Τετάρτη 1 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας

Από κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση οδηγού από την επιχείρηση «Αφοι Κασουδάκη»
Από κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση οδηγού από την επιχείρηση «Αφοι Κασουδάκη»
Απέναντι στην αντεργατική επίθεση που κλιμακώνει η εργοδοσία μέσα στους χώρους δουλειάς, την ίδια ώρα που κυβέρνηση και κουαρτέτο φέρνουν το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων για λογαριασμό του κεφαλαίου, συνδικάτα και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αναπτύσσουν αγωνιστική δράση και παρεμβάσεις μέσα σε κλάδους και χώρους δουλειάς:

-- Ενάντια στις απολύσεις που διαδέχονται η μια την άλλη και οι οποίες στοχεύουν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους που «σηκώνουν κεφάλι».

-- Ενάντια στις μειώσεις στους μισθούς και στη συνολικότερη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, η οποία αξιοποιεί το αντεργατικό πλαίσιο που έχει ήδη διαμορφωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση και τους προκατόχους της.

Στην επίθεση του κεφαλαίου, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιτάσσουν την ανάγκη για οργάνωση κάθε εργαζόμενου στο σωματείο του, για συντονισμό στον όμιλο και στον κλάδο, για αγώνα με αιτήματα που φέρνουν στο προσκήνιο τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων στη δουλειά και τη ζωή.

Να απορριφθεί η σύμβαση της εργοδοσίας στα «H&M»

Τη σύμβαση εργασίας που φέρνει η επιχείρηση «H&M» επιστρέφουν ως απαράδεκτη ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στην εταιρεία. Καλούν τους εργαζόμενους να μην την υπογράψουν, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν ΣΣΕ με βάση τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες.

Οπως εξηγεί ο Σύλλογος, η εργοδοσία της «H&M», αξιοποιώντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, φέρνει νέα σύμβαση εργασίας, με την οποία ψαλιδίζει κι άλλο τα ήδη κουτσουρεμένα δικαιώματά τους.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι με το κείμενο της Σύμβασης: Εντατικοποιείται περαιτέρω η εργασία μέσω πολυ-ειδικότητας, ενώ οι εργαζόμενοι γίνονται «μπαλάκι» από κατάστημα σε κατάστημα ανά την Ελλάδα ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας. Ο μισθός, πέρα από τα ψίχουλα της ΕΓΣΣΕ, βαφτίζεται «οικειοθελής παροχή» (άρα μπορεί να κοπεί όποτε θελήσει η εργοδοσία). Επιπλέον, ενισχύεται η τρομοκρατία μέσω του εσωτερικού κανονισμού, η τήρηση του οποίου διασφαλίζεται πλέον και με κυρώσεις. «Ακόμα και μια απουσία μιας μέρας που θα θεωρηθεί αδικαιολόγητη από την εταιρεία ή δεν θα την εγκρίνει, μπορεί να είναι αιτία "οικειοθελούς αποχώρησης"», προειδοποιεί το σωματείο.

Κάλεσμα συντονισμού των εργαζομένων στον Ομιλο Φιλίππου

Στο πλευρό των εργαζομένων και του σωματείου στην επιχείρηση «ΚΑΝΑΚΗ» που παλεύουν για την ανάκληση απολύσεων στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία, στέκεται η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών.

Τονίζει, παράλληλα, την ανάγκη να πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο, ώστε «να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις που θα δείχνουν στην εργοδοσία την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε το δίκιο μας».

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την εργοδοσία στον Ομιλο Φιλίππου, που τις τελευταίες μέρες έχει προχωρήσει σε απολύσεις στην επιχείρηση «ΚΑΝΑΚΗ», αλλά και σε μειώσεις μισθών στον «ΜΙΜΙΚΟ».

Καλεί όλα τα σωματεία του Ομίλου να διοργανώσουν σύσκεψη προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους και να καταλήξουν σε κοινό σχέδιο δράσης. «Καλούμε όλα τα σωματεία του Ομίλου και του κλάδου να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας (...) Να μη συμβιβαστούμε με το ότι, ενώ στον κλάδο παράγουμε ένα σωρό προϊόντα απαραίτητα για τη διατροφή του ανθρώπου, την ίδια στιγμή αυτά τα ίδια προϊόντα λείπουν από τα σπίτια των ίδιων των εργαζομένων που τα παράγουν», αναφέρει στο κάλεσμά της.

Τσακίζει η εντατικοποίηση στις Μεταφορές

Τριμερής συνάντηση με αντικείμενο την απόλυση οδηγού από την επιχείρηση «Αφοί Κασουδάκη» έχει οριστεί για σήμερα, μετά από αίτημα του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού.

Το Σωματείο διεκδικεί την ανάκληση της απόλυσης και παράλληλα καταγγέλλει τις συνθήκες εντατικοποίησης που επικρατούν στον κλάδο. Σε συνάντηση που είχε με τον γγ του υπουργείου Εργασίας, Α. Νεφελούδη, την περασμένη Πέμπτη, κατέθεσε τα στοιχεία του ηλεκτρονικού ταχογράφου του απολυμένου. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, την περίοδο από 24/8/2016 έως 16/2/2017 έχουν καταγραφεί 119 παραβάσεις που αφορούν υπέρβαση ωραρίου του εργαζομένου.

«Είναι βέβαιο ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες και σε τέτοιους ρυθμούς δουλειάς η ζωή των οδηγών αλλά και του κόσμου γύρω μας είναι σε διαρκή κίνδυνο», αναφέρει το Σωματείο και υπογραμμίζει ότι τα φαινόμενα αυτά είναι γενικευμένα και σε άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Μεταφορών.

Παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις στην ιδιωτική Υγεία

Εκδικάστηκε την Παρασκευή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την έκδοση της απόφασης να εκκρεμεί, η αγωγή που είχαν καταθέσει δύο εργαζόμενοι που απολύθηκαν από την «Ευρωκλινική» τον περασμένο Ιούλη.

Στο πλευρό των απολυμένων βρέθηκαν το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του κλάδου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους. «Η απόλυση των δύο συναδέλφων συνδικαλιστών, μελών της Διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου, ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση της "Ευρωκλινικής" λίγες μέρες μετά την απεργία του κλάδου την 1η Ιούλη, με προφανή στόχο την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας στο χώρο δουλειάς», υπενθυμίζει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του και διεκδικεί την ακύρωση των απολύσεων. Ενδεικτικό του ρόλου που έχουν αναλάβει οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στο επιχειρησιακό σωματείο είναι το γεγονός ότι εκλεγμένος με την πλειοψηφούσα παράταξη κατέθεσε υπέρ της εργοδοσίας, δικαιολογώντας τις απολύσεις...

Την ίδια μέρα το κλαδικό Σωματείο οργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του «Ιατρικού Κέντρου» στο Ψυχικό, ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης, μέλους του Διοικητικού του Συμβουλίου. Το Σωματείο κατήγγειλε την πρακτική της εργοδοσίας να απασχολεί εργαζόμενους, όπως και τη συγκεκριμένη, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στις οποίες όμως η ημερομηνία λήξης είναι ανοιχτή, για να τη συμπληρώσει η εργοδοσία όποτε θέλει, χωρίς οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν πότε λήγει η σύμβασή τους. Με τον τρόπο αυτό, η εργαζόμενη ενημερώθηκε τις προηγούμενες μέρες ότι η σύμβασή της θα τελείωνε στα τέλη του Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ