Πέμπτη 30 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίο «αντίο» στον σ. Θεόδωρο Κοτζαμάνογλου

Κηδεύτηκε χτες, στη γενέτειρά του, το Χειμερινό Κοζάνης, ο παλαίμαχος κομμουνιστής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Θεόδωρος Κοτζαμάνογλου, που πέθανε σε ηλικία 91 χρόνων. Τον επικήδειο εκ μέρους των συντρόφων του από την ΚΟΒ Ευόσμου, όπου ανήκε, και την ΤΕ Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, εκφώνησε ο σ. Κώστας Σεϊτανίδης.

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει:

«Ο σ. Θεόδωρος Κοτζαμάνογλου δούλεψε σε πολλές δουλειές, οικοδόμος, καπνεργάτης, χαρτεργάτης, εργάτης σε χειροποίητα τούβλα, ενώ αποκόμισε αναπηρία από ένα εργατικό ατύχημα το 1958.

Από νεαρή ηλικία οργανώνεται στο ΚΚΕ, το Σεπτέμβρη του 1943, ενώ από τον Απρίλη του 1943 είχε ήδη καταταχθεί στο 27ο Σύνταγμα της 9ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Οταν απολύθηκε από τον ΕΛΑΣ, έδρασε σαν στέλεχος του ΚΚΕ στην περιοχή Βοΐου - Κοζάνης, κυνηγήθηκε και κατέφυγε στη Θεσσαλονίκη, αρχικά στη Μενεμένη και κατόπιν στον Εύοσμο.

Στη συνέχεια, στρατεύτηκε στις 30/3/1949 στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στάλθηκε στη Μακρόνησο, όπου για 8 μήνες ήταν στο Α' Τάγμα Σκαπανέων (ΑΕΤΟ) και βγήκε με το 198 Τάγμα Μηχανικών ως σκαπανέας. Απολύθηκε από το ίδιο Τάγμα που είχε μετονομαστεί σε 722 Τάγμα Μηχανικών στις 20/3/1952.

Από το 1956 έδρασε ως στέλεχος της ΕΔΑ Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης, έως τη δικτατορία, που πλέον περνάει στην παρανομία. Πιάστηκε το Μάη του 1968, δικάστηκε και φυλακίστηκε. Με την αποφυλάκισή του συνεχίζει την παράνομη δράση του.

Μετά τη μεταπολίτευση αναλαμβάνει Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας - Θράκης, δουλεύει στο μηχανισμό της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης και σε διάφορες άλλες στελεχικές χρεώσεις.

Ο σ. Θεόδωρος ήταν ακούραστος, έμεινε σε όλη του τη ζωή πιστός στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και υπερασπίστηκε το Κόμμα στην κρίση του 1991. Πάλεψε μέχρι το τέλος της ζωής του ως μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει στην οικογένεια του συντρόφου Θεόδωρου Κοτζαμάνογλου τα θερμά της συλλυπητήρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ