Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
«Σκιαγραφούν» τις αντιφατικές σχέσεις ανταγωνισμών και «ευκαιριών»

Διάφορες ενδιαφέρουσες πλευρές των επιχειρηματικών σχεδίων, αλλά και των ανταγωνισμών που «τρέχουν» με άλλα καπιταλιστικά κράτη και επιχειρηματικούς ομίλους της περιοχής, δίνουν τα στοιχεία που στέλνουν συνεχώς στο υπουργείο Εξωτερικών οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας σε κράτη της περιοχής. Δίνοντας ουσιαστικά μια εικόνα για το πώς διαμορφώνεται το σύνθετο «έδαφος» των επιχειρηματικών συμφερόντων πάνω στο οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να προωθήσει το στόχο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» για λογαριασμό του κεφαλαίου, στήνοντας προς τούτο και διάφορους «άξονες» και προσωρινές συμμαχίες με άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής.

Χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, είναι το πώς, την ώρα που στα Ελληνοτουρκικά υπάρχει όξυνση, με τον αν. υπουργό Αμυνας, Δ. Βίτσα, να ξορκίζει για μια ακόμα φορά χτες τον κίνδυνο «ατυχήματος» στο Αιγαίο, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Αγκυρα σταθερά αναζητούν «επιχειρηματικές ευκαιρίες» για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο πλαίσιο αυτό απέστειλαν στα κεντρικά στην Αθήνα κλαδική μελέτη για τις κατασκευές στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι «στην Τουρκία την παρούσα περίοδο πραγματοποιούνται πολλά έργα υποδομών (αυτοκινητόδρομοι, σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμάνια, σήραγγες, μετρό, Ενέργεια). Επίσης, πραγματοποιούνται εκτεταμένα έργα κατασκευής κατοικιών, εμπορικών κέντρων, έργων που σχετίζονται με τον τουριστικό τομέα, έργων αναπαλαίωσης και ανοικοδόμησης στο ιστορικό κέντρο πόλεων».

«Εκτίμησή μας», συνεχίζει η πρεσβεία, «είναι ότι η έντονη αυτή κατασκευαστική δραστηριότητα θα συνεχιστεί και την επόμενη τουλάχιστον πενταετία, δεδομένου αφ' ενός του μεγέθους των τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών και αφ' ετέρου του ενδιαφέροντος διεθνών τραπεζών, όπως η EBRD, για χρηματοδότηση έργων υποδομής».

«Συνεπώς», εκτιμά, «ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες θα μπορούσαν ενδεχομένως, βάσει τεχνογνωσίας, να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, καθώς μάλιστα η εμπειρία έχει αποδείξει πως οι τουρκικές κατασκευαστικές δεν είναι αρνητικές σε διεθνείς συνεργασίες».

Συμπληρώνει: «Δυνατότητες παρουσιάζονται επίσης στον τομέα υπηρεσιών και έργων που προσανατολίζονται προς τη μείωση του κόστους Ενέργειας, την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργειακής επάρκειας, την ανάγκη μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από ελληνικές εταιρείες ΑΠΕ που με την τεχνογνωσία και την πείρα τους θα μπορούσαν να επιδιώξουν συνέργειες με αντίστοιχες τουρκικές».

«Επιπλέον, σημαντικές ευκαιρίες διανοίγονται για συνεργασίες ελληνικών και τουρκικών εταιρειών σε τρίτες χώρες, καθώς οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν πρόσβαση σε διαφοροποιημένες αγορές (Ρωσία - χώρες ΚΑΚ αφενός, αραβικά κράτη αφετέρου), στις οποίες μάλιστα παρουσιάζονται ανάγκες ανοικοδόμησης και κατασκευής υποδομών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση τόσο της Ρωσίας, όπου τα κέρδη από τις δραστηριότητες των τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών τα τελευταία χρόνια αποτιμώνται σε 65 δισ. δολάρια όσο και των χωρών της Βορείου Αφρικής και της εγγύς γειτονίας της Τουρκίας (χώρες περί τη Μαύρη Θάλασσα, Β. Ιράκ). Δυνατότητες διαφαίνονται επίσης για συνεργασίες με τουρκικές εταιρείες στον τομέα των κατασκευών λιμένων και της ναυπηγοκατασκευαστικής», καταλήγει η πρεσβεία.

Αίγυπτος: Συνεργασία και «ανησυχία»

Σε ένα άλλο «μέτωπο», αυτό της συνεργασίας με την Αίγυπτο, τον πρέσβη της οποίας στην Αθήνα, Farid Monib, δέχτηκε προχτές ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, την ώρα που προωθείται η ενίσχυση του άξονα οικονομικής - στρατιωτικής συνεργασίας, με προβληματισμό διαβάζονται στην Αθήνα κινήσεις αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Αγκυρας.

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε η ελληνική πρεσβεία, με σημείωμά της, τα κεντρικά του ΥΠΕΞ στην Αθήνα, στις 12/3 η Ενωση Αιγυπτίων Επιχειρηματιών (EBA) διοργάνωσε στο Κάιρο τη 15η σύνοδο του Τουρκο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, στην οποία συμμετείχαν 11 επιχειρηματικοί όμιλοι από τουρκικής πλευράς, από τους κλάδους κλωστοϋφαντουργίας, εκπαίδευσης, εκτυπώσεων - εκδόσεων, μεταφορών και logistics, κατασκευών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής από αιγυπτιακής πλευράς του Επιχειρηματικού Συμβουλίου, κ. El-Lamei, η εν λόγω σύνοδος υπήρξε η πρώτη έπειτα από σχεδόν 4 χρόνια, ενώ ο τουρκικός επιχειρηματικός κόσμος τοποθετεί τις επενδύσεις και το εμπόριο με την Αίγυπτο στην πρώτη γραμμή προτεραιοτήτων του. Ο κ. El-Lamei επεσήμανε ότι η συχνότητα τουρκικών επιχειρηματικών αποστολών στην Αίγυπτο από τις αρχές τρέχοντος έτους αντανακλά τη μεγάλη επιθυμία της τουρκικής πλευράς για ενίσχυση των διμερών οικονομικών δεσμών», σημειώνουν οι ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες στο Κάιρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ