Τρίτη 14 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Η αντιπαράθεση συνεχίζεται με NAVTEX

Η περιοχή που δεσμεύουν οι Τούρκοι με NAVTEX, νότια του Καστελόριζου
Η περιοχή που δεσμεύουν οι Τούρκοι με NAVTEX, νότια του Καστελόριζου
Με ανταλλαγή NAVTEX (οδηγίες προς ναυτιλλομένους) συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με επίκεντρο το Αιγαίο και τη συνέχειά του προς Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.

Συγκεκριμένα, σε σταθερή υπόμνηση των επιδιώξεων της τουρκικής αστικής τάξης, ο Σταθμός Αττάλειας της Υδρογραφικής και Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε τη NAVTEX 197/17, δεσμεύοντας περιοχή για ασκήσεις κανονιοβολισμών, νοτίως του συμπλέγματος του Καστελόριζου, για τις 11 και 14/2 και εφιστώντας «προσοχή στους διερχόμενους».

Η Υδρογραφική Υπηρεσία του ελληνικού ΠΝ, μέσω του σταθμού της στο Ηράκλειο, εξέδωσε δική της NAVTEX, την 82/17, ακυρώνοντας την τουρκική, επισημαίνοντας ότι μεταδίδεται από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό, καθώς αφορά άσκηση πυρών σε περιοχή που εμπίπτει στην ελληνική περιοχή ευθύνης έκδοσης NAVTEX. Οτι οι μόνοι υπεύθυνοι για την ευρύτερη περιοχή, με βάση όσα ορίζονται στο Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Σύστημα Κινδύνου και Ασφάλειας (GMDSS), είναι οι ελληνικοί σταθμοί NAVTEX Λήμνου, Ηρακλείου και Κέρκυρας, εγκεκριμένοι από τους διεθνείς οργανισμούς IMO και τον IHO. Καλεί, δε, κάθε ενδιαφερόμενο να επικοινωνεί για πρόσθετες πληροφορίες με «το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Πειραιά», το οποίο έχει και την ευθύνη συντονισμού τέτοιων επιχειρήσεων σε όλο τον προαναφερόμενο χώρο. Κάτι που αμφισβητεί η Τουρκία, θέλοντας να αποκτήσει τον έλεγχο αυτό σε σημαντικές ζώνες, αποκόπτοντας στην πράξη τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τον ηπειρωτικό κορμό και βάζοντας «υποθήκες» για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Τέλος, η τουρκική προκλητικότητα εκφράστηκε χτες και στον αέρα, καθώς 2 οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ