Τρίτη 23 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - «ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΧΩΡΑ»
Προτεραιότητα οι αναδιαρθρώσεις στις «αγορές εργασίας» και την Πρόνοια

«Ο χαμηλός ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας και τα προβλήματα που κληροδότησε η κρίση, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων ανισοτήτων στο εσωτερικό των κρατών - μελών και ανάμεσα σε αυτά, εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία, όπως και η αβεβαιότητα που απορρέει κυρίως από εξωτερικούς παράγοντες». Τα παραπάνω επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση με τις «ειδικές συστάσεις ανά χώρα» για το 2017, που με τη σειρά της αποτελεί τμήμα της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», στο πλαίσιο, δηλαδή, των τακτικών ελέγχων που διενεργούνται στις οικονομίες των κρατών - μελών της ΕΕ.

Παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις και την ανισομετρία μεταξύ των καπιταλιστικών οικονομιών, η αντιλαϊκή πολιτική κλιμακώνεται ενιαία και μάλιστα ανεξάρτητα από τη φάση του οικονομικού κύκλου. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «τα κράτη - μέλη θα πρέπει να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που προσφέρει η οικονομική ανάκαμψη για τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την τόνωση των επενδύσεων και την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών τους. Οι προτεραιότητες διαφέρουν μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, αλλά οι περαιτέρω προσπάθειες σε όλους τους τομείς είναι αποφασιστικής σημασίας για την επίτευξη πιο εύρωστης και βιώσιμης ανάπτυξης».

Μάλιστα, και ενώ σε γενικές γραμμές διαπιστώνεται «πρόοδος» σε ό,τι αφορά την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, η έμφαση σε αυτήν τη φάση δίνεται στις «κοινωνικές προτεραιότητες και προκλήσεις στα κράτη - μέλη» και συγκεκριμένα στον «ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, που θεσπίζει βασικές αρχές και δικαιώματα τα οποία διασφαλίζουν τη δίκαιη και εύρυθμη λειτουργία των αγορών εργασίας και των συστημάτων Κοινωνικής Πρόνοιας».

Ουσιαστικά, πρόκειται για τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται στα ασφαλιστικά συστήματα της ΕΕ, με άξονα την «ανθεκτικότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων σε δυσμενείς μακροοικονομικές και δημογραφικές προοπτικές» και τις «βέλτιστες πρακτικές» σχετικά με τις «αυτόματες διορθώσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων», ως «αντίδραση στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης», που συζητήθηκαν και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η γενική εικόνα που προκύπτει είναι ότι τα κράτη - μέλη εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά μέχρι στιγμής η πρόοδος κυμαίνεται από "περιορισμένη" έως "μερική" για τους περισσότερους τομείς πολιτικής που προσδιορίζονται στις ειδικές συστάσεις ανά χώρα του 2016».

Να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία δεν εντάσσεται στις διαδικασίες του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», καθώς είναι στο μηχανισμό της χρηματοπιστωτικής στήριξης μέσω του 3ου μνημονίου με την Ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, στο πλαίσιο παρουσίασης των «ειδικών συστάσεων ανά χώρα», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την έξοδο από τη διαδικασία του «υπερβολικού ελλείμματος», καθώς, όπως είπε, το έλλειμμα υποχώρησε κάτω από το προβλεπόμενο όριο (3% του ΑΕΠ), σημειώνοντας πως «η επίσημη απόφαση για την κατάργηση της διαδικασίας (σ.σ. υπερβολικού ελλείμματος) θα ληφθεί μόλις διευκρινιστούν οι υπόλοιπες πτυχές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προδιαγράφουν τις προγραμματικές δηλώσεις και της κυβέρνησης ΝΔ (2019-07-10 00:00:00.0)
«Τρέχει» τις διαδικασίες του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» (2017-02-23 00:00:00.0)
Μόνιμη θηλιά για τους λαούς (2014-10-26 00:00:00.0)
Η διαχείριση του χρέους στο επίκεντρο των αντιθέσεων (2014-05-31 00:00:00.0)
Ανθρακες ο ...θησαυρός του υποτιθέμενου ελέγχου της τρόικας (2014-01-17 00:00:00.0)
Αξιώνει συμπληρωματικά μέτρα (2004-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ