Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Διαδοχικές συγκλίσεις στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής
  • «Είμαστε πλέον πολύ πιο αισιόδοξοι μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε», τονίζει το ΔΝΤ
  • Συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ στο Βερολίνο

Από παλιότερη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ
Από παλιότερη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ
Την ερχόμενη βδομάδα επιστρέφουν στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων με τη συγκυβέρνηση, με άξονα την «εξειδίκευση» των αντιλαϊκών μέτρων και με ελάχιστη βάση υπολογισμού την «κατ' αρχήν συμφωνία» στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ.

Την ίδια ώρα, φαίνεται να διαμορφώνονται προϋποθέσεις για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο, ζήτημα που βάζει μόνιμα στο τραπέζι η πλευρά της Ευρωζώνης και ειδικότερα η κυβέρνηση της Γερμανίας. Αυτό διαφάνηκε χτες, στη συνάντηση που είχαν η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκ. Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Ταυτόχρονα και με δεδομένη την κοινή στάση Ευρωζώνης - ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, εξυφαίνεται και ένας συμβιβασμός σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ, οι δυο προϋποθέσεις για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι οι μεταρρυθμίσεις στο Συνταξιοδοτικό και το Φορολογικό, καθώς και η αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ, όπως τόνισε, «είμαστε πλέον πολύ πιο αισιόδοξοι μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις ελληνικές αρχές που κινούνται στην κατεύθυνση που ήθελαν οι θεσμοί, ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέταμε για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι χρειάζεται ακόμη «πάρα πολλή δουλειά» στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Εν ολίγοις, περιγράφεται η επίτευξη συμφωνίας με βάση τις προδιαγραφές και τις εκθέσεις του ΔΝΤ, όπως η καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες), των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, αλλά και των προνοιακών επιδομάτων, σε συνδυασμό, βέβαια, με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και με τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά.

Συμβιβασμός και στο χειρισμό του χρέους

«Δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους αυτή τη στιγμή», σημείωσε επίσης η επικεφαλής του ΔΝΤ, ενώ δείχνοντας στην κατεύθυνση ενός συμβιβασμού με την Ευρωζώνη και την κυβέρνηση της Γερμανίας, πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και απομείωση των επιτοκίων του στο μέλλον. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ακόμη σύγκλιση με την Ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, με απαράβατο όρο και προϋπόθεση την επιβολή και των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων.

Σύμφωνα με την ίδια, ζητήματα όπως η παράταση του χρόνου των αποπληρωμών και η «σημαντική» μείωση των επιτοκίων «θα πρέπει να συζητηθούν λεπτομερώς αργότερα», καθώς, όπως είπε, «θα επιτυγχάνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων».

Ενδοκαπιταλιστική διαπάλη ΗΠΑ - ΕΕ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προχτές με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, έθεσε τα ζητήματα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά και των μεγάλων εμπορικών πλεονασμάτων που παρουσιάζουν κράτη όπως η Γερμανία, χωρίς ωστόσο να τα κατονομάζεται.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με την Λαγκάρντ, ο Μνούτσιν τόνισε ότι αναμένει από το ΔΝΤ να δώσει μία «ειλικρινή και ξεκάθαρη» ανάλυση των συναλλαγματικών πολιτικών που ακολουθούν οι χώρες του οργανισμού.

Ταυτόχρονα, επισήμανε «τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στις ΗΠΑ» και ακόμη ότι «προσβλέπει σε ισχυρές συστάσεις του ΔΝΤ για τις οικονομικές πολιτικές των χωρών - μελών του για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανισορροπιών».

Από την πλευρά της, η Κρ. Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της από το Βερολίνο, υπογράμμισε πως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τη διαβεβαίωσε πως θέλει να συνεργαστεί με το διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό, κατά τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα. «Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έχουμε χάος, να έχουμε οικονομική αστάθεια», σύμφωνα με την Λαγκάρντ.

Θυμίζουμε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις «Χειμερινές Προβλέψεις» για το 2017 εστιάζει, μεταξύ άλλων, στις «αδιευκρίνιστες ακόμη προθέσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ». Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ με ποσοστό περίπου 17% επί των δικαιωμάτων ψήφου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Για το κεφάλαιο και τα «αντισταθμιστικά»

Την ίδια ώρα, ερωτήματα ανακύπτουν γύρω από τους όρους τυχόν χρηματοδότησης εγχώριων επιχειρήσεων από την Παγκόσμια Τράπεζα. Σε «άτυπη» κυβερνητική ενημέρωση της περασμένης Δευτέρας, με αφορμή τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, γινόταν λόγος για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ και μάλιστα με τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας (!).

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σε χτεσινές δηλώσεις του σημείωσε πως «μπορεί να είναι ένα δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας ή άλλοι πόροι, κάτι λιγότερο δαπανηρό». Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω χρηματοδότηση εξετάζεται να φορτωθεί στο ελληνικό κρατικό χρέος, γεγονός βέβαια που δείχνει να προβληματίζει τους δανειστές, οι οποίοι αναζητούν «κάτι λιγότερο δαπανηρό», σύμφωνα με τον Μοσκοβισί. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παρέμβει προκειμένου να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα «ενεργών πολιτικών» για την απασχόληση.

Η Τράπεζα της Ελλάδας

Η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιοποιείται αύριο Παρασκευή, πέρα από την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», αναμένεται να εστιάζει και σε ζητήματα των λεγόμενων «αντισταθμιστικών» και «αναπτυξιακών» παρεμβάσεων, που θα αφορούν πρώτα και κύρια σε φοροελαφρύνσεις επί των επιχειρηματικών κερδών, σε μειώσεις εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και σε μέτρα ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου.

Εξάλλου, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε χτεσινή εκδήλωση του «Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων», επικέντρωσε στην «ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να στοχεύει σαφώς στην απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, στην εξάλειψη των περιττών και στρεβλωτικών κανονισμών και στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας των ρυθμιστικών φορέων».

Αναφερόμενος στην εγχώρια βιομηχανία τροφίμων, επισήμανε ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι η «δομή» του κλάδου, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, περίπου 230 μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις παράγουν το 70% της συνολικής παραγωγής, ενώ 14.000 «μικρές επιχειρήσεις» παράγουν το υπόλοιπο 30% της παραγωγής. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την περίοδο 2010-2015, ο κλάδος των μεταποιημένων τροφίμων και ποτών αντιπροσώπευε το 11,1% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών και το 9,8% των ελληνικών εισαγωγών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με κοινούς στόχους στην αντιλαϊκή επίθεση (2018-01-26 00:00:00.0)
Οι ανταγωνισμοί πίσω από τη βιτρίνα... (2016-04-10 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις στα μονοπώλια για σίγουρα κέρδη (2013-10-02 00:00:00.0)
Χοντραίνει η κόντρα με αιχμή το ελληνικό χρέος (2012-10-06 00:00:00.0)
Χοντραίνει η κόντρα με αιχμή το ελληνικό χρέος (2012-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ