Παρασκευή 31 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Απόφαση για τους μετανάστες εργάτες της Μανωλάδας

Την καταδίκη της Ελλάδας αποφάσισε χτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για σαφή παράβαση της απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας, με αφορμή τα όσα συνέβαιναν στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας από τον Οκτώβρη του 2012 έως και τον Απρίλη του 2013.

Βέβαια, η συγκεκριμένη απόφαση, παρά το γεγονός ότι επιδικάζει αποζημίωση ύψους 16.000 και 12.000 ευρώ για καθέναν από τους 42 μετανάστες εργάτες που προσέφυγαν σε αυτό, έχει στοιχεία υποκρισίας, αφού κάνει λόγο για παραβίαση των νόμων περί καταναγκαστικής εργασίας, φαινόμενο που γεννάται και αναπαράγεται από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, τις κατευθύνσεις της ίδιας της ΕΕ για την ένταση της εκμετάλλευσης των μεταναστών εργατών και συνολικά των εργαζομένων. Επίσης, το δικαστήριο τούς αναγνώρισε 4.363,64 ευρώ συνολικά για τα δικαστικά έξοδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης αρνήθηκε να πληρώσει στους μετανάστες εργάτες τους μισθούς τους και τους ανάγκασε να εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, αλλά και υπό την εποπτεία ένοπλων φρουρών. Τον Απρίλη του 2013, περίπου 200 μετανάστες εργάτες γης ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους και μετά το τέλος της δουλειάς στα θερμοκήπια, γύρω στις 6 το απόγευμα, πήγαν στα γραφεία της εταιρείας να ζητήσουν δεδουλευμένα πολλών μηνών. Εκεί, επιστάτες - μπράβοι των αφεντικών πήραν τις καραμπίνες και πυροβόλησαν εν ψυχρώ, τραυματίζοντας πάνω από 35 εργάτες. Οι 11 από αυτούς χτυπήθηκαν σοβαρά.

Ολοι οι κατηγορούμενοι για τους πυροβολισμούς σε βάρος των εργατών γης στη Μανωλάδα τη «γλίτωσαν» με αθώωση ή με ποινές - «χάδι» από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην Πάτρα. Το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον έμπορο φράουλας Ν. Βαγγελάτο και τον έναν από τους επιστάτες του, τον Κ. Χαλούλο. Αλλοι δύο επιστάτες αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς τους επιβλήθηκαν ποινές εξαγοράσιμες και με ανασταλτικό χαρακτήρα. Τον Οκτώβρη του 2014 ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου «επισφράγισε» την απόφαση του Εφετείου, αφήνοντας σε ισχύ την αθώωση των δύο κατηγορουμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ