Σάββατο 1 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Το εμπορικό έλλειμμα θέτει στο τραπέζι ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ενδοκαπιταλιστικές κόντρες ΗΠΑ - Κίνας, οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων τους στις διεθνείς αγορές και οι αντιπαραθέσεις για την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής τους, αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνάντηση που θα έχουν στις 6 και 7 Απρίλη σε Ουάσιγκτον και Φλόριντα οι πρόεδροι των δύο χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ. Η όξυνση του ανταγωνισμού είναι τέτοια, ώστε ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ προέβλεψε χτες ότι η επικείμενη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του θα είναι «δύσκολη». Λίγο μετά έγραψε στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, Twitter: «Δεν μπορούμε άλλο να έχουμε τεράστια εμπορικά ελλείμματα και να χάνουμε θέσεις εργασίας. Οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να προετοιμαστούν και να κοιτάξουν άλλες εναλλακτικές».

Η άμεση απόκριση της Κίνας στο μήνυμα του Προέδρου Τραμπ κινήθηκε σε διπλωματικούς τόνους. Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών, Ζενγκ Ζεγκουάνγκ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι δύο πλευρές «αδημονούν για μία επιτυχημένη συνάντηση (των Προέδρων Τραμπ - Σι), ώστε να καταστεί εφικτή μια σωστή κατεύθυνση για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων... «Η Κίνα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ, να σκέφτεται δημιουργικά και να πιέζει για μεγαλύτερη ισορροπία στο εμπόριο των δύο χωρών», κατέληξε ο Κινέζος διπλωμάτης...

Εως χτες βράδυ, ο Αμερικανός Πρόεδρος σχεδίαζε να υπογράψει δύο διατάγματα τα οποία έχουν ως στόχο «τον εντοπισμό των αιτιών και των υπευθύνων για το αμερικανικό έλλειμμα». Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου, Ουίλμπουρ Ρος, ο στόχος είναι να υπάρξει, μέσα σε 90 μέρες, ένας κατάλογος «χώρα προς χώρα, προϊόν προς προϊόν» που θα εντοπίζει τα κρούσματα «εξαπάτησης», αλλά και συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών που δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους ή ακόμη κανονισμούς που δεν γίνονται σεβαστοί. «Αυτό θα χρησιμεύσει ως βάση για τη λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας πως «η πρώτη πηγή ελλείμματος» είναι η Κίνα.

Τέλος, χτες ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Μάικλ Φλιν, φαίνεται πως πρότεινε στο FBI και σε βουλευτές που ερευνούν τις σχέσεις μελών του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία, να καταθέσει με αντάλλαγμα «ασυλία». Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Wall Street Journal» αναφέρεται ότι η πρόταση έγινε μέσω του δικηγόρου του Μ. Φλιν στο FBI καθώς και στις αρμόδιες επιτροπές έρευνας της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, δίχως να έχει προς το παρόν γίνει δεκτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ