Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η ίδια η ύπαρξη του καπιταλισμού είναι το σκάνδαλο

Στην αξιοποίηση μιας ακόμα Εξεταστικής Επιτροπής για «συγκάλυψη και αποπροσανατολισμό» αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Οχι μόνο δεν υπήρξε πλήρης διαφάνεια - τόνισε - αλλά δόθηκε η ευκαιρία, όπως και σήμερα, για μια ανούσια αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα της κυβέρνησης από τη μια μεριά και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πολύ δε περισσότερο διευκολύνει και το πλέον εγκληματικό κομμάτι του συστήματος, αυτό που είναι το δολοφονικό χέρι του καπιταλιστικού συστήματος, τη Χρυσή Αυγή, να εμφανιστεί ως κατήγορος των πάντων, προσπαθώντας να συγκαλύψει τον εγκληματικό, δολοφονικό της χαρακτήρα, ο οποίος πηγάζει και από τις πράξεις της, αλλά και από τη ναζιστική της ιδεολογία».

Στην ουσία, όπως επισήμανε, «ο βασικός ρόλος της Επιτροπής» ήταν «μία ακόμα απέλπιδα προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης», να εξωραϊστεί ο εκμεταλλευτικός, άδικος, παρασιτικός χαρακτήρας του καπιταλιστικού συστήματος, και να καλλιεργηθεί η αυταπάτη στο λαό ότι «με μια διαφορετική διαχείριση, ή εάν εξαλειφθούν τα σκάνδαλα, η διαπλοκή, ή αν είμαστε πιο αποτελεσματικοί και με λιγότερες ελλείψεις στη διαχείριση, μπορεί ξαφνικά ο κόσμος να ζει με αξιοπρέπεια, τη στιγμή που κυριαρχούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, τη στιγμή που το καπιταλιστικό κέρδος είναι ο βασικός υπεύθυνος, η βασική αιτία των προβλημάτων και των δεινών που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και συνολικότερα η λαϊκή οικογένεια». Να συσκοτιστεί ότι «τα σκάνδαλα, η διαπλοκή και η διαφθορά» είναι συνυφασμένα «με τον εκμεταλλευτικό και άδικο χαρακτήρα του συστήματος», ότι η ίδια η ύπαρξη του καπιταλισμού «είναι ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο».

Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα με τα παραπάνω, η Εξεταστική πρόσφερε πεδίο για την όξυνση της ανούσιας αντιπαράθεσης, αφενός για «τη χειραγώγηση της λαϊκής δυσαρέσκειας, πολύ δε περισσότερο σε μια περίοδο που έχει επιβεβαιωθεί ότι η συνέχιση της διαπραγμάτευσης στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης και η ολοκλήρωσή της - εφόσον ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση - θα σηματοδοτήσει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης». Αφετέρου για να αποκρυφτεί «η στρατηγική σας σύγκλιση, σύμπλευση» των αστικών κομμάτων τα οποία διαγκωνίζονται «για το ποιος θα πάρει τα εύσημα» από το κεφάλαιο.

Εκανε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει αντικειμενική ενημέρωση όταν «αυτή βρίσκεται στα χέρια του κεφαλαίου», σημειώνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση κάνει ό,τι και οι προηγούμενες, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό γι αυτήν περιβάλλον μέσα από το ξαναμοίρασμα της πίτας των ΜΜΕ ανάμεσα σε παλιά και νέα επιχειρηματικά τζάκια.

Εξάλλου, όπως ανέδειξε, οι εργασίες της Επιτροπής ασχολήθηκαν ούτε καν με το δέντρο, αλλά με το κλαδί του συνολικού προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. «Τα επιχειρηματικά δάνεια είναι 145 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 45% είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι "κόκκινα" δάνεια», ενώ η Επιτροπή ασχολήθηκε «μόνο με 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ δανεισμό».

Ωστόσο οι εργασίες της Επιτροπής επιβεβαίωσαν τη σύμφυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καρδιά άλλωστε του καπιταλιστικού συστήματος, με τα υπόλοιπα τμήματα του κεφαλαίου και «τον ταξικό τρόπο δανειοδότησης κατά συνέπεια». Δηλαδή, ευνοϊκοί όροι δανειοδότησης στις επιχειρήσεις, σκληροί όροι και υψηλά επιτόκια για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Οσον αφορά το ΚΚΕ, επισήμανε ότι «αναγκάστηκε να καταφύγει στον τραπεζικό δανεισμό για να καλύψει τις ανάγκες του. Και το έκανε κάτω από ιδιαίτερα επώδυνες συνθήκες», και όπως έχει αποδειχθεί με «πολύ ισχυρές εγγυήσεις και διασφαλίσεις» των τραπεζών, όπως η προσημείωση των περιουσιακών του στοιχείων. «Σήμερα, υπογράμμισε, κάνουμε μια ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια να απεγκλωβιστούμε από τον τραπεζικό δανεισμό» μία ώρα αρχύτερα.

Κατέληξε λέγοντας ότι «συμπεράσματα, εκτιμήσεις και στοιχεία» του πορίσματος «χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ