Τρίτη 23 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ανοίγει το δρόμο για ίδρυση ναυτικών σχολών από ΜΚΟ

Την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού από ΜΚΟ, στην οποία τον πρώτο λόγο θα έχουν οι εφοπλιστές, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο για να ενημερώσει σχετικά με χτεσινή συνάντηση του υπουργού Π. Κουρουμπλή με τον εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «κατά τη συνάντηση, που έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ναυτική εκπαίδευση και την ποντοπόρο ναυτιλία. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε το ενδεχόμενο να ιδρυθεί Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού από Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, ως Πρότυπη Σχολή. Συζητήθηκε ακόμα η ανάγκη να προσελκυστούν νέοι στο ναυτικό επάγγελμα, καθώς και η εκκρεμότητα των συλλογικών συμβάσεων».

Παράλληλα, χτες το απόγευμα, ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση βουλευτή της ΝΔ για την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου», ανέφερε ότι «έχουμε σημάνει συναγερμό», προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε δυνατές συνθήκες για να αποκτήσει η ελληνική σημαία ελκυστικότητα», προαναγγέλλοντας δηλαδή περαιτέρω στήριξη της ήδη τεράστιας κερδοφορίας των εφοπλιστών. Δίνοντας ένα στίγμα των προσπαθειών αυτών σημείωσε ότι «το υπουργείο έχει επεξεργαστεί ένα αφήγημα με 12 στόχους, που ξεκινούν από εκπαίδευση, τα ποντοπόρα, τα λιμάνια, ακτοπλοΐα κ.λπ., για να μπορέσουμε να δώσουμε στόχους σε αυτούς τους τομείς». Είπε ότι πρόκειται για «υπόθεση εθνικής σημασίας» για την κυβέρνηση «και έχουμε το πολιτικό κουράγιο όταν ολοκληρωθεί να το θέσουμε υπόψη όλων των κομμάτων».

«Δεσμεύεται» στους εφοπλιστές ο πρόεδρος της ΝΔ

Αξίζει να καταγραφεί και η χτεσινή τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ σε γεύμα εργασίας, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, όπου ανέλαβε δέσμευση ότι με τον ίδιο ως πρωθυπουργό «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο φορολόγησης της ναυτιλίας». Αναφερόμενος εξάλλου στην εγχώρια ναυπηγική δραστηριότητα, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στο συνδικαλιστικό κίνημα, τάζοντας στο κεφάλαιο φτηνούς εργάτες λέγοντας πως «υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τις χώρες χαμηλού κόστους εργασίας της ΝΑ Ασίας, αλλά και της Μαύρης Θάλασσας. Πρέπει να δούμε κατά πρόσωπο τις δικές μας παθογένειες και να τις αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα. Αναφέρομαι και στον αρνητικό και μυωπικό ρόλο που διαχρονικά έχουν διαδραματίσει και τα συνδικάτα του χώρου (...) Αλλά όλοι - και πιστεύω σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι - έχουν αντιληφθεί ότι σε αυτόν τον κλάδο πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν διαφορετικά»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ