Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Απεργία και κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό

Παράσταση διαμαρτυρίας στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας πραγματοποίησε, χτες, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχε προκηρύξει.

Αρχικά, οι νοσοκομειακοί γιατροί συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, καταδικάζοντας τον αντιασφαλιστικό νόμο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο οποίος πρόσθεσε έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αντιασφαλιστικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι ο νόμος Κατρούγκαλου μειώνει τις συντάξεις και επιβάλλει νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ η ενοποίηση των Ταμείων θα έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των παροχών Υγείας και Πρόνοιας και την εξίσωση προς τα κάτω.

Κεντρικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών είναι η κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους, πλήρης κάλυψη από το κράτος των κλεμμένων αποθεματικών των Ταμείων. Παράλληλα, απαιτούν ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος και κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο Υγείας.

«Δεν ξεχνάμε όσα μας έχουν περικόψει», σημείωσε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέντζιου, μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την κινητοποίηση σε εφαλτήριο για νέους αγώνες, να συμβάλουν ώστε να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης στους χώρους δουλειάς.

Στη συνέχεια, οι γιατροί έκαναν πορεία η οποία κατέληξε στο υπουργείο Υγείας. Εκεί αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό, Π. Πολάκη, και τον γγ του υπουργείου, Γ. Γιαννόπουλο, οι οποίοι παρουσίασαν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, όπως το σχέδιο αναμόρφωσης των οργανισμών των νοσοκομείων, η ιατρική Εκπαίδευση, το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία που συζητείται ήδη στην Επιτροπή της Βουλής κ.ά.

«Κοινός παρονομαστής όλων των αλλαγών - στους οργανισμούς των νοσοκομείων, στην Ψυχική Υγεία, στην ιατρική ειδικότητα κ.ά. - είναι ότι συντελούν στο βάθεμα και την ενίσχυση της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας, με φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό, με υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας για το λαό. Απόδειξη ότι οι 2.000 θέσεις μόνιμων γιατρών που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι δε θα προκηρυχθούν όλες μαζί, αλλά θα γίνουν σταδιακά», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» η Αφροδίτη Ρέντζιου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ