Πέμπτη 18 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Ενιαία εργατική - λαϊκή απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Τμήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στην πλατεία Εθν. Αντίστασης, που απλωνόταν βόρεια έως την Ομόνοια και νότια προς την κεντρική αγορά
Τμήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στην πλατεία Εθν. Αντίστασης, που απλωνόταν βόρεια έως την Ομόνοια και νότια προς την κεντρική αγορά
Κομβικές πλευρές του νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, όπως η επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, η ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τα νέα μέτρα σε βάρος μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων κ.ά., ανέδειξαν οι ομιλητές στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα. Επιβεβαίωσαν έτσι ότι η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου χτυπάει το σύνολο των εργαζομένων και του λαού, αλλά και ανέδειξαν την ενιαία απάντηση που πρέπει να πάρει αυτή η ενιαία επίθεση.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις ομιλίες.

Κάτω τα χέρια από την απεργία και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα

Ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, αναφερόμενος στο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, σημείωσε: «Νομιμοποιούν την ανταπεργία, μια πάγια αξίωση του ΣΕΒ, σε συνέχεια της θεσμοθέτησής της με την επικύρωση το 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ του αναθεωρημένου Κοινωνικού Ευρωπαϊκού Χάρτη, που περιλαμβάνει την εφαρμογή του "λοκ άουτ". Αποτελεί κι αυτό ένα από τα "ευρωπαϊκά κεκτημένα". (...) Φουσκώνουν τα πανιά της εργοδοτικής τρομοκρατίας και ασυδοσίας, που χρησιμοποιεί κάθε μέσο, από τη συκοφάντηση έως την ποινικοποίηση και την απόλυση, για να απαλλαγεί από συνδικαλιστές που αξιοποιούν τις συνδικαλιστικές άδειες και τη συνδικαλιστική προστασία για να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων. Αυτή την παλικαρίσια μάχη δίνουν και οι συνάδελφοι εκλεγμένοι στο σωματείο των επιχειρήσεων "Ζούρα" ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων, για την καταβολή των δεδουλευμένων, την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

(...) Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι στην επόμενη "αξιολόγηση" θα νομοθετήσει την αύξηση της απαρτίας για την προκήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία και το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, δείχνει ξεκάθαρα το σχεδιασμό τους για παρεμπόδιση της δράσης και της λειτουργίας των σωματείων. Φοβούνται τον οργανωμένο αγώνα που βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων.

Το απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων κατακτήθηκε με ποταμούς αίματος. Κάτω τα ξερά σας. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την υπεράσπιση και διεκδίκηση των συμφερόντων των εργαζομένων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. (...) Ασπίδα μας αποτελεί η αλληλεγγύη, το δυνάμωμα των αγώνων, της πάλης. Η ταξική πάλη δεν σταματάει με τους νόμους τους, κι άλλοι το επιχείρησαν στο παρελθόν. Αποτελεί την κινητήρια δύναμη της Ιστορίας. Η τάξη μας έχει το καθήκον να κυλήσει μπροστά τον τροχό της Ιστορίας».

Δεν θα τους χαρίσουμε καμία Κυριακή

Ο Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Στο νέο αντεργατικό κατάλογο προστίθεται και η κατάργηση της Κυριακής αργίας. Είναι η κυβέρνηση που αντί να την κατοχυρώσει νομοθετικά, όπως προεκλογικά διατυμπάνιζε, νομοθετικά την καταργεί. (...) Είναι η κυβέρνηση που για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων φέρνει τη δουλειά ήλιο με ήλιο, 7 μέρες την εβδομάδα, δουλειά ασταμάτητη, εντατικοποιημένη για τους εργαζόμενους, χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Εκπτώσεις κανονικές και ενδιάμεσες, εορταστικό ωράριο, τουριστικές περίοδοι και περιοχές, "λευκές νύχτες", "μαύρες Παρασκευές". Ολα αξιοποιούνται για να μετατραπεί η ζωή μας σε λάστιχο και η Κυριακή από αργία σε εργάσιμη μέρα.

Ο στόχος που προωθήθηκε με συνέπεια απ' όλες τις κυβερνήσεις, υπηρετεί τη διαχρονική απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του Εμπορίου και όχι μόνο, για απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που πάει "πακέτο" με τη διεύρυνση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, με την παραπέρα ελαστικοποίηση του εργασίμου χρόνου, με το τσάκισμα των μισθών μας.

(...) Δεν θα ανεχτούμε συνθήκες γαλέρας μέσα στους εργασιακούς χώρους. Λέμε όχι στο ωράριο των πολυεθνικών. Οι εμποροϋπάλληλοι δεν είναι για σφαγή, δεν είμαστε αναλώσιμοι, δεν θα τους χαρίσουμε καμιά Κυριακή. Δεν θα επιτρέψουμε η κυριακάτικη αργία να μπει στο χρονοντούλαπο στης Ιστορίας. Τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, θα συνεχίσουν να παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή - αντεργατική λαίλαπα, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, συνδεδεμένη με την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας υποχρεωτικά εκτελεστέας από τους εργοδότες, για κάλυψη όλων των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών μας».

Κλιμακώνουμε τον αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Ο Σπύρος Κωσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, καταγγέλλοντας την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου - που χαρακτηρίζει παράνομες τις παρατάσεις των συμβάσεων, καλεί τους επιτρόπους να μην υπογράφουν τα εντάλματα πληρωμής και τους συμβασιούχους να επιστρέψουν μισθούς που έλαβαν μετά την παράταση - μίλησε για την κινητοποίηση που έγινε προχτές από το Συνδικάτο, σωματεία δήμων και συμβασιούχους στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 16).

Σημείωσε ότι στόχος αυτής της πολιτικής είναι να μειώσουν παραπέρα το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος», να αποψιλώσουν τις υπηρεσίες από προσωπικό, «να τις υποβαθμίσουν ουσιαστικά προκειμένου να τις χαρίσουν στο μέλλον στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αλλωστε η υπουργός Γεροβασίλη μας το δήλωσε ευθαρσώς: Κατεύθυνση της ΕΕ είναι να δοθούν στους επιχειρηματίες η καθαριότητα, η φύλαξη, αλλά και η σίτιση. Γι' αυτό και έχουν αφήσει αλώβητη όλη την αντεργατική νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Στην ίδια ρότα κινείται και η πλειοψηφία των δημάρχων. (...) Καμιά εμπιστοσύνη και στις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΟΕ ΟΤΑ. (...) Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύση. Εδώ και τώρα να φέρει νομοθετική ρύθμιση όπου θα μετατρέπει τις συμβάσεις από ορισμένου χρόνου σε αορίστου».

Ο κυβερνητικός εμπαιγμός σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες

Ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, εκπρόσωπος των Επιτροπών Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων, υπογράμμισε: «Δεν προλάβαμε καλά - καλά να πληρώσουμε τη "λυπητερή", τα πρώτα ειδοποιητήρια του 2017 με τα "χαράτσια του Κατρούγκαλου", και η κυβέρνηση φέρνει νέες αυξήσεις εισφορών. Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα με την κοροϊδία των μεταβατικών "εκπτώσεων"! Οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνουν μόνιμα, ενώ οι υποτιθέμενες εκπτώσεις είναι για μια χρονιά μόνο! Λένε στον αυτοαπασχολούμενο επιστήμονα που μπορεί ακόμα με σκληρή δουλειά να βγάλει 14.000 το χρόνο, να ζήσει με 6.000 που του αφήνουν στην τσέπη μετά τη ληστεία του ΕΦΚΑ και της Εφορίας. (...) Η κυβέρνηση, ως γνήσιος υπηρέτης των εργοδοτών, νομιμοποίησε οριστικά το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) ως μορφή εξαρτημένης εργασίας. Τώρα μας καλεί να αποδείξουμε ότι είμαστε μισθωτοί, για να μη φορτωθούμε στην πλάτη τις υπέρογκες εισφορές, και την ίδια ώρα αφήνει τα αφεντικά ανεμπόδιστα να μετακυλήσουν τις εισφορές στο μισθό μας!

(...) Τρέχουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των ομίλων, να πετάξουν εκτός επαγγέλματος όσους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες άντεξαν τη θύελλα της κρίσης και των αναδιαρθρώσεων. Γι' αυτό δίπλα στη νέα ληστεία με το αφορολόγητο και τον ΕΦΚΑ φέρνουν στο νέο μνημόνιο ρυθμίσεις για τη συγκέντρωση των έργων, των μελετών και των επιστημονικών υπηρεσιών στα χέρια μιας χούφτας ομίλων.

Οι "πολύχρωμες" ηγεσίες των επιστημονικών Επιμελητηρίων είναι συνένοχες για το σφαγιασμό των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων! Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις νέες αυξήσεις εισφορών που φέρνει το 4ο μνημόνιο, ενώ αποδέχονται στην πράξη το σύνολο των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων και αναδιαρθρώσεων που πετούν εκτός επαγγέλματος τους περισσότερους από μας».

Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις τους προϋποθέτουν τσάκισμα των εργαζομένων

Ο Ανέστης Κανάκης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου, σημείωσε: «Μας τάζουν ανάπτυξη, μας τάζουν επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές και γι' αυτό πρέπει να κάνουμε θυσίες. Προσπαθούν να κάνουν τις αγωνίες τους για τα κέρδη τους δικές μας! (...) Οι εργαζόμενοι στον Τύπο ανασκουμπωνόμαστε όταν ακούμε για επενδύσεις. Οι επενδυτές σε εμάς έφτασαν! Κι αυτό γιατί είναι ακόμα σε εξέλιξη οι επίδοξες επενδύσεις σε ΔΟΛ και "Πήγασο", οι οποίες όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Θέλουν εργαζόμενους με τσακισμένα δικαιώματα, με μειωμένους μισθούς, με εργασιακές σχέσεις - "λάστιχο". Συγκεκριμένα, μιλούν για 220 απολύσεις στα πρακτορεία Τύπου, για κατάργηση κάθε είδους δικαιώματος που απορρέει από τις Συλλογικές Συμβάσεις, να γιγαντωθεί η δουλειά μέσω των εργολαβικών γραφείων. Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να προκαλούν, απαιτώντας από τους εργαζόμενους εργασιακή ειρήνη, ως προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

(...) Επιστρέφουμε, ως απαράδεκτη, την απαίτηση των παλιών και νέων "επενδυτών" στο χώρο του Τύπου, για εργασιακή ειρήνη. Προετοιμαζόμαστε για σκληρή αναμέτρηση με την εργοδοσία, με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, που όλο αυτόν τον καιρό το μόνο που έκανε ήταν να ταυτίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά των εργοδοτών. Η μοναδική τους αγωνία είναι να "μένουν ανοιχτά τα μαγαζιά". Το ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι απλήρωτοι πάνω από 5 μήνες, για αυτούς τους συνδικαλιστές είναι μια λεπτομέρεια. (...) Το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, είναι συμπαραστάτης σε κάθε αγώνα μας».

Οι ένστολοι δέχονται τις συνέπειες της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής

Ο Γ. Παλιούρας, υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. και μέλος της Πρωτοβουλίας Αποστράτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση, επεσήμανε πως και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) «δεχόμαστε τις συνέπειες από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και όλων των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. (...) Τώρα με το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο του προσωπικού των ΕΔ και των ΣΑ, που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση, προωθεί νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ιδιαίτερα για τους νεοεισερχόμενους και το χαμηλόβαθμο προσωπικό.

Μαζί με τα οικονομικά μας προβλήματα, είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο που οξύνεται επικίνδυνα. Κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, NATO και ΕΕ για τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων και των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων. Με πρόσκληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το NATO έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο Αιγαίο και η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή αλωνίζει στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Η περιοχή των Βαλκανίων είναι σε αναβρασμό. (...)

Δεν πρέπει κανένας στρατιωτικός και κανένας από το προσωπικό των ΣΑ να ανεχτεί να παρθούν κατασταλτικά μέτρα σε βάρος του λαού. (...) Οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες μαζικά να απομονώσουμε τη ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή.

(...) Το προσωπικό των ΕΔ και των ΣΑ έχουμε κάθε δικαίωμα να διεκδικούμε, μέσα από τις ενώσεις μας, τη λύση των προβλημάτων μας. (...) Η λύση των προβλημάτων μας είναι στενά δεμένη με τη λύση των λαϊκών προβλημάτων. Απευθυνόμαστε και καλούμε όλους τους συναδέλφους των ΕΔ και των ΣΑ που σήμερα βρίσκονται σε κινητοποίηση. Ποτέ - και σήμερα και στο μέλλον - να μη στραφούν ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό. Να μην μπουν εμπόδιο ποτέ στο δικαίωμα του λαού μας να αγωνίζεται για το δίκιο και έναν κόσμο χωρίς φτώχεια και πολέμους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ