Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διερευνούν πιθανή κοινή προέλευση των βομβών σε Βερολίνο και Παρίσι

Συναγερμός σήμανε χτες σε όλη την Ευρώπη, μετά την έκρηξη πακέτου «παγιδευμένου» με εκρηκτικά στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, με τραυματισμό της υπαλλήλου που το άνοιξε. Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, μίλησε για «επίθεση» και πρόσθεσε ότι «είμαστε πάντα στο στόχαστρο», ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει απόλυτα δικαιολογημένο και το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» που έχει κηρυχτεί στη χώρα από το Νοέμβρη του 2015. «Πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες και να βρούμε τους ενόχους. Θα το πράξουμε με πείσμα, επιμονή και μέχρι τέλους. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι», τόνισε ο Ολάντ, ενώ αναθερμαίνεται «κλίμα τρομοκρατίας» ευρύτερα στην Ευρώπη. Τις έρευνες ανέλαβε η εισαγγελία κατά της τρομοκρατίας.

Κινητοποίηση στις διωκτικές αρχές της ΕΕ και στην ΕΛ.ΑΣ. έχει προκαλέσει η έκρηξη παγιδευμένου φακέλου στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι. Οι αρχές δεν αποκλείουν να σχετίζονται οι παγιδευμένοι φάκελοι σε Βερολίνο και Παρίσι. Οι αρχές της Γαλλίας έστειλαν στην ΕΛ.ΑΣ. δύο φωτογραφίες από τον τόπο της έκρηξης στο Παρίσι, μετά από αίτημα μέσω του αστυνομικού συνδέσμου στην Αθήνα, προκειμένου να εξεταστεί και στη χώρα μας. Οι φωτογραφίες δείχνουν το δωμάτιο στο οποίο εξερράγη ο παγιδευμένος φάκελος. Τα στοιχεία του Βασίλη Κικίλια, με τη διεύθυνση γραφείου που δεν χρησιμοποιεί πλέον ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, χρησιμοποίησαν οι δράστες για το πακέτο που εξερράγη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη του δέματος το διαμέλισε σε μικρά κομμάτια.

Στο μεταξύ, με ανάρτηση σε ιστοσελίδα, η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ανέλαβε χτες την ευθύνη για το παγιδευμένο δέμα στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Το παγιδευμένο δέμα εμφάνιζε ως αποστολέα τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη. Η Αστυνομία ενημερώθηκε ότι ο φάκελος ταχυδρομήθηκε στα ΕΛΤΑ, από άγνωστο μέχρι στιγμής ταχυδρομείο στην Αττική, και έφερε ελληνικά γραμματόσημα και σφραγίδες.

Σε ό,τι αφορά το φάκελο με τα εκρηκτικά, οι έρευνες της Ασφάλειας που ασχολείται με την υπόθεση από ελληνικής πλευράς, εστιάζονται σε πρώτη φάση στον τρόπο με τον οποίο πέρασε από τον έλεγχο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και στη διαδρομή που ακολούθησε. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει ότι ο παγιδευμένος φάκελος ταχυδρομήθηκε από κουτί των ΕΛΤΑ στο κέντρο της Αθήνας και όχι από κατάστημα με υπάλληλο, την προηγούμενη μέρα από την παραλαβή του στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας στο Βερολίνο, δηλαδή την 14/3/2017. Από το κουτί έφτασε αρχικά στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι και από εκεί μεταφέρθηκε με όλη την αλληλογραφία στο αεροδρόμιο. Οπως έγινε γνωστό, η αλληλογραφία περνάει πάντα από τα ειδικά μηχανήματα και ύστερα φορτώνεται στα αεροπλάνα, αλλά παραμένει άγνωστο για ποιο λόγο ο παγιδευμένος φάκελος δεν εντοπίστηκε. Ανακοίνωση σχετικά με τις συνθήκες ελέγχου των ταχυδρομικών επιστολών εξέδωσαν χτες τα ΕΛΤΑ, όπου αναφέρονται «αβλεψίες» από πλευράς της εταιρείας ελέγχου της αλληλογραφίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ