Πέμπτη 30 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις «πρωτοβουλίες» εμπλοκής στα επικίνδυνα σχέδια

Ο υπουργός Αμυνας με τον Αμερικανό πρέσβη στο περιθώριο της άσκησης «Ηνίοχος»

Eurokinissi

Ο υπουργός Αμυνας με τον Αμερικανό πρέσβη στο περιθώριο της άσκησης «Ηνίοχος»
Νέες διαβεβαιώσεις για την πρεμούρα της κυβέρνησης να εμπλέξει βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση επιχειρηματικών ομίλων που προσδοκούν επενδυτικές ευκαιρίες και κέρδη από την ανάδειξή της σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, έδωσε χτες, εκ μέρους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, υπό τα όμματα, μάλιστα, του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ.

Συγκεκριμένα, στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όπου εστίασε με τον Αμερικανό ομόλογό του στην παραπέρα εμβάθυνση της ήδη στενής στρατιωτικής συνεργασίας, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας επισκέφθηκε χτες την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, όπου παρακολούθησε φάσεις της εν εξελίξει Πολυεθνικής Αεροπορικής Διακλαδικής Ασκησης Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2017». Ολοκληρώνεται στις 6/4, προβλέπει τη διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του Στρατού Ξηράς. Εκτός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, συμμετέχουν και οι ΠΑ των ΗΠΑ (με 12 μαχητικά αεροσκάφη), του Ισραήλ (12 μαχητικά), των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (6) και της Ιταλίας (επίσης 6), καθώς και παρατηρητές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με παρόντα στην άσκηση τον Αμερικανό πρέσβη, ο Π. Καμμένος έλεγε χτες για την «Ηνίοχος 2017», μιλώντας σε στρατιωτικά στελέχη, ότι «είναι άσκηση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από στρατιωτικής πλευράς, γιατί έχουμε κοινή δράση των χωρών που δεν συμμετέχουν σε μία κοινή Συμμαχία, όπως στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ, αλλά χώρες οι οποίες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο».

«Παράλληλα», δίνοντας το στίγμα της «πυριτιδαποθήκης» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπλέκει ακόμα πιο βαθιά τον ελληνικό λαό, πρόσθεσε πως «δίδεται ένα πολύ σημαντικό γεωπολιτικό μήνυμα. Δημιουργείται πλέον, με επίκεντρο την Ελλάδα, μία μεγάλη συμμαχία ενός άξονα σταθερότητος που επεκτείνεται νότια, από την Ελλάδα προς την Κύπρο (...) το Ισραήλ, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και παράλληλα στα δυτικά προς την Ιταλία. Αυτό αφορά την πολύ ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μια περιοχή όπου έχουμε εξελίξεις στη Συρία αλλά και στη Λιβύη, έχουμε γεωπολιτικές ανακατατάξεις...».

Σε αυτό το φόντο, ο Π. Καμμένος συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι αυτή η άσκηση δίνει τη δυνατότητα να έρθουν κοντά και να συνεκπαιδευτούν Πολεμικές Αεροπορίες διαφορετικών αντιλήψεων (...) Η Ελλάδα θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια και τις πρωτοβουλίες με μια υπερήφανη εξωτερική πολιτική, η οποία εκτείνεται πλέον προς τα νότια στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής αλλά και βόρεια προς τα Βαλκάνια».

Ο ίδιος ο Πάιατ, δείχνοντας πώς υποδέχεται και αξιοποιεί η αμερικανική πλευρά αυτή τη διαθεσιμότητα της κυβέρνησης να διευκολύνει την υλοποίηση σχεδιασμών, δήλωσε στην Ανδραβίδα σχετικά με την άσκηση και παραπέρα: «Νομίζω ότι είναι μια θαυμάσια απεικόνιση της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας και της ικανότητάς της να είναι μια χώρα που προωθεί τη συνεργασία μεταξύ μερικών από τους πιο σημαντικούς συμμάχους και εταίρους τους, σε μια περιοχή με πραγματικά πολλές προκλήσεις (...) Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ικανότητα να χτίζει αυτού του είδους τις γέφυρες και να ενδυναμώνει τη συλλογική μας άμυνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ