Σάββατο 1 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Επίσκεψη του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών

Αύριο το δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εντατικά συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων και διαφόρων λυκοσυμμαχιών, εν αναμονή και του δείπνου που έχει προγραμματιστεί να γίνει αύριο, μεταξύ του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Χτες, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξέι Μεσκόφ, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη.

Μεταξύ άλλων, ο Μεσκόφ εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και είπε πως θα είναι κοντά στην Κύπρο όταν αυτό χρειαστεί. Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του κυπριακού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Ζήνων, είπε ότι η Ρωσία αποτελεί σημαντικό παίκτη στο Κυπριακό αλλά και σε άλλα διεθνή ζητήματα.

Η επίσκεψη Μεσκόφ υπενθυμίζει το ευρύτερο ενδιαφέρον της Μόσχας για την Ανατολική Μεσόγειο, που συνδέεται και με τους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο, τη μεταφορά και την «αξιοποίηση» του μεγάλου ενεργειακού πλούτου της περιοχής (βλέπε την πρόσφατη νέα συμφωνία του κολοσσού «Ροσνέφτ» με την ιταλική ΕΝΙ για το αιγυπτιακό «Ζορ»).

Στο μεταξύ, επαφές στην Κύπρο ολοκλήρωσε και το στέλεχος του βρετανικού ΥΠΕΞ Τζόναθαν Αλεν, για του οποίου τις συναντήσεις ωστόσο δεν έγινε καμία ενημέρωση.

Χτες, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, αναμενόταν να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη αλλά και τον Τουρκοκύπριο Οζντίλ Ναμί.

Θυμίζουμε ότι σε προχτεσινές του δηλώσεις, ο Ακιντζί επανέλαβε ότι ζητούμενο δεν είναι απλά η επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και το να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους. Ακόμα, εστίασε και στην «ανάγκη» να υπάρξει αποτέλεσμα γρήγορα, αναφέροντας με νόημα ότι τους επόμενους μήνες προγραμματίζονται π.χ. γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Αλλωστε, σημειώνουμε ότι και η Αγκυρα, με πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, επέκρινε τις επαφές Αναστασιάδη με στελέχη ενεργειακών μονοπωλίων και τα σχέδια για νέες έρευνες υδρογονανθράκων, προειδοποιώντας ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά» πρέπει «να απόσχει από ενέργειες που την κάνουν να δείχνει ο μοναδικός ιδιοκτήτης των φυσικών πόρων του νησιού και να σταματήσει τις δραστηριότητες που συνδέονται με υδρογονάνθρακες», αλλά και ότι «η Τουρκία θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τα δικαιώματα της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"».

  • Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να παραχωρήσει πρόσβαση στα βρετανικά αρχεία τόσο σε Κύπρο όσο και σε Βρετανία, για όλες τις περιόδους της κυπριακής τραγωδίας. Γι' αυτό το σκοπό, μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ) θα ταξιδέψουν στη Βρετανία τους επόμενους μήνες. Ακόμα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προσέφερε στη ΔΕΑ 124.000 ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ