Τρίτη 23 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΔΥΕΘ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια!

Με επιτυχία η Πορεία Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Κυριακή

Από τον αγώνα δρόμου, το Σάββατο 20/5
Από τον αγώνα δρόμου, το Σάββατο 20/5
Με τη μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Κυριακής, η Πορεία Ειρήνης που συνδιοργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) με εργατικά σωματεία και φορείς της πόλης και ολοκληρώθηκε στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, όπου, πριν από 54 χρόνια, έπεφτε αιμόφυρτος ο Γρηγόρης Λαμπράκης, από το δολοφονικό χτύπημα του παρακράτους.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, το οποίο έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. Από εκεί, οι φίλοι της ειρήνης διαδήλωσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα για να ορθωθεί φραγμός στις επεμβάσεις και στους πολέμους των ιμπεριαλιστών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Κώστα Καρμπά και μουσικούς, φίλους της Επιτροπής Ειρήνης Θεσσαλονίκης, που ερμήνευσαν αντιπολεμικά, αντιφασιστικά τραγούδια.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Είμαστε εδώ για να φωνάξουμε σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε νέο και νέα, σε κάθε άνθρωπο του λαού μας: Αντιστάσου, μην ολιγωρείς! "Μη ρωτάς για ποιον χτυπάει η καμπάνα... Για σένα χτυπάει!", για να θυμηθούμε τα λόγια του Ερνεστ Χέμινγουεϊ.


Οταν η καμπάνα χτυπάει για τους λαούς της Συρίας, της Λιβύης, της Παλαιστίνης, της Κύπρου, της Ουκρανίας, είναι σαν να χτυπάει και για το δικό μας λαό! Γι' αυτό είναι χρέος μας να βγούμε στους δρόμους, να πάμε παντού, στους χώρους δουλειάς, στα σχολειά, στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές, να καλέσουμε το λαό μας σε ξεσηκωμό και πανστρατιά.

Σε ξεσηκωμό και πανστρατιά όχι μόνο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά ενάντια και στην ιμπεριαλιστική ειρήνη, που επιβάλλουν τα μονοπώλια και οι πολιτικοί τους υπηρέτες με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών. Ξεσηκωμός και πανστρατιά ενάντια στην καθημερινή κλοπή των κόπων και του ιδρώτα του λαού μας, ενάντια στις καθημερινές πλέον περικοπές μισθών και συντάξεων, ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία, ενάντια στη μιζέρια και την απόλυτη υποτίμηση και υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής και ύπαρξης».

Ακολούθησε πορεία με κατάληξη στο Μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, όπου διαβάστηκε και εγκρίθηκε από τους διαδηλωτές το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Εκεί πραγματοποιήθηκε και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της ΕΔΥΕΘ, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το τραγούδι της ειρήνης που ερμήνευσαν μέλη του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς της ΟΓΕ.

Αγώνας δρόμου

Την προηγούμενη μέρα, το Σάββατο 20 Μάη, πραγματοποιήθηκε ο αγώνας δρόμου στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Σημείο εκκίνησης ήταν το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο αγωνιστής της ειρήνης, και τερματισμού το Μνημείο του Γρ. Λαμπράκη. Οι συμμετέχοντες έτρεξαν, φωνάζοντας παράλληλα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Στο σημείο τερματισμού, τους απονεμήθηκαν αναμνηστικά έντυπα συμμετοχής.

«Ο σημερινός λαϊκός δρόμος αναδεικνύει όλους τους συμμετέχοντες στην πρώτη θέση. Στην πρωτιά του αγώνα για την ειρήνη. Στην πρωτιά του αγώνα ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η σημερινή παρουσία μας σε αυτόν τον χώρο και η συμμετοχή μας στον αγώνα δρόμου, που θα ξεκινήσει σε λίγο, γίνονται για να τιμήσουμε τη μνήμη του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη. 54 χρόνια μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, συνεχίζουμε πιστά στα βήματά του, για την εκπλήρωση των ιδανικών και του οράματος, για το οποίο θυσιάστηκαν αυτός ο ίδιος και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές του λαού μας», είπε ο Μπάμπης Βέλλης, γραμματέας της ΕΔΥΕΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ