσεις των ενόπλων σταμάτησαν την υδροδότηση της Δαμασκού από τις 22 Δεκέμβρη έως σήμερα και ο συριακός στρατός πασχίζει να την αποκαταστήσει.

Η αντιπροσωπεία των Σύρων αντικαθεστωτικών δεν ήταν οκταμελής, όπως προβλεπόταν αρχικά, αλλά 35μελής, καθώς συμπεριελάμβανε τους αρχηγούς 14 ένοπλων οργανώσεων και 21 «συμβούλους» (ανάμεσά τους και άνθρωποι των Μοναρχιών του Κόλπου, που μαζί με άλλες δυνάμεις στήριξαν τους τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους»).

Η συριακή αντιπροσωπεία

Ο Μπασάρ αλ Τζααφάρι, μιλώντας ως επικεφαλής της 10μελούς συριακής αντιπροσωπείας που συγκροτούσαν πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, είπε πρώτα πως ο βασικός στόχος των συνομιλιών στην Αστάνα είναι η εξεύρεση τρόπων για ενίσχυση της εκεχειρίας και έναρξη της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες περιοχές. Σημείωσε πως διεθνείς αξιωματούχοι, αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει κατά καιρούς την υποστήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Συρίας. Επέρριψε σε ξένες δυνάμεις τη συνέχιση του πολέμου και της αιματοχυσίας στην πατρίδα του, τονίζοντας πως επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το «Ισλαμικό Κράτος» και η «Αλ Κάιντα» για να ανατρέψουν μία νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση, να καταστρέψουν μία ανεξάρτητη χώρα, για να την ελέγξουν και να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα. Εξήρε την άρτια διοργάνωση των συνομιλιών από την κυβέρνηση του Καζακστάν, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «μόνη έκπληξη και αιτία για ανησυχία» την ανακοίνωση του επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης πλευράς. Ακολούθως απευθύνθηκε στην αντιπροσωπεία του Μ. Αλούς, αποκαλώντας την «αντιπροσωπεία τρομοκρατικών ένοπλων οργανώσεων» και την κατηγόρησε για «ακατάλληλη, επιθετική, εμπρηστική και θρασύτατη ρητορική».

Χαρακτήρισε, επίσης, την Τουρκία «εγγυητή των ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων» και τη Ρωσία και το Ιράν «δύο από τους εγγυητές».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δεν ήταν παρών στην Αστάνα, καθώς η ρωσική πλευρά εκπροσωπήθηκε από τον απεσταλμένο σύμβουλο του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ. Σημείωσε, ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα πως παρά τα προβλήματα και τις προβλέψεις ορισμένων, οι συνομιλίες στην Αστάνα ξεκίνησαν εκφράζοντας «χαρά και ικανοποίηση». Είπε ότι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, είχε την υποστήριξη και Ιρανών αξιωματούχων για τις επαφές με τους εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπαχράμ Γασεμί, εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της χώρας του για την έναρξη των συνομιλιών .


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ