Τετάρτη 26 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Καταδίκη του κυβερνητικού εμπαιγμού

Κατάγγειλαν την κυβέρνηση για τις αυξήσεις - ψίχουλα στις συντάξεις και ετοιμάζονται για νέους αγώνες

Τον προκλητικό εμπαιγμό της κυβέρνησης απέναντι στους συνταξιούχους, χρησιμοποιώντας ακόμα και αλχημείες προκειμένου να παραπλανήσει και να εμφανίσει «φουσκωμένη» την... αύξηση στις συντάξεις του 2000, καταδίκασαν οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - Δημοσίου, σε συνέντευξη Τύπου χτες. Οι συνταξιούχοι εξέφρασαν την απόφασή τους να υπερασπιστούν την κοινωνική ασφάλιση από τα διαλυτικά κυβερνητικά σχέδια. Στα πλαίσια αυτά ξεκινούν πλατιά καμπάνια ενημέρωσης και συζήτησης με τους συνταξιούχους όλης της χώρας, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν σε νέες πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση εμφάνισε το ποσοστό αυξήσεων για τους συνταξιούχους - εκτός των Ταμείων αυτοαπασχολούμενων - στο 4%. Ομως και αυτό το ποσοστό - που ούτως ή άλλως πρόκειται για ψίχουλα - είναι απατηλό. Καταφεύγοντας στις γνωστές της αλχημείες, συμπεριέλαβε σε αυτό και το διορθωτικό για το '99, που είναι 1,9%. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η αύξηση για το 2000 είναι ακόμα πιο μικρή, μόλις 2,1%. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και αυτή θα δινόταν σε δυο δόσεις και μόνο μετά τη γενική κατακραυγή ανακοινώθηκε πως θα δοθεί εφάπαξ.

Από το '93 και μέχρι σήμερα - όπως ανακοινώθηκε - οι συνολικές αυξήσεις, που έχουν δοθεί στις συντάξεις, ανήλθαν στο 32%, ενώ την ίδια περίοδο ο πληθωρισμός ανήλθε στο 55,7%. Την τελευταία δεκαετία η κρατική επιδότηση στα Ταμεία μειώθηκε από το 40% των εσόδων τους στο 14%. Ενδεικτική της μεθοδευμένης διάλυσης των Ταμείων από την κυβέρνηση - τόνισαν - είναι η κατάσταση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που δημιουργήθηκε με τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο 2676/99, με τη συγχώνευση σε αυτόν των ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ. Η κυβέρνηση «φέσωσε» τον ΟΑΕΕ με 81 δισ. δρχ., ενώ μέσα σε λίγους μήνες τα αποθεματικά του ΟΑΕΕ από 107 δισ. δρχ. μειώθηκαν στα 44 δισ. δραχμές.

Ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, σημείωσε πως στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό ο τελευταίος απέρριψε όλα τα αιτήματά τους, ενώ «στήριξε - επισήμανε - όλες τις διαλυτικές ενέργειες του διοικητή του ΙΚΑ Νεκτάριου». Η κυβέρνηση - συνέχισε - ανέλαβε δεσμεύσεις για ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να μπει στην ΟΝΕ. Τόνισε πως η κοινωνική ασφάλιση κατακτήθηκε με θυσίες και οι συνταξιούχοι θα την υπερασπιστούν με τους αγώνες τους. Καταλήγοντας υπογράμμισε πως οι συνταξιούχοι θα απαντήσουν και στην κάλπη, «γιατί - είπε χαρακτηριστικά - η ψήφος των συνταξιούχων δεν μπορεί να μπει στο ίδιο τσουβάλι με του Λαμπράκη, Βαρδινογιάννη κλπ.».

Ο Χ. Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΤΕΒΕ, επισήμανε - μεταξύ άλλων - πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση για κοινωνική πολιτική και ότι «σχεδιάζεται μετά τις εκλογές η κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο όνομα της ΟΝΕ και της διατήρησης της χώρας σε αυτή». Κατέληξε πως «ο μόνος δρόμος για μας είναι ο μαζικός ενωτικός αγώνας».

Ο Δ. Κούστας, από την Ομοσπονδία ΤΣΑ, κατάγγειλε την αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ ο Σ. Γραμματικός, από την Ομοσπονδία Δημοσίου, σημείωσε - μεταξύ άλλων - πως «οι συντάξεις, εξαιτίας της επιδοματικής πολιτικής λιτότητας, έχουν πέσει από το 80% των εν ενεργεία αποδοχών στο 50%». Ο Σ. Πέτρουλας, από τους συνταξιούχους ΕΛΤΑ, τόνισε πως «δε ζητάμε νέες παροχές, ζητάμε να μας δώσουν όσα μας αφαίρεσαν». Ο Σ. Σίμος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Ναυτεργατών, τόνισε πως, εξαιτίας της αντιναυτεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, το ΝΑΤ οδηγείται στη διάλυση, καθώς η σχέση ασφαλισμένου - συνταξιούχου έχει φτάσει σήμερα στο 0,4 προς 1 αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ