Σάββατο 11 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Καταδρομική έφοδος» και η επίθεση στο «Συνεργείο»

Με την κατάθεση του μάρτυρα Παναγιώτη Δριμυλή, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο μάρτυρας, οικοδόμος, κάτοικος Ηλιούπολης και μισθωτής του χώρου που στεγαζόταν το «Συνεργείο», που δέχθηκε επίθεση από μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου χρυσαυγιτών στις 10 Ιούλη 2013, κατέθεσε για τα όσα είδε και υπέστη, μίλησε για τα χτυπήματα στο σώμα του με κοντάρια και κρυπτονάιτ (σ.σ. κλειδαριά) μοτοσυκλετών.

Περιέγραψε ότι εμφανίστηκαν οι πρώτες μοτοσυκλέτες κι άρχιζαν να κατεβαίνουν οι χρυσαυγίτες που κρατούσαν τα ξύλα, ενώ συνεχιζόταν η περικύκλωση του χώρου, από μπροστά και από το πλάι, από τις υπόλοιπες μηχανές. «Δεν σταμάτησε η μοτοπορεία, κατεβαίνανε καινούργιοι. Σταματάνε μόνο αφού έχουν κυκλώσει όλο το χώρο (...) κινούνται προς την είσοδο του "Συνεργείου", αρχίζουν να χτυπάνε (...) Ηταν ένα απειλητικό μαυροντυμένο πράγμα (...) η επίθεση διήρκεσε δύο λεπτά (...) την ολοκληρωτική εικόνα καταστροφής του χώρου την αντίκρισα μόνο όταν σηκώθηκα, ο χώρος ήταν διαλυμένος, σαν σκηνή από σαλούν φαρ ουέστ, δεν είχε μείνει τίποτα όρθιο (...)», είπε. Ο μάρτυρας χαρακτήρισε «καταδρομική έφοδο» την επίθεση των χρυσαυγιτών, λέγοντας στο δικαστήριο πως η επίθεση ήταν «στρατιωτικά οργανωμένη από τα πριν για να γίνει τόσο γρήγορα. Διαφορετικά, η Αστυνομία που ήταν ήδη παρούσα θα το αντιλαμβανόταν. Ηταν μια καταδρομική ενέργεια, ερχόμαστε - χτυπάμε - φεύγουμε (...) Θέλανε να δείξουν ότι είναι αυτοί. Δεν θεωρούσαν ότι κάνουν κάτι αξιόποινο».

Ως ανάλογες επιθέσεις ανέφερε τη δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ, την επίθεση στο στέκι «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι κ.ά.

Μίλησε για προσχεδιασμένη επίθεση, με εντολές της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Κατέθεσε στο δικαστήριο ότι από την πρώτη στιγμή κάτοικοι και περίοικοι είχαν αναγνωρίσει ανάμεσα στους επιτιθέμενους δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τον Ν. Μίχο και τον Γ. Λαγό. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα Στ. Κωσταρέλου, είπε στο δικαστήριο: «Θεωρώ ότι έχει λάβει γνώση όλη η ηγεσία. Η Χρυσή Αυγή είναι ένα προσωποπαγές κόμμα, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Για κάθε ενέργεια δεν μπορεί να μην έχει γνώση ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος». Εκτίμησε, επίσης, ότι αφού ήταν παρόντες οι βουλευτές Λαγός και Μίχος, προφανώς έπαιξαν καθοδηγητικό ρόλο στην επίθεση. Ανέφερε επίσης σχετική ομιλία στα τοπικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Αλιμο, όπου άλλος χρυσαυγίτης βουλευτής, ο Ηλ. Παναγιώταρος, είχε μπροστά του έντυπα του «Συνεργείου» και άλλου χώρου και είπε ότι «εδώ πρέπει να κατακτήσουμε τα Νότια».

Ο μάρτυρας επισήμανε ότι όχι μόνο δεν καταδικάστηκε η επίθεση από τη Χρυσή Αυγή, από τον αρχηγό, «αλλά υπήρξε και επιβράβευση», αφού οι Μίχος και Λαγός που συμμετείχαν «διατήρησαν τη βουλευτική ιδιότητα, δεν τους έδιωξαν, ούτε πέρασαν από κανένα πειθαρχικό...». Κατέθεσε, επίσης, ότι οι περίοικοι κράτησαν τους αριθμούς των πινακίδων των μηχανών των χρυσαυγιτών και τις κατέθεσαν στην Αστυνομία, ενώ ανάμεσά τους ήταν το αυτοκίνητο του Γ. Λαγού. Ανέφερε ακόμα τις σχετικές φωτογραφίες από το χώρο που φαίνεται και ο Μίχος (σ.σ. έχουν προσκομιστεί και στο δικαστήριο).

Κι αυτός ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η επίθεση στο χώρο έγινε γιατί ήταν ιδεολογικά απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, είπε ότι «οι χρυσαυγίτες λένε ότι είναι Ελληνες εθνικιστές (...) Θεωρώ ότι η Χρυσή Αυγή είναι συγκαλυμμένα μια νεοναζιστική οργάνωση και γι' αυτό το λόγο αντιδρά έτσι στα αντιφασιστικά κινήματα στις γειτονιές».

Εκτίμησε ότι με την επίθεση στο «Συνεργείο» είχαν σκοπό να σπείρουν το φόβο, τον τρόμο και τελικά πέτυχαν το στόχο τους, αφού κάποιος κόσμος τρομοκρατήθηκε.

Για τη στάση της Αστυνομίας, είπε για τις δυο μηχανές ΔΙΑΣ που ακολουθούσαν το μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου από την αρχή, χωρίς να αποτρέψουν την επίθεση και ούτε καν κράτησαν τους αριθμούς των πινακίδων. «Ποτέ δεν καταλάβαμε αν η παρουσία της Αστυνομίας ήταν αποτρεπτική ή συνοδευτική»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ