Πέμπτη 30 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Αταλάντευτος στόχος» η ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων

Δεσμεύσεις προς κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή, ότι «αταλάντευτος στόχος» της κυβέρνησης είναι «η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων», παρείχε από το βήμα σχετικής ημερίδας που διοργανώθηκε χτες στο ΕΒΕΑ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Σύμβαση Μίσθωσης της θαλάσσιας περιοχής 2 δυτικά της Κέρκυρας, στην κοινοπραξία Total - Edison - ΕΛΠΕ, την οποία χαρακτήρισε «σύμβαση - μοντέλο», καθώς σ' αυτήν θα βασιστεί ο νέος κύκλος συμβάσεων που ακολουθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Σημείωσε ότι η εμπλοκή δύο μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών προσδίδει στον τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα «διεθνή διάσταση, καθώς ανοίγει το δρόμο και σε άλλες αξιόπιστες εταιρείες, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό και αποδεικνύει την επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα».

Πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την παραπάνω κοινοπραξία, ξεκινούν άμεσα οι συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ, που έχουν αναδειχθεί ήδη «επιλεγείς αιτών» για τη θαλάσσια περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ώστε να υπογραφεί και με τη συγκεκριμένη εταιρεία ανάλογη Σύμβαση Μίσθωσης. Σημείωσε, επίσης, ότι αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες τριών ανεξάρτητων μεταξύ τους διεθνών διαγωνισμών, με ωριμότερη την περίπτωση του πετρελαϊκού κοιτάσματος στο Κατάκολο, απ' όπου αναμένεται σύντομα η έναρξη της εκμετάλλευσής του.

Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει παραχωρηθεί στην «Energean» και αναμένεται μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους ή στις αρχές του 2019 να πραγματοποιηθεί η γεώτρηση, για την οποία δεν θα στηθεί εξέδρα στη θάλασσα αλλά θα γίνει οριζόντια από τη στεριά.

Ακολουθούν η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων (Energean) και η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου (ΕΛΠΕ), όπου είναι σε εξέλιξη τα πρώτα στάδια των ερευνών, κι έπονται οι χερσαίες περιοχές Αρτα - Πρέβεζα (ΕΛΠΕ), Αιτωλοακαρνανία (Energean) και ΒΔ Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ), για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο συμβατικός έλεγχος και βρίσκονται στο στάδιο του νομικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ