Τετάρτη 1 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βγαίνουμε μπροστά, ανοίγουμε μέτωπα πάλης και εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο

Ο «Ριζοσπάστης» δίνει συνέχεια στο ρεπορτάζ από την επιτυχημένη σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών της Αττικής

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο «Athens Ledra»
Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο «Athens Ledra»
Η συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ στο Χίλτον, έξω από το χώρο όπου διεξάγονται τα αντιλαϊκά παζάρια κυβέρνησης - κουαρτέτου, αποτελεί συνέχεια των συλλαλητηρίων που διοργανώθηκαν μετά από κάλεσμά του την περασμένη βδομάδα σε όλη τη χώρα, αλλά και της πετυχημένης σύσκεψης σωματείων και συνδικαλιστών της Αττικής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23/2, με αντικείμενο τα επόμενα βήματα στη δράση των σωματείων και την κλιμάκωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς και κάθε κλάδο, ενάντια στον νέο γύρο επίθεσης του κεφαλαίου.

Μετά τη δημοσίευση αποσπασμάτων από την εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο «Ριζοσπάστης» δίνει σήμερα συνέχεια στο ρεπορτάζ από τη σύσκεψη, παρουσιάζοντας σημεία από την ουσιαστική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε.

Πείρα από τη δράση και σχέδιο για κλιμάκωση σε κάθε χώρο

Στην πείρα από τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες σε κάθε κλάδο, αλλά και στο σχέδιο δράσης, για την κλιμάκωση της πάλης και τη συσπείρωση δυνάμεων, το οποίο βάζουν σε εφαρμογή τα συνδικάτα σε κάθε χώρο, εστίασαν στις παρεμβάσεις τους οι συνδικαλιστές που πήραν το λόγο.

Μεταξύ άλλων, ο Σπύρος Κωνσταντάς, από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, μίλησε για τις παρεμβάσεις του συνδικάτου για τους συμβασιούχους εργαζόμενους, για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μίλησε για τη νέα κατάσταση που δημιουργείται στον κλάδο, όπου δίπλα στους μόνιμους, μέσω των διαφόρων προγραμμάτων προσωρινής εργασίας (κοινωφελής εργασία) δημιουργείται άλλος ένας «κλάδος», με ευέλικτη εργασία. Το συνδικάτο οργανώνει τις πρώτες 10 μέρες του Μάρτη, δεκαήμερο δράσης και ενημέρωσης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας.

Στην πείρα που βγαίνει από την παρέμβαση στο ζήτημα των «δουλεμπορικών» στάθηκε ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, σημειώνοντας ότι για να έχει η πάλη αυτή μακροπρόθεσμα αποτελέσματα πρέπει να αναδεικνύεται ότι αυτή η μορφή απασχόλησης όπως και γενικά η «ευελιξία» αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου, δεν αφορά κάτι το μεμονωμένο αλλά επεκτείνεται όλο και σε νέους κλάδους, άρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στα όρια μιας επιχείρησης. Για τον ίδιο λόγο, η πάλη εναντίον της, όπως επιβεβαιώνει και η γενίκευσή της, πρέπει να γίνει κοινή υπόθεση όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας.

Στη δράση που ανέπτυξε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου για το ζήτημα της Υγείας αναφέρθηκε ο πρόεδρός του, Βάλσαμος Συρίγος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τα προβλήματα αυτά να βρίσκονται μόνιμα στο κέντρο της προσοχής των συνδικάτων. Οπως τόνισε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή στην Υγεία δεν μπορούν να αναδειχτούν σε όλο τους το βάθος αν δεν συνδυαστούν με την πορεία της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και με τις συνθήκες εργασίας, την υγιεινή και την ασφάλεια στις επιχειρήσεις, όπως και με τη γενίκευση της ευελιξίας, της προσωρινότητας και της αβεβαιότητας στην εργασία.

Για τις πρωτοβουλίες που κλιμακώνει αυτήν την περίοδο το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας για την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής μίλησε ο πρόεδρός του, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας για ΣΣΕ δεν είναι τωρινός, αλλά βρισκόταν στο επίκεντρο της δράσης του Συνδικάτου και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Καθημερινή δουλειά για απεργιακή αγωνιστική απάντηση

Την ανάγκη «να βγούμε μπροστά, ν' ανοίξουμε μέτωπα πάλης, με παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες σε κάθε χώρο δουλειάς, να ενισχύσουμε τις εστίες αντίστασης που ήδη υπάρχουν και να δημιουργήσουμε νέες», τόνισε ο Γιώργος Πέρρος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, να μετατρέψουν την Αττική και ολόκληρη τη χώρα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη», υπογράμμισε, ενώ προανήγγειλε ότι τα συνδικάτα «θα υποδεχτούν "θερμά" το κουαρτέτο στην Αθήνα», με καθημερινές πρωτοβουλίες και κυρίως την οργάνωση παρεμβάσεων σε κάθε τόπο δουλειάς.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, η αγωνιστική απάντηση που πρέπει να δοθεί και με απεργιακή κινητοποίηση από τους εργαζόμενους, μπροστά στη νέα επίθεση που εξαπολύεται για λογαριασμό του κεφαλαίου, δεν πρόκειται να έρθει από μόνη της, αλλά καθοριστική θα είναι η δράση και η συμβολή των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, των δυνάμεων που μπαίνουν μπροστά για την αντεπίθεση των εργαζομένων, την ανάκτηση των απωλειών τους και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ