Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Εδρεψε δάφνες στις ιμπεριαλιστικές ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις

Η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ», στο βάθος του πλάνου, περιπολεί με άλλα πλοία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο
Η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ», στο βάθος του πλάνου, περιπολεί με άλλα πλοία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο
Απολογισμό της πρώτης φάσης περιπολιών πλοίων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο για το 2017, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Sea Guardian», όπου βασικό ρόλο έπαιξε και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με τη φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ», έκανε η Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (Marcom).

Η φρεγάτα επιχείρησε στο διάστημα από 5 έως 19/2, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Gaziantep» (είχε χριστεί ναυαρχίδα της δύναμης) και την ιταλική «Aviere». Στην πράξη μετέφεραν στα κεντρικά του ΝΑΤΟ και στα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας εικόνα για την κατάσταση στην περιοχή, ποιες δυνάμεις πάνε κι έρχονται και με τι στόχους, ενόσω συνεχίζεται ο κατάπλους ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Συρία.

Επρόκειτο για την πρώτη φάση περιπολιών της «Sea Guardian» για το 2017 και τη δεύτερη συνολικά απ' όταν ξεκίνησε η επιχείρηση (ως διάδοχος της προηγούμενης ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Active Endeavour» στην ίδια ζώνη), στις 9/11/2016. Θυμίζουμε ότι η ελληνική αστική τάξη είχε δώσει το «παρών» και τότε, διαθέτοντας για τις τέτοιες περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο το υποβρύχιο «Παπανικολής».

Σύμφωνα με τη Marcom, τα 3 πλοία συμπλήρωσαν πάνω από 600 ώρες περιπολίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ελέγχοντας την «ασφαλή διέλευση» για πάνω από 440 πλοία και ερχόμενα σε «επαφή» (βλ. ελέγχοντας) 30 πλοία «για άτυπες συζητήσεις σχετικά με τις ημερήσιες δραστηριότητές τους στην περιοχή».

Η Marcom προσθέτει ακόμη: «Εκτός των πλοίων, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και περιπολιών από την Τουρκία παρείχαν καθημερινά 8ωρη κάλυψη στον τομέα της αναγνώρισης και επιτήρησης στην περιοχή, σε ευθεία υποστήριξη της αποστολής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ