Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Κινήσεις αναθέρμανσης προβληματίζουν την ελληνική αστική τάξη

Προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση και στην ντόπια αστική τάξη γενικότερα, κινήσεις αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, που θέτουν σε αμφισβήτηση τις δικές της προσπάθειες οικοδόμησης «συμμαχιών» στην περιοχή, στο στόχο πάντα της γεωστρατηγικής αναβάθμισής της, εντός ευρωΝΑΤΟικού πλαισίου.

Σύμφωνα με αναφορά, που έφτασε στα κεντρικά του ΥΠΕΞ στην Αθήνα, από τις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες στο Κάιρο:

«Κατά το διήμερο 29-30/1 επισκέφθηκε το Κάιρο τουρκική επιχειρηματική αποστολή, αποτελούμενη από επικεφαλής 10 μεγάλων εταιρικών ομίλων της Τουρκίας, από τους κλάδους βιομηχανιών τροφίμων, χημικών και κλωστοϋφαντουργικών, κατασκευών, Ενέργειας, γεωργίας και μεταφορικού εξοπλισμού, καθώς και τουρισμού, υπό τον Πρόεδρο της Τουρκικής Ενωσης Επιμελητηρίων & Χρηματιστηρίων, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνόδου του Διμερούς Επιχειρηματικού Συμβουλίου, για πρώτη φορά από το έτος 2013, που φιλοξενήθηκε από την Ομοσπονδία Αιγυπτιακών Εμπορικών Επιμελητηρίων (FEDCOC). Το ενδιαφέρον της τουρκικής επιχειρηματικής αποστολής επικεντρώθηκε στην αναζήτηση πρόσθετων δυνατοτήτων επενδυτικών τοποθετήσεων στην Αίγυπτο».

Η κίνηση αυτή της τουρκικής αστικής τάξης εκτιμάται ως σφήνα απέναντι στις κινήσεις της ντόπιας αστικής τάξης να οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια άξονα με την Αίγυπτο. Κινήσεις που έχουν βρει έκφραση στη διοργάνωση τεσσάρων, μέχρι στιγμής, Συνόδων Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, με την τελευταία να γίνεται τον Οκτώβρη 2016.

Το συγκεκριμένο «τρίγωνο συνεργασίας» αποτελεί στρατηγική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης, την οποία υπηρετεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με έμφαση στον κλάδο της Ενέργειας, τις εξορύξεις, τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα σημαντικά κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρώπη, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε βασικό κόμβο διαμετακόμισης του καυσίμου.

Βέβαια, παρά τα τέτοια σχέδια, τις τέσσερις τριμερείς Συνόδους Κορυφής, τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, και τις μεγαλόστομες διακηρύξεις περί «ειδικής σχέσης» της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρακτικό αποτέλεσμα ως προς τη χάραξη ΑΟΖ, καθώς, σύμφωνα με διάφορες πηγές, το Κάιρο εμφανίζεται γενικώς απρόθυμο να προχωρήσει σε μία κίνηση που θα χειροτέρευε περαιτέρω τις σχέσεις του με την Τουρκία. Μάλιστα, όλο το προηγούμενο διάστημα, πληροφορίες από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα αποτυπώνουν την απαίτηση τμημάτων του αιγυπτιακού κεφαλαίου, για την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων με την Αγκυρα, διαβλέποντας «ειδικό βάρος» στην Τουρκία για τις εξελίξεις στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ