Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Τρέχει» τις διαδικασίες του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου»

Μήνυμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται αναγκαίες για την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και μάλιστα ανεξάρτητα από τα κόμματα που βρίσκονται στο «τιμόνι» της κυβερνητικής διαχείρισης στα κράτη της ΕΕ, απέστειλε χτες ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί.

«Με τόση αβεβαιότητα που μας περιβάλλει, ένα πράγμα είναι σαφές: Οι προκλήσεις θα υπερνικηθούν μόνο με αποφασιστική δράση, τόσο από τις κυβερνήσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην εξουσία, όσο και αυτές που θα τις διαδεχθούν», τόνισε ο Π. Μοσκοβισί, στο πλαίσιο παρουσίασης της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση των οικονομιών των κρατών - μελών της ΕΕ και για την αξιολόγηση τυχόν «μακροοικονομικών ανισορροπιών». Η εν λόγω έκθεση έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης έκθεσης με τις «Χειμερινές Προβλέψεις» καθώς και της «ετήσιας επισκόπησης της ανάπτυξης» για το 2017 και των συστάσεων για τη ζώνη του ευρώ και της «Φθινοπωρινής δέσμης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», με την οποία ξεκίνησε ο φετινός κύκλος, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και των ελέγχων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω διαδικασία δεν υπάγεται το ελληνικό κράτος, καθώς εντάσσεται στο μηχανισμό της χρηματοπιστωτικής στήριξης μέσω του 3ου μνημονίου με την Ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντανακλά τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς και τις διαιρέσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ, σε συνδυασμό βέβαια και με τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται σε ό,τι αφορά τα προτεινόμενα μείγματα της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας, τα οποία σε προηγούμενη φάση βρίσκονταν στο επίκεντρο της ενδοαστικής διαπάλης στην ΕΕ, φαίνεται να περνούν σε δεύτερο πλάνο, καθώς όπως διαπιστώνει η Κομισιόν, «τα υψηλά πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχουν διορθωθεί μόνο σε περιορισμένο βαθμό»...

Την ίδια ώρα, επισημαίνονται οι κίνδυνοι από «τα υψηλά αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων (που) επηρεάζουν αρνητικά το χρηματοπιστωτικό τομέα σε μερικά κράτη - μέλη».

Σύμφωνα με την έκθεση, σε γενικές γραμμές, τα κράτη - μέλη σημειώνουν πρόοδο στην υλοποίηση των κατευθύνσεων πολιτικής που έλαβαν πέρυσι σχετικά με την τόνωση των επενδύσεων, την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διασφάλιση «υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών».

Ταυτόχρονα, το ιταλικό κράτος απειλείται με κυρώσεις για τα «υπερβολικά ελλείμματα» του προϋπολογισμού του. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της χώρας καλείται να προχωρήσει στην εφαρμογή «αξιόπιστων» διαρθρωτικών μέτρων τουλάχιστον στο 0,2% του ΑΕΠ, το αργότερο μέχρι τον Απρίλη του 2017, ωστόσο η απόφαση για το αν θα προταθεί η έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος θα ληφθεί με βάση τις «Εαρινές Προβλέψεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ταυτόχρονα, «υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες» διαπιστώνονται σε Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρο, Κροατία και Βουλγαρία, ενώ «ελεγχόμενες οικονομικές ανισορροπίες» εντοπίζονται σε Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ολλανδία και Σουηδία.

Σε ό,τι αφορά την Αυστρία, η Κομισιόν συνέταξε έκθεση για μια υπόθεση δήλωσης ψευδών στατιστικών στοιχείων για το κρατικό χρέος της και αποφάσισε την επιβολή προστίμου ύψους 29,8 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρεται, διαπιστώθηκε «βαριά αμέλεια» κρατικών υπηρεσιών, η οποία οδήγησε στην κοινοποίηση ψευδών στοιχείων προς τη Γιούροστατ για το διάστημα 2008 - 2012.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ευπρόσδεκτα βήματα» προς τις επόμενες αντιλαϊκές παρεμβάσεις (2021-11-25 00:00:00.0)
Ρηχή ανάκαμψη με «ισχυρές προσδοκίες» για τους επιχειρηματικούς ομίλους (2019-07-11 00:00:00.0)
Τα μνημονιακά «κεκτημένα» του κεφαλαίου αφετηρία για τα επόμενα (2018-08-21 00:00:00.0)
Προτεραιότητα οι αναδιαρθρώσεις στις «αγορές εργασίας» και την Πρόνοια (2017-05-23 00:00:00.0)
Μόνιμη θηλιά για τους λαούς (2014-10-26 00:00:00.0)
«ΒΑΡΟΝΟΜΑΧΙΕΣ» ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ (2004-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ