Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΕΣΒΗΣ ΗΠΑ
Εδωσε κατεύθυνση στα Ενεργειακά

Επιβεβαιώνοντας αυτό που έχει πει από την πρώτη στιγμή της άφιξής του, ότι δηλαδή είναι εδώ «πρώτα και κύρια» για να προωθήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την Ενέργεια στην αντιπαράθεσή τους με άλλα καπιταλιστικά κράτη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, μιλώντας χτες σε ενεργειακό συνέδριο («Athens Energy Forum 2017»), επισήμανε εκ νέου τη στήριξη των ΗΠΑ στην ανάδειξη της Ελλάδας σε «περιφερειακό ενεργειακό κόμβο». Την ίδια στιγμή άσκησε κριτική στη ρωσική ενεργειακή πολιτική, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την Ενέργεια «σαν όπλο», για να χειραγωγεί κράτη και να ελέγχει τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων...

Ο Αμερικανός πρέσβης εμφανίστηκε επικριτικός σε ενεργειακά έργα τα οποία όπως είπε περιορίζουν την «διαφοροποίηση» του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον αγωγό «Nord Stream 2» - ο δεύτερος υπό κατασκευή αγωγός που θα μεταφέρει απευθείας ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία - αλλά και τον ελληνοϊταλικό αγωγό «ITGI», ο οποίος υποστηρίζεται ως project από τη ρωσική «Gazprom».

Αντίθετα, εξέφρασε την υποστήριξή του σε έργα όπως ο αγωγός μεταφοράς αζέρικου φυσικού αερίου ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB αλλά και ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, που όπως είπε ενισχύουν την «ενεργειακή ασφάλεια» και ωφελούν την ελληνική οικονομία. Αναφέρθηκε ακόμα στις δυνατότητες της Ελλάδας να παράξει υδρογονάνθρακες, σημειώνοντας ότι το εγχώριο δυναμικό παραμένει ανεξερεύνητο, ενώ εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα οι επενδύσεις στον τομέα θα αυξηθούν, αφού θα προκύψουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

  • Για τις εξελίξεις γύρω από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κύπρο ενημερώθηκε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης από τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ