Σάββατο 1 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Πρώτες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ στη διαπραγμάτευση

Από τη χτεσινή παρουσίαση των όρων που έθεσε η ΕΕ

Image Rene Rossignaud/AP

Από τη χτεσινή παρουσίαση των όρων που έθεσε η ΕΕ
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εννιασέλιδο σχέδιο με τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, στο πλαίσιο της επικείμενης διαπραγμάτευσης αφενός της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αφετέρου των μελλοντικών σχέσεων ανάμεσα σε Λονδίνο - Βρυξέλλες, δημοσιοποίησε χτες στη Μάλτα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καλώντας τους 27 ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ να τις υιοθετήσουν στη Σύνοδο της 29ης Απρίλη στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ άλλων, στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ σημειώνεται πως οι 27 χώρες - μέλη θα κάνουν τη διαπραγμάτευση ως ενιαίος οργανισμός. Εάν στην πορεία αυτών των παζαριών το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνει πως έχει σημειωθεί «επαρκή πρόοδος», τότε και μόνο τότε θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση και για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται πως μέχρι να αποχωρήσει πλήρως από την ΕΕ, η Βρετανία θα θεωρείται «πλήρες μέλος, με όλες τις υποχρεώσεις και δικαιώματα που αυτό συνεπάγεται»...

Τονίζεται πως θα δοθεί προτεραιότητα στα δικαιώματα των (περίπου 3.000.000) Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και των (περίπου ενός εκατομμυρίου) Βρετανών πολιτών που ζουν σε χώρες της ΕΕ, ώστε να μην υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή τους. Υπογραμμίζεται πως θα επιδιωχθεί επίσης να μην υπάρξουν νομικά κενά μόλις ανασταλεί η ισχύς των ευρωενωσιακών νόμων στη Βρετανία, για να αποφευχθούν «επιπλοκές» σε επιχειρήσεις που έχουν δραστηριότητες σε Βρετανία και ΕΕ.

Από τα πρώτα θέματα που θα συζητηθούν, εξάλλου, θα είναι η σχέση που θα διαμορφωθεί μεταξύ Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο τήρησης των συμφωνιών της «Μεγάλης Παρασκευής», ενώ η ΕΕ αναφέρεται πως θα αναγνωρίσει τις υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες και διευθετήσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας, που είναι συμβατές με το δίκαιο της ΕΕ.

Επιπλέον, στο σχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών διαπραγμάτευσης Λονδίνου - Βρυξελλών αποσαφηνίζεται πως θα πρέπει να γίνουν «διευθετήσεις» και σε ό,τι αφορά τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο και ότι η ΕΕ θα αναγνωρίσει διμερείς συμφωνίες μεταξύ Κύπρου - Βρετανίας που είναι συμβατές με το ευρωενωσιακό δίκαιο, αναφορικά με το καθεστώς πολιτών χωρών της ΕΕ που ζουν και εργάζονται στις βρετανικές βάσεις.

Η μεταφορά έδρας οργανισμών της ΕΕ που βρίσκονται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα αποφασιστούν από τις άλλες 27 χώρες - μέλη.

Υπογραμμίζεται ότι η διετής περίοδος διαπραγμάτευσης ολοκληρώνεται στις 29 Μάρτη 2019.

Χτες το απόγευμα, πάντως, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», υποστήριξε ότι η ΕΕ θα ξεκινήσει τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Brexit στις 22 Μάη, αφήνοντας στο Λονδίνο περιθώριο μικρότερο των 18 μηνών για να πετύχει συμβιβασμό για συντεταγμένη έξοδο από την ΕΕ.

Αντιδράσεις με φόντο τα σκληρά παζάρια

Ο Τουσκ, παρουσιάζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές στη Βαλέτα, υποστήριξε πως οι «27» δεν θα επιδιώξουν «τιμωρητική» συμφωνία για τη Βρετανία, εκτιμώντας πως «το Brexit είναι αρκετή τιμωρία από μόνο του» και πως θα συναντήσει την Βρετανίδα πρωθυπουργό πριν τη Σύνοδο Κορυφής των «27», στις 29 Απρίλη στις Βρυξέλλες...

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, είπε από την πλευρά του στη Μαδρίτη πως «κανείς δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τους πολίτες των άλλων χωρών της ΕΕ και της Βρετανίας σαν ομήρους».

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Σάιμπερτ, επανέλαβε ότι οι «δεσμεύσεις» (σ.σ. προφανώς και ο «λογαριασμός») της Βρετανίας στην ΕΕ, αφού εγκαταλείψει την Ενωση, θα πρέπει να διευθετηθούν πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τάχθηκε υπέρ της σκληρής στάσης της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, ισχυριζόμενος πως «θέλουμε να κρατήσουμε κοντά μας τους Βρετανούς, αλλά δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πως «υπάρχει πολύ καλή θέληση» μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, διαβεβαιώνοντας ότι είναι «δίχως όρους και διόλου διαπραγματευτικό χαρτί σε οιαδήποτε διαπραγμάτευση» η «αφοσίωση της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια».

Μέσα σ' όλα αυτά, χτες, η Σκοτσέζα πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζιον, έστειλε επιστολή προς την Τερέζα Μέι, ζητώντας επισήμως να επιτραπεί η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ενόψει της εξόδου των Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Πάντως, την ώρα που εγκαινιάζεται η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, χτες επισκέφτηκε τη χώρα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, και είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Μάικλ Φάλον. Οι δύο αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την «ειδική σχέση των δύο χωρών», ενώ βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η ενίσχυση του ΝΑΤΟ και οι αυξήσεις των στρατιωτικών δαπανών στο 2%, απ' όλες τις χώρες και όχι μόνο από μερικές (σήμερα 5 χώρες το τηρούν, ανάμεσά τους και η Ελλάδα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ