Πέμπτη 4 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Πρωθυπουργός ξανά ο Μπορίσοφ με εθνικιστική στήριξη

ΣΟΦΙΑ.--

Στον πρωθυπουργικό θώκο της Βουλγαρίας αναμένεται να ανέβει σήμερα, για τρίτη φορά, ο 58χρονος ηγέτης του δεξιού κόμματος GERB («Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας») Μπόικο Μπορίσοφ, καθώς κατέληξε χτες σε συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης με τους συμπροεδρεύοντες του εθνικιστικού αντιμεταναστευτικού κόμματος «Ενωμένοι Πατριώτες».

Στο νέο 18μελές υπουργικό σχήμα, που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το 240μελές κοινοβούλιο, συμμετέχουν τέσσερις αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, εκ των οποίων οι δύο είναι οι ηγέτες των ακροδεξιών «Ενωμένων Πατριωτών»: Ο Βαλέρι Σιμεόνοφ, που θα είναι παράλληλα αρμόδιος για θέματα οικονομικής και δημογραφικής πολιτικής, και ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, που είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για θέματα Δημόσιας Τάξης και υπουργός Αμυνας.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδια για δικαστικές μεταρρυθμίσεις και υπουργός Εξωτερικών ορίστηκε η Εκατερίνα Σπάσοβα Γκέτσεβα Ζαχαρίεβα. Υπουργός Εσωτερικών ορίστηκε ο Βαλεντίν Ιβάνοφ Ράντεφ.

Η επιστολή του Μπορίσοφ με τη λίστα ονομάτων του νέου Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να δοθεί σήμερα στις 9 π.μ. στον Πρόεδρο της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ.

Η νέα κυβέρνηση συγκροτείται μετά από βδομάδες παζαριών ανάμεσα στο δεξιό κόμμα GERB και το ακροδεξιό των «Ενωμένων Πατριωτών». Θεωρητικά, πέρα από τη στήριξη 122 βουλευτών των δύο κομμάτων, η νέα κυβέρνηση αναμένεται περιστασιακά να έχει κατά περίπτωση την υποστήριξη των 12 βουλευτών του λαϊκιστικού κόμματος Volya («Βούληση») και ενδεχομένως των 26 βουλευτών του κεντρώου «Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» (MDL) της τουρκικής μειονότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ