Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις για την επίθεση στην Ιεράπετρα

Ολοκληρώθηκε χτες στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή η κατάθεση και του τρίτου Πακιστανού εργάτη που υπέστη τη ρατσιστική δολοφονική επίθεση από χρυσαυγίτες, με καδρόνια, στη Βαϊνιά Ιεράπετρας στην Κρήτη, το Φλεβάρη του 2013. Ο μάρτυρας, εργάτης σε θερμοκήπια, περιέγραψε στο δικαστήριο την επίθεση που υπέστη και αυτός έξω από το σπίτι του από τους χρυσαυγίτες, πώς χτυπήθηκε στο κεφάλι, λιποθύμησε και νοσηλεύτηκε μαζί με τους άλλους δύο συμπατριώτες του. Είπε ότι σκέφτηκαν, με τους συμπατριώτες τους, πως οι επιτιθέμενοι μπορεί να ήταν από τη Χρυσή Αυγή και αναφέρθηκε στις πληροφορίες που είχαν από την Αθήνα, ότι γινόντουσαν επιθέσεις στο δρόμο σε Αφγανούς, Πακιστανούς από ομάδες χρυσαυγιτών που τους χτυπούσαν με ξύλα, σίδερα και ό,τι έβρισκαν... Ανέφερε ότι τους είχαν πει να προσέχουν. Μίλησε και για έναν φίλο του από τη Νίκαια, που του έλεγε πως εκείνη την περίοδο ήταν τρομοκρατημένοι και δεν βγαίναν από τα σπίτια τους.

Χτες κατέθεσε επίσης στο δικαστήριο ο υπεύθυνος του συνεταιριστικού ελαιουργείου Βαϊνιάς, που βρίσκεται στο χωριό που έγινε η δολοφονική επίθεση, Πέτρος Καπούας. Μίλησε για «δύο τύπους», που μπήκαν στο ελαιοτριβείο εκείνο το βράδυ, δεν ζήτησαν λάδι, αλλά έψαχναν για Πακιστανούς. Ο ένας μάλιστα, ο πολύ γεροδεμένος (σ.σ. «γομάρι» τον χαρακτήρισε) κοίταζε γύρω - γύρω. Είδαν ότι δεν δουλεύουν Πακιστανοί και βγήκαν έξω. Ο μάρτυρας είπε ότι όταν βγήκε έξω είδε πολλούς, που δεν ήταν από το χωριό, άντρες γεροδεμένους, με μαύρα μπλουζάκια, άρβυλα. Οπως τόνισε, «ήταν ασυνήθιστο τέτοια ώρα, τόσα άτομα». Επίσης, αναφέρθηκε και στο τζιπ που είχαν κι έφυγαν με μεγάλη ταχύτητα.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως όλο το χωριό έλεγε ότι αυτοί που κάναν την επίθεση ήταν χρυσαυγίτες, γιατί «αυτοί είναι που δεν τα πάνε καλά με τους αλλοδαπούς». «Μόνο άμα σου έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου δέρνεις αφού δεν έχεις κάτι μαζί τους. Οπου πηγαίνουν παίζουν ξύλο, δέρνουν τους αλλοδαπούς, όπου βρίσκονται τρομοκρατούν...», πρόσθεσε. Ανέφερε επιπρόσθετα πως όλο το χωριό έλεγε ότι ο ένας από τους χρυσαυγίτες, ο Πετράκης, ήταν ο αρχηγός αυτής της ομάδας (σ.σ. υπήρξε διευθυντής του Εσπερινού Λυκείου Ιεράπετρας, συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα, μετά από καταγγελίες για κήρυγμα υπέρ της Χρυσής Αυγής στο σχολείο και η γυναίκα του ήταν υποψήφια της Χρυσής Αυγής).

Ξεκίνησε χτες και η κατάθεση του Ανδρέα Μπιλάλη, μηχανικού του Ελαιουργείου που νοίκιαζε το σπίτι στους Πακιστανούς εργάτες. Κατέθεσε ότι ζούσαν στο χωριό ειρηνικά με αυτούς τους ανθρώπους. Περιέγραψε στο δικαστήριο την ομάδα των χρυσαυγιτών που ενώθηκαν μαζί με αυτούς που πήγαν στο ελαιοτριβείο και τους είδε να πηγαίνουν σε μια οικοδομή και να μαζεύουν ξύλα. Κατέγραψε τους αριθμούς των αυτοκινήτων τους, καθώς και ένα πρόσωπο, που το αναγνώρισε μετά στην Αστυνομία. Είπε, επίσης, πως έπαιρνε τηλέφωνο στους Πακιστανούς εργάτες για να τους ειδοποιήσει και πως άλλες δύο φορές είχαν πυρπολήσει το σπίτι τους, αλλά εκείνοι φοβήθηκαν να το καταγγείλουν.

Ο μάρτυρας συνέδεσε τις επιθέσεις κατά των Πακιστανών εργατών με τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, που άνοιγαν εκείνη την περίοδο στην Ιεράπετρα και το κλίμα που επικρατούσε. «Ακούγαμε κατά διαστήματα για παρελάσεις, με παραγγέλματα, στους δρόμους της Ιεράπετρας, είχε ακουστεί ότι χτυπούσαν Πακιστανούς εργάτες...», είπε. Μάλιστα, ανέφερε για το φόβο και την αγωνία των ανθρώπων αυτών, λόγω και της ενημέρωσης που είχαν από την κοινότητά τους, που από την πρώτη στιγμή από τις επιθέσεις με τα φλεγόμενα μπουκάλια στο σπίτι, του ανέφεραν ότι είναι από τη Χρυσή Αυγή...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξι χρόνια από τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη από χρυσαυγίτες (2019-01-15 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η κατάθεση (2017-11-28 00:00:00.0)
Αρxισε η κατάθεση του τέταρτου προστατευόμενου μάρτυρα (2017-11-21 00:00:00.0)
Αρχισε η κατάθεση του δεύτερου προστατευόμενου μάρτυρα (2017-11-10 00:00:00.0)
Συντεταγμένη η δράση των χρυσαυγιτών στη δολοφονία Φύσσα (2016-07-15 00:00:00.0)
Παραπομπή όλων των χρυσαυγιτών βουλευτών (2014-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ