Πέμπτη 4 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ
«Μοχλός» της αντιπαράθεσης σε όλη την περιφέρεια

Η Ιαπωνία συνεχίζει να στέλνει συνοδευτικά πλοία για το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» που πλησιάζει στην περιοχή

Στα τέλη Απρίλη, η Ιαπωνία είχε στείλει και το αντιτορπιλικό «Ασιγκάρα» (φωτ.) ως συνοδεία του «Vinson»

U.S. Navy

Στα τέλη Απρίλη, η Ιαπωνία είχε στείλει και το αντιτορπιλικό «Ασιγκάρα» (φωτ.) ως συνοδεία του «Vinson»
ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου πρώτες από όλους οι ΗΠΑ δυναμώνουν τη στρατιωτική τους παρουσία. Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» προσεγγίζει την περιοχή, το επίσης πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Michigan» βρίσκεται ήδη σε λιμάνι της Νότιας Κορέας, ενώ πολεμικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων, από βομβαρδιστικά μέχρι και αναγνωριστικά, συμμετέχουν σε απανωτές στρατιωτικές ασκήσεις από κοινού με τη Νότια Κορέα ή και την Ιαπωνία. Αλλωστε, τον Μάρτη, Σεούλ - Ουάσιγκτον προχώρησαν στις ετήσιες καθιερωμένες ασκήσεις «Foal Eagle» και «Key Resolve», διαθέτοντας δυνάμεις σημαντικά αυξημένες σε σχέση με άλλες χρονιές.

Χτες, το Πολεμικό Ναυτικό της Ιαπωνίας έστειλε ένα αντιτορπιλικό, το «Σαζανάμι», ως δεύτερο συνοδευτικό πλοίο για αμερικανικά σκάφη που συμμετέχουν στη νηοπομπή με το «Carl Vinson», συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στον ανεφοδιασμό τους κ.τ.λ. Προηγουμένως, η Ιαπωνία είχε στείλει και το πλοίο «Ιζούμο». Σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, πρόκειται για την πρώτη τέτοια αποστολή πολεμικών πλοίων που επιτρέπεται μετά από τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, οι οποίες έγιναν πέρυσι, παρέχοντας τη δυνατότητα στρατιωτικές δυνάμεις να βγαίνουν εκτός συνόρων, στο όνομα της υπεράσπισης της ασφάλειας της χώρας ή και συμμάχων της. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι η αποστολή επιδιώκει και να αναδείξει «τη δύναμη της ιαπωνο-αμερικανικής συμμαχίας για την ασφάλεια και να αποτρέψει τη Βόρεια Κορέα να προβεί σε περισσότερες βαλλιστικές ή πυρηνικές δοκιμές».

Στο μεταξύ, μετά τις νέες προχτεσινές αντιρρήσεις που εξέφρασε η Κίνα για την ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας (THAAD) στην Κορεατική Χερσόνησο και η Ρωσία εξακολουθεί να εκφράζει έντονες διαφωνίες. Ο διευθυντής του τμήματος ελέγχου και μη εξάπλωσης όπλων του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, δήλωσε ότι «είναι προφανές πως η Πιονγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει τα πυρηνικά όσο βλέπει ότι απειλείται ευθέως (...) Είμαστε εντούτοις πεπεισμένοι ότι οι συνεχιζόμενες εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο οφείλονται όχι μόνο στις πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ, αλλά και στην αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα στη Βορειοανατολική Ασία από χώρες που ανήκουν αλλά και ειδικά από χώρες που δεν ανήκουν στην περιφέρεια».

Να σημειωθεί ότι χτες το «Ρόιτερς» φιλοξένησε μεγάλη ανάλυση, σύμφωνα με την οποία την αύξηση των «διαφωνιών» μεταξύ Κίνας και ΛΔ Κορέας μπορεί να διαδεχτεί μια μεγαλύτερη προσέγγιση Ρωσίας - ΛΔ Κορέας.

Τηλεφωνικές συνομιλίες

«Η επικίνδυνη κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο» απασχόλησε «διεξοδικά» την προχτεσινή συζήτηση των Προέδρων Ρωσίας και ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, αντίστοιχα, με τον πρώτο - σύμφωνα με το Κρεμλίνο - να καλεί «για αυτοσυγκράτηση και χαλάρωση των εντάσεων». Ακόμα, «συμφωνήθηκε να οργανωθεί κοινή δράση με στόχο την επίτευξη διπλωματικών λύσεων και μια ολοκληρωμένη λύση του προβλήματος».

Ακόμα, για την Κορεατική Χερσόνησο συζήτησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία και οι Πρόεδροι Κίνας και Φιλιππίνων, Σι Τζινπίνγκ και Ροντρίγκο Ντουτέρτε, αντίστοιχα.

Σημειώνουμε άλλωστε ότι οι κινήσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την Κορεατική Χερσόνησο συνδέονται με τους ανταγωνισμούς σε όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού (βλέπε π.χ. πόσο τεταμένη είναι η κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μες στο Μάη αναμένεται να επισκεφτεί τη Μόσχα ο Φιλιππινέζος Πρόεδρος, Ρ. Ντουτέρτε, όπου αναμένεται να υπογραφεί νέα συμφωνία διμερούς συνεργασίας στους τομείς της Αμυνας και της Ασφάλειας. Χτεσινή ανακοίνωση της φιλιππινέζικης κυβέρνησης αναφερόταν στη συνάντηση που είχαν στις 26 Απρίλη οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Ντελφίν Λορενσάνα και Σεργκέι Σόιγκου, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια που έγινε στη Μόσχα. Οι δύο υπουργοί καλωσόρισαν τις θετικές εξελίξεις στη διμερή συνεργασία και επισήμαναν τη «νέα ορμή» που θα δώσει σε αυτήν η επίσκεψη Ντουτέρτε στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε χτες ότι ένας ακόμα Αμερικανός συνελήφθη πριν από μερικές μέρες με την κατηγορία των «εχθρικών αξιόποινων πράξεων με στόχο την υπονόμευση της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ