Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Αγωνιστική παρέμβαση ενάντια στην «ευελιξία»

Από την κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από την κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων έξω από το υπουργείο Εργασίας
Για πάνω από μιάμιση ώρα ξενοδοχοϋπάλληλοι «πολιόρκησαν», χτες το απόγευμα, το υπουργείο Εργασίας, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα που απηύθυναν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία «Athens Ledra» και «Royal Olympic», για κινητοποίηση ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που αποτελούν καθεστώς στον κλάδο.

Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία «ψήνει» μαζί με το κουαρτέτο τα νέα αντεργατικά μέτρα, δεν υπήρξε στο υπουργείο κανείς εκπρόσωπος για να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των εργαζομένων. Κάτω από την επιμονή των συγκεντρωμένων, τελικά ορίστηκε συνάντηση για σήμερα, Παρασκευή, στις 2 μ.μ. με τον γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδη, οπότε και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα βρίσκονται ξανά έξω από το υπουργείο.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες, τα σωματεία προγραμματίζουν εξορμήσεις στα ξενοδοχεία. Αναδεικνύουν το γεγονός ότι η γενίκευση της ευελιξίας στον κλάδο - με συμβάσεις λίγων ημερών, ακόμα και μιας μόλις μέρας, τετράωρη απασχόληση, εργολαβικά συνεργεία κ.τ.λ. - και ενώ πλησιάζει η έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, επιβεβαιώνει ότι. παρά τις ανέξοδες διακηρύξεις της κυβέρνησης πως δήθεν δίνει μάχη με το κουαρτέτο για τα εργατικά δικαιώματα, η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα χειρότερη.

Αυτός είναι και ο λόγος, για παράδειγμα, που 80 εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra» - πέραν του γενικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν μαζί με τους άλλους συναδέλφους τους - επειδή όσο λειτουργούσε η επιχείρηση εργάζονταν με καθεστώς «extra», δηλαδή με σύμβαση «μιας μέρας», σήμερα δεν θεωρούνται ούτε εργαζόμενοι για να λάβουν το έκτακτο βοήθημα, ούτε όμως και άνεργοι για να λάβουν επίδομα ανεργίας...

Είναι ακριβώς αυτή η απαράδεκτη επέκταση της «ευελιξίας» που στερεί από τους εργαζόμενους ακόμα και τα ελάχιστα δικαιώματα που έχουν απομείνει. Ετσι, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, «η νέα εργαζόμενη ούτε που σκέφτεται να μείνει έγκυος γιατί δεν θα έχει εισόδημα, δεν θα απολαμβάνει ούτε τα ελάχιστα μέτρα προστασίας της μητρότητας που προβλέπουν οι νόμοι για όσες απέμειναν να έχουν σταθερή δουλειά. Κανείς δεν τολμά να αρρωστήσει γιατί δεν θα πάρει επίδομα ασθενείας ή γιατί δεν έχει τα απαραίτητα ένσημα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, υπερωρίες, είναι όλα άγνωστες λέξεις για όσους δεν έχουν σταθερή δουλειά. Δεν ισχύει καμία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Και ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους του κλάδου, τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας. όπως τον αποκαλούν οι αστικές κυβερνήσεις και οι μεγαλοεργοδότες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Α. Ανδρεάδης, σε πρόσφατη συνέντευξή του εκτίμησε ότι μέσα στο 2017 οι αφίξεις θα φτάσουν τα 27 εκατομμύρια τουρίστες (από 25 εκατ. πέρυσι) και τα έσοδα θα ανέβουν στα 14,5 δισ. ευρώ (από 13,2 δισ.), επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά ότι η ανάπτυξή για το κεφάλαιο πατάει πάνω στα ερείπια των εργατικών δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ