Τρίτη 14 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα για να ανακάμψει το κεφάλαιο

Στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά και στην ιδιαίτερα χαμηλή βάση σύγκρισης του παραγόμενου ΑΕΠ - μετά από μια 8ετή περίοδο συνεχούς κατρακύλας - στηρίζονται οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γύρω από τους ετήσιους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Για το 2016, ο ρυθμός ανάκαμψης αναμένεται μόλις σε 0,3% σε σχέση με το 2015, ενώ για το 2017 αναμένεται ρυθμός 2,7% και για το 2018 3,1%, έναντι κατρακύλας που έχει ξεπεράσει το 26% στη διάρκεια της περιόδου 2008 - 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις «Χειμερινές Προβλέψεις» του 2017:

-- Η ανάκαμψη για το 2017 (2,7%) εξαρτάται από την «έγκαιρη ολοκλήρωση» της δεύτερης «αξιολόγησης», δηλαδή από την εφαρμογή του νέου αντιλαϊκού πακέτου.

-- Η επίσημη ανεργία αναμένεται να εμφανίσει ισχνή μείωση και αυτό ως αποτέλεσμα των «μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας», των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης και του τρόπου καθορισμού των μισθών.

-- Οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη προέρχονται από την «αβεβαιότητα» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς και από «εξωτερικούς» παράγοντες, όπως οι διεθνείς και περιφερειακές γεωπολιτικές και οικονομικές εντάσεις καθώς και από την προσφυγική κρίση.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι η «υπεραπόδοση» για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 έφτασε στο 2% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 0,5%), σε μια εξέλιξη που είναι απόρροια της ενισχυμένης φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, καθώς και της περαιτέρω σύνθλιψης των κρατικών κονδυλίων που αφορούν ακόμη και σε στοιχειώδεις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών.

Τρέχουν τις εκκρεμότητες της «αξιολόγησης»

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, επισκέπτεται, αύριο Τετάρτη, την Αθήνα, όπου θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο. Αναφορικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, ο Π. Μοσκοβισί, δήλωσε ότι «εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το κάνουμε αυτό στη βάση των σωστών στοιχείων».

Ο Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στην προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, τόνισε ότι «θα επιδιώξουμε πολιτική συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου σε όλο το πακέτο», προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο λόγος των καθυστερήσεων, γιατί «πρέπει να αποφασίσουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα»...

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ δείχνει στην κατεύθυνση να μη συμμετάσχει στο τρίτο μνημόνιο μέσω νέου δανείου στήριξης προς το ελληνικό κράτος. Σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια, Κρ. Λαγκάρντ, το ΔΝΤ δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις αρχές του και να κλείσει μια «υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία». Η ίδια, μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς» έριξε και γέφυρες συνεννόησης με την πλευρά της Ευρωζώνης, τονίζοντας πως η «μείωση» του ελληνικού κρατικού χρέους, θα μπορούσε να επιτευχθεί και χωρίς «ονομαστικό κούρεμα».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση προχωράει στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο η πλευρά του ΔΝΤ «δεν αλλάζει τις υπερβολικά απαισιόδοξες προβλέψεις του». Σύμφωνα με τον ίδιο, η «βασική υπόθεση» της ΕΕ αφορά στην ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» σε «στενή συνεργασία» με το ΔΝΤ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γενικευμένη επιβράδυνση με αιχμή την Ευρωζώνη (2019-04-10 00:00:00.0)
«Εμβληματικά έργα» και αντιλαϊκές παρεμβάσεις για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων (2017-05-13 00:00:00.0)
Στην «τελική ευθεία» για την ανανέωση παλιών και την υπογραφή νέων αντιλαϊκών συμφωνιών (2017-04-23 00:00:00.0)
Ψάχνουν με νέα συνταγή αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων την αβέβαιη ανάκαμψη (2016-11-12 00:00:00.0)
Βιασύνη για την υλοποίηση των «προαπαιτούμενων» του κεφαλαίου (2016-08-30 00:00:00.0)
Μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα στην υπηρεσία του κεφαλαίου (2016-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ