Πέμπτη 18 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα

Λάρισα
Λάρισα
Απεργιακές συγκεντρώσεις σε πάνω από 70 πόλεις, με σύνθημα «Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός ενάντια στη νέα ληστεία και την κοροϊδία κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ», πραγματοποίησαν χτες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα, μαζική ήταν η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία. Χαιρέτισαν ο Β. Ευαγγέλου, εκπρόσωπος των συμβασιούχων ΟΤΑ, ο Δ. Παληγιάννης, από την Ομοσπονδία ΕΒΕ και ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στον Βόλο, εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νέοι, πήραν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου και την πορεία που ακολούθησε. Την κεντρική ομιλία έκανε η Χρυσούλα Τασολάμπρου, ταμίας της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» και στέλεχος του ΠΑΜΕ, ενώ εκφράστηκε η αλληλεγγύη και στήριξη στον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών.

Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία άνοιξε με χαιρετισμό του Χρήστου Κούτσικου, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα αυτοαπασχολούμενων λογιστών - φοροτεχνικών και συνεχίστηκε με χαιρετισμό από τον Αχιλλέα Λιάτο, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη». Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Λιατίφη, γραμματέα του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Ξάνθη
Ξάνθη
Στην Καρδίτσα, στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους βρέθηκαν μικρομεσαίοι αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Χρυσούλα Στουρνάρα, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών και ο Γιάννης Τσιούτρας, εκπρόσωπος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ελένη Καρυά, γραμματέας του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, μέλος της Γραμματείας Καρδίτσας του ΠΑΜΕ. Η πορεία που ακολούθησε είχε επικεφαλής συμβολικά ένα τρακτέρ.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα σε Ελασσόνα, Φάρσαλα, Αλμυρό, Σκόπελο, Καλαμπάκα.

Στη Δυτική Ελλάδα

Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, όπως και η πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου μαζική ήταν η συμμετοχή των συμβασιούχων. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Κυριάκος Ζαρωτιάδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Αχαΐας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Σπύρος Παύλου εκ μέρους των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης.

Στο Αγρίνιο, μαχητική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο στην κεντρική πλατεία και η πορεία που ακολούθησε. Οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν από τα χαράματα τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας τόσο στις κατασκευές, όσο και στο κατάστημα των «Public» στο κέντρο της πόλης. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Βαγγέλης Κωνσταντίνου εκ μέρος του Σωματείου Συνταξιούχων, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Δήμας, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Στην Ηπειρο

Καβάλα
Καβάλα
Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, φοιτητών, αλλά και μικρών ΕΒΕ της πόλης και μικρομεσαίων αγροτών, έγινε χτες η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικού, Βαγγέλης Τηλικίδης, και ο πρόεδρος του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας, Χαράλαμπος Καπρινιώτης. Με ξεχωριστή προσυγκέντρωση και πολυπληθέστατο μπλοκ συμμετείχαν οι έμποροι της πόλης που έκλεισαν τα μαγαζιά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου. Στην προσυγκέντρωση επικεφαλής ήταν ο Εμπορικός Σύλλογος και συμμετείχαν τα Σωματεία Μηχανοτεχνιτών, Φανοποιών και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου, κάλεσμα ξεσηκωμού έκανε η πρόεδρος, Αθηνά Σπύρου. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Ηλίας, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Μαζική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Αρτας και τα σωματεία της δύναμής του. Η απεργία άρχισε από νωρίς με την περιφρούρηση χώρων δουλειάς όπως το εργοστάσιο παραγωγής αλλαντικών «ΒΙΚΗ» και εμπορικά καταστήματα. Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, ήταν μαζική η συμμετοχή εργαζομένων από κλάδους όπως Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, Κατασκευές κ.ά. Ιδιαίτερα συγκροτημένη και αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας, οι οποίοι μετά από Γενική Συνέλευση αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία, η οποία ήταν καθολική και το εργοστάσιο έμεινε κλειστό. Ακόμη, στη συγκέντρωση συμμετείχαν με το πανό τους οι οικότροφοι της φοιτητικής εστίας, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τους. Διαβάστηκε ψήφισμα του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας και του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αρτας Πρέβεζας, το οποίο καλούσε την εργατική τάξη σε συμπαράσταση του αγώνα των εργαζομένων του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Βασίλη Βάσιο, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αρτας και προέδρου του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αρτας - Πρέβεζας. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Αρτας, η οποία κατέληξε σε ολιγόωρο συμβολικό αποκλεισμό της περιφερειακής οδού.

Τρίκαλα
Τρίκαλα
Δυναμική και μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην Πρέβεζα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες, μέλη των ταξικών σωματείων και μαζικών φορέων περιφρούρησαν την απεργία στο εργοστάσιο της «Foppen» στη Βιομηχανική Περιοχή. Η απεργιακή συγκέντρωση στο Φόρο ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Εμπορικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων. Την κεντρική ομιλία, εκ μέρους της Γραμματείας Πρέβεζας του ΠΑΜΕ, έκανε η Εύη Πάρλα, αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της Πρέβεζας.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Με τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στη Βόρεια Ελλάδα, από την Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Καστοριά και τη Φλώρινα, στάλθηκε δυνατό εργατικό - λαϊκό μήνυμα ενάντια στη νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις ήταν η χτεσινή στις Σέρρες. Οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Παναγιώτου» συμμετείχαν με δική τους προσυγκέντρωση και πήραν τη θέση τους με τους συμβασιούχους, τους εργάτες όλων των κλάδων, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους νέους.

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις στην Εδεσσα και τα Γιαννιτσά συμμετείχαν και χαιρέτισαν και εκπρόσωποι των αγροτών. Μαζικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και σε Κατερίνη, Βέροια, Νάουσα, Χαλκιδική και Κιλκίς.

Μυτιλήνη
Μυτιλήνη
Στην Κομοτηνή, η απεργιακή διαδήλωση του ΠΑΜΕ κατευθύνθηκε προς το δημαρχείο, όπου ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση των συμβασιούχων στους ΟΤΑ και στη συνέχεια μαζί πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στην Ξάνθη, από τα χαράματα στήθηκαν απεργιακές φρουρές στην «e-Value», στη SUNLIGHT, στη Φοιτητική Λέσχη, μαζί με τους εργολαβικούς εργαζόμενους. Μαζική ήταν η συμμετοχή στην απεργία και σε άλλους μεγάλους χώρους του ιδιωτικού τομέα, όπως η ΣΕΚΑΠ. Στη SUNLIGHT αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η φραστική επίθεση σε συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ στην πύλη του εργοστασίου από συνδικαλιστή υποψήφιο με την παράταξη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης (πρώην ΠΑΣΚΕ).

Μαζικές και μαχητικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Δράμα. Αλλά και στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα) όπου, πέραν των άλλων, αναδείχθηκε ιδιαίτερα το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ. Στην Πτολεμαΐδα, καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων στο εργοτάξιο κατασκευής της μονάδας ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V».

Στην Ανατολική Στερεά και Εύβοια

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Χαλκίδα πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ, λόγω της δυνατής βροχής. Στη συγκέντρωση, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε ψήφισμα ενάντια σε ένα ακόμα αντιλαϊκό χαράτσωμα με τα διόδια που σχεδιάζονται για το δρόμο Σχηματαρίου - Χαλκίδας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων ΖΟΥΡΑ, όπως και ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων ΤΕΙ Χαλκίδας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θ. Βασιλείου, γραμματέας της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας.

Αγρίνιο
Αγρίνιο
Στην πλατεία Πάρκου έγινε η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μιχάλης Γιαλαμούδης, εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, και ο Βαγγέλης Τσολίσος από το Συντονιστικό του Μπλόκου της Ανθήλης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πάνος Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και μέλος της ΕΕ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας.

Παρά τη συνεχή βροχή, απεργοί, άνεργοι και συνταξιούχοι, έδωσαν το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Γραμματεία Λιβαδειάς του ΠΑΜΕ, στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς, όπως και στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια.

Στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου

Στο Ηράκλειο, από τα ξημερώματα τα ταξικά σωματεία έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας σε δεκάδες εργοστάσια στη ΒΙΠΕ, στον κλάδο του Εμπορίου, των Τροφίμων - Ποτών και στη Χημική Βιομηχανία, στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου, στα μεγάλα εργοτάξια του Ηρακλείου και της Χερσονήσου, στα ξενοδοχεία καθώς και στα νοσοκομεία. Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με κεντρικό ομιλητή τον Παναγιώτη Ρούση, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε επίσης ο Μ. Καρκαβάτσος, εκ μέρους του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Πάτρα
Πάτρα
Με τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας ξεκίνησαν τα εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στα Χανιά. Το Συνδικάτο Οικοδόμων βρέθηκε έξω από το μεγαλύτερο εργοτάξιο του νομού, όπου και συνομίλησε με εργαζόμενους. Με την παρέμβαση του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών εργοστάσιο του κλάδου δεν λειτούργησε, ενώ ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων βρέθηκε έξω από μεγάλα καταστήματα, καλώντας τους εργαζόμενους να απεργήσουν. Την ίδια ώρα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (ΕΟΑΣ) νομού Χανίων πραγματοποίησε προσυγκέντρωση στον κόμβο των Μουρνιών, απ' όπου και ξεκίνησαν συγκροτημένα για το χώρο της συγκέντρωσης. Η συγκέντρωση στα Χανιά έγινε στην πλατεία Νέων Καταστημάτων, με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Τσουπάκη, γραμματέα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών και μέλος της Γραμματείας Χανίων του ΠΑΜΕ. Μετά την ομιλία πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με προπορευόμενα τα αγροτικά αυτοκίνητα.

Στη Μυτιλήνη, η συγκέντρωση, λόγω της βροχής, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με τη συμμετοχή εργαζομένων από διάφορους εργασιακούς χώρους. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μπάμπης Ντινενής, γενικός γραμματέας του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λέσβου.

Η απεργιακή μέρα ξεκίνησε νωρίς το πρωί στη Ρόδο, με την αλληλεγγύη που εξέφρασαν στελέχη ταξικών σωματείων της περιοχής έξω από το ξενοδοχείο «Miramare», όπου η συμμετοχή στην απεργία ήταν μαζική. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές μαζεύτηκαν έξω από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης. Οι απεργοί, αφού πορεύτηκαν στους δρόμους του κέντρου, κατέληξαν στην πλατεία Κύπρου, όπου έγινε η κεντρική ομιλία. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι, με επικεφαλής τους συμβασιούχους του δήμου Ρόδου, κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο, όπου αντιπροσωπεία τους μαζί με στελέχη του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τον δήμαρχο.


Σέρρες
Σέρρες

Γιάννενα
Γιάννενα

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ