Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Σπρώχνει σταδιακά την Ψυχική Υγεία στα χέρια των ιδιωτών

Η επιδίωξη της κυβέρνησης να παραδώσει σταδιακά στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων τον ευαίσθητο τομέα της Ψυχικής Υγείας αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις», το οποίο από χτες συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Με τις ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία που συμπεριλαμβάνονται στο πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση προωθεί την τακτοποίηση «παραλήψεων» και αστοχιών του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (ν. 2716/1999 και ν. 4772/2014) που έχουν διαμορφώσει οι προκάτοχοί της, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ για διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό.

Ετσι, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «κρίνεται επιβεβλημένη η αναδιοργάνωση του συστήματος διοίκησης, με βασική του συνιστώσα τη δημιουργία ενδιάμεσου διοικητικού φορέα μεταξύ των Τομέων Ψυχικής Υγείας και της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας» του υπουργείου, «που θα έχει την έδρα του στις Υγειονομικές Περιφέρειες», όπου στις αποφάσεις και τις γνωμοδοτήσεις τους για πρώτη φορά θα συμμετέχουν ΝΠΙΔ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται Ανώνυμες Εταιρείες, αλλά και εκπρόσωποι των ασθενών, για παράδειγμα Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών «ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας», προωθώντας την αρχή της συνυπευθυνότητας.

Συγκεκριμένα, δημιουργούνται 12 Περιφερειακές Διοικήσεις Τομέων Ψυχικής Υγείας. Σε κάθε περιφερειακή διοίκηση συγκροτούνται Τομεακές Επιστημονικές Επιτροπές, οι οποίες θα είναι 9μελείς. Τα 6 άτομα θα είναι αιρετά και θα προέρχονται από τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, ενώ τα τρία θα είναι ένας εκπρόσωπος των «ληπτών», ένας των ΝΠΙΔ και ένας εκπρόσωπος από τους ΟΤΑ, τα οποία θα ορίζονται από τους οικείους φορείς τους. Επίσης συγκροτούνται Περιφερειακά Συμβούλια, τα οποία θα είναι 7μελή, με ένα από τα μέλη να προέρχεται από ΝΠΙΔ και ένα ακόμα από τους «λήπτες». Αυτά προωθούνται με πρόσχημα την «αποκέντρωση», που μέχρι τώρα έχει οδηγήσει στη μείωση των κρατικών δαπανών σε μια σειρά κοινωνικές παροχές και δομές, και τη «δημοκρατική συμμετοχή».

«Εργαλείο» για αποτελεσματικότερη υλοποίηση των αντιδραστικών κατευθύνσεων της ΕΕ

«Η διοικητική οργάνωση που προωθείται με το παρόν νομοσχέδιο, Τομεακές Επιστημονικές Επιτροπές, περιφερειακά όργανα διοίκησης, περιφερειακά τομεακά συμβούλια και τα λοιπά, αποτελεί, στο σύνολο, το νέο εργαλείο για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών και των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ για την Ψυχική Υγεία», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, τονίζοντας ότι «πίσω από το μανδύα της δήθεν δημοκρατικής συμμετοχής κρύβεται η λογική της λαϊκής συνδιαχείρισης και συνυπευθυνότητας στη διαμόρφωση και υλοποίηση ακριβώς αυτής της αντιλαϊκής κρατικής πολιτικής». Δηλαδή, «στον τομέα της Ψυχικής Υγείας οι οικογένειες και οι ασθενείς, αντί να διεκδικούν λύσεις από το κράτος, θα αναλάβουν οι ίδιοι ατομικά την αυτοδιαχείριση της ασθένειάς τους».

«Μάλιστα», πρόσθεσε, «μέσω της δημιουργίας των επιστημονικών επιτροπών, προσπαθεί η κυβέρνηση όχι μόνο να δώσει επιστημονική στήριξη στο όλο εγχείρημα, αλλά και να ενσωματώσει τους επιστήμονες, τους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας, ώστε να παίξουν ρόλο ενεργό στην υλοποίηση ακριβώς αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, δηλαδή την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στο χώρο της Ψυχικής Υγείας, αλλά και της Υγείας περισσότερο», ενώ «έχουμε παράλληλα αναβάθμιση και ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα, αφού μέσω της εκπροσώπησής του στις Τομεακές Επιστημονικές Επιτροπές ο ιδιωτικός τομέας θα έχει λόγο, θα συμμετέχει ενεργά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, προωθώντας τα συμφέροντά του».

Ο Γ. Λαμπρούλης επιφυλάχτηκε επί της αρχής, καθώς πέρα από το πρώτο κεφάλαιο που είναι αντιδραστικό, στο δεύτερο και τρίτο κεφάλαιο, που αφορούν άλλα ζητήματα, υπάρχουν και άρθρα που δεν είναι αρνητικά.

Επιφύλαξη εξέφρασαν τα άλλα κόμματα, χωρίς να διαφωνούν στον βασικό πυρήνα του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ