Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Λευκή βίβλο» για τα παζάρια του Brexit θα δώσει η Μέι...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Υπό τις έντονες πιέσεις βουλευτών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε χτες πως θα δημοσιοποιήσει μία «λευκή βίβλο - νομοσχέδιο» σε σχέση με τους στόχους διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Βrexit).

«Καταλαβαίνω πως υπάρχει επιθυμία στο κοινοβουλευτικό σώμα να δει το σχέδιο για ένα ολοκληρωμένο Brexit σε μία Λευκή Βίβλο και επιβεβαιώνω ότι το σχέδιό μας θα παρουσιαστεί σε μία Λευκή Βίβλο», είπε η πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων, έπειτα από έντονους διαξιφισμούς με τον αρχηγό των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο τελευταίος, δήθεν από ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους, κατηγόρησε την Μέι πως επιδιώκει να μετατρέψει τη χώρα σε φορολογικό «παράδεισο» για τις μεγάλες επιχειρήσεις και να χαμηλώσει τα κριτήρια ασφαλείας στα τρόφιμα στα πρότυπα εκείνων στις ΗΠΑ, ενόψει και της συνάντησης που έχει προγραμματίσει για αύριο (Παρασκευή) στο Λευκό Οίκο με τον Τραμπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μερίδας του βρετανικού Τύπου, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί δημοσίως εντός τρέχοντος 24ώρου.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της ΕΕ συνέχισαν τις προειδοποιήσεις στο Λονδίνο, με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Βρυξελλών που θα αναλάβει το Βrexit, Μισέλ Μπαρνιέ, να δηλώνει από τη Νορβηγία, όπου βρέθηκε χτες, ότι κατά τη διαπραγμάτευση θα πάρει υπόψη του και τα συμφέροντα χωρών του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) που έχουν συνδεθεί με την ΕΕ, όπως η Ισλανδία, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν. Τόνισε, επίσης, ότι όσο η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ, «δεσμεύεται από την εμπορική πολιτική της Ενωσης» και ότι κατά τ' άλλα είναι «ελεύθερη να συζητήσει τη μελλοντική εμπορική της σχέση με τις ΗΠΑ».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συνέστησε στη Βρετανία να μην προωθήσει σχέδια για ελαστικότερους κανονισμούς στην οικονομία ή μείωση της φορολογίας για προσέλκυση επιχειρηματικών επενδύσεων, τονίζοντας ότι «μία τέτοια κίνηση θα ήταν τεράστιο λάθος, επειδή θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές μίας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και των άλλων χωρών της ΕΕ». Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, υποστήριξε: «Δεν μπορείς να συγκρίνεις τη Βρετανία με τις Νήσους Κέιμαν... Εάν μια μεγάλη χώρα πιστεύει ότι μπορεί να έχει τα προνόμια μιας μικρής χώρας... αυτό θα αποτύχει. Κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ανεκτό από τον υπόλοιπο κόσμο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες απειλές Τραμπ για δασμούς στην ΕΕ (2019-03-15 00:00:00.0)
Προσπάθεια για νέα παζάρια με την ΕΕ (2019-01-30 00:00:00.0)
Οξύνεται η κόντρα όσο προχωρά η διαπραγμάτευση (2018-03-01 00:00:00.0)
«Λευκή Βίβλος» για το Brexit (2017-02-03 00:00:00.0)
Παζάρια για νέα τελωνειακή ένωση με την ΕΕ (2017-01-18 00:00:00.0)
Καθησυχαστικό μήνυμα Μέι για «ικανοποιητική» διαπραγμάτευση... (2017-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ