Τετάρτη 1 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κινητικότητα για τα Ενεργειακά σε πολλαπλά μέτωπα

Την Αθήνα επισκέφτηκε χτες η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για την ενεργειακή διπλωματία, την ώρα που ξεκινούσαν ξανά οι συζητήσεις τρόικας - κυβέρνησης για τα ζητήματα της Ενέργειας

Ο Γ. Σταθάκης

Eurokinissi

Ο Γ. Σταθάκης
Την ώρα που ξεκινούσαν χτες οι συζητήσεις για τα Ενεργειακά μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και του κλιμακίου της τρόικας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η συζήτηση έγινε με διάθεση κι από τις δύο πλευρές «να κλείσει η διαπραγμάτευση», τουλάχιστον σε ό,τι αφορά αυτό το κεφάλαιο, την Αθήνα επισκέφτηκε και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για την ενεργειακή διπλωματία, Ρ. Ντάνιγκαν, η οποία κατά τις συναντήσεις της με κυβερνητικά στελέχη έθεσε στο επίκεντρο των συζητήσεων τις πάγιες αμερικανικές θέσεις για τα ενεργειακά ζητήματα στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη χτεσινή πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας τέθηκε η ατζέντα των συζητήσεων των επόμενων ημερών με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ενώ οι δύο πλευρές θα μπουν στην ουσία των συζητήσεων πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και θα υπάρξει νέα συνάντηση του Γ. Σταθάκη με το κλιμάκιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός. Υπενθυμίζουμε ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται κυρίως στο «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με την πλευρά των δανειστών να προτείνει άμεση πώληση μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι στόχοι μείωσης των ποσοστών λιανικής της επιχείρησης. Πρόκειται για σενάριο που η κυβέρνηση εξετάζει ανάμεσα σε άλλα, κάτι που άλλωστε περιγράφεται και στην απόφαση που έλαβε το ΚΥΣΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής) τον Ιούνη του '16, σύμφωνα με την οποία αν δεν αποδώσουν οι δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος για την απομείωση του μεριδίου λιανικής της ΔΕΗ, τότε θα ληφθούν «εναλλακτικά δομικά μέτρα» για την επίτευξη του στόχου.

Σε ανάλογα... θετικό κλίμα διεξήχθησαν και οι συναντήσεις της Ρ. Ντάνιγκαν, η οποία συναντήθηκε με τον Γ. Σταθάκη, ενώ επισκέφτηκε το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών. Κατά τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν φέρεται να εστίασε στον Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου, μέρος του οποίο είναι και ο αγωγός ΤΑΡ, αλλά και η τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής με υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο εμπορεύονται σε σημαντικές ποσότητες τα τελευταία χρόνια αμερικανικές εταιρείες. Στις συζητήσεις εξετάστηκαν επίσης ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου, τα σχέδια κατασκευής πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και σε «πιθανές αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας», σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ. Σύμφωνα δε με άλλες πηγές, η Ρ. Ντάνιγκαν έθεσε εκ νέου το ζήτημα της «απεξάρτησης» της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι όλα τα παραπάνω ζητήματα τέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στη τρίτη Διυπουργική Συνάντηση του Συμβουλίου για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου. Ο Γ. Σταθάκης συναντήθηκε εκεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Ενεργειακή Ενωση, Maros Sevcovic, το διευθύνοντα σύμβουλο του TAP, Ian Bradsow, τον υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Nikolay Pavlov, καθώς και τους εκπροσώπους της BP.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ