Σάββατο 1 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε διαρκή ετοιμότητα για νέες επεμβάσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Τουρκία δεν θα διστάσει να διεξάγει νέες (στρατιωτικές) επιχειρήσεις, με στόχο κάθε απειλή που θα δημιουργηθεί ενάντια στην ασφάλειά της, διαμήνυσε χτες ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Φικρί Ισίκ, στον απόηχο της ανακοίνωσης τερματισμού της «Ασπίδας υπεράσπισης του Ευφράτη» στη Βόρεια Συρία (τουλάχιστον προς το παρόν).

«Ο τερματισμός της επιχείρησης "Ασπίδα υπεράσπισης του Ευφράτη" δεν σημαίνει ότι οι απειλές κατά της χώρας εξαφανίστηκαν», συμπλήρωσε ο υπουργός και απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, πρόσθεσε: «Οπως γνωρίζετε, βασική επιδίωξη της "Ασπίδας υπεράσπισης του Ευφράτη" ήταν να διασφαλιστεί η διαρκής σταθερότητα στην περιοχή, να παρεμποδιστούν τρομοκρατικά στοιχεία να στερεώσουν την κυριαρχία τους και να μπορέσουν οι ντόπιοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν με ασφάλεια... Η επιχείρηση έληξε, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει θα γίνει».

Δηλαδή, η Αγκυρα όχι απλά παραμένει σε ετοιμότητα, αλλά καταρτίζει αποφασιστικά σχέδιο υπεράσπισης των μονοπωλιακών συμφερόντων που εκπροσωπεί στην περιοχή και σε αυτή την κατεύθυνση, θα εντείνει και τις προσπάθειες ανάσχεσης του ρόλου οργανώσεων που θεωρεί «τρομοκρατικές» (π.χ. Κούρδων Συρίας) στο φόντο διαφόρων ανακατατάξεων και διεργασιών σε όλη την περιφέρεια.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, με βάση στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου χτες έγινε γνωστό πως το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας αυξήθηκε το Φλεβάρη του 2017 (σε σχέση με ένα χρόνο πριν) κατά 15%.

Μεταξύ άλλων, οι τουρκικές εξαγωγές στην Ευρώπη των «28» μειώθηκαν κατά 3,2%, ενώ το μερίδιό τους στο σύνολο των τουρκικών εξαγωγών είναι 45,7% (έναντι 46,3%). Εχει σημασία να καταγραφεί ότι το Φλεβάρη του 2017 η χώρα που δεχόταν τις περισσότερες τουρκικές εξαγωγές ήταν η Γερμανία, με συνολική αξία εξαγωγών πάνω από 1 δισ. δολάρια, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 938 εκατ. δολάρια και στην τρίτη θέση βρέθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, με 702 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, οι περισσότερες εισαγωγές έγιναν στην Τουρκία από την Κίνα (1,6 δισ. δολάρια), μετά τη Γερμανία (1,4 δισ. δολάρια), τη Ρωσία (1,3 δισ. δολάρια) και τη Γαλλία (767 εκατ. δολάρια).

  • Μιλώντας στην πρόσφατη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, είπε ότι «παρά την κριτική που απευθύνουμε στην Τουρκία αυτή την περίοδο, έκανε πολλά για τα τρία εκατομμύρια των προσφύγων και είναι σωστό η Ευρώπη να υποστηρίξει την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ