Τρίτη 30 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα βαλλιστική δοκιμή ΛΔ Κορέας

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Σε νέα βαλλιστική δοκιμή προχώρησε χτες το πρωί η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας, προκαλώντας την άμεση αντίδραση ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που αξιοποιούν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια για να υπερασπιστούν τα στρατηγικά συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπούν, την ίδια ώρα που αυτές εντείνουν την επιθετικότητά τους στην περιοχή, με την αντιπυραυλική ασπίδα στην Νότια Κορέα και τις συχνές στρατιωτικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο πύραυλος ήταν τύπου «Scud», μικρού βεληνεκούς, που μετά από μια πορεία 450 χιλιομέτρων κατέπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Το «Ρόιτερς» μετέδωσε πως, μετά και από τη νέα εξέλιξη, η Ουάσιγκτον θα κινητοποιηθεί ώστε μετά από ειδική συζήτηση με το Πεκίνο να προχωρήσει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να συνειδητοποιηθεί πως μειώνεται ο χρόνος για να περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ μέσω διαπραγματεύσεων. Το Σαββατοκύριακο, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις επισήμανε ότι μια ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση με τη ΛΔ Κορέας θα ήταν «πιθανώς η χειρότερη στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων», συμπληρώνοντας ότι «το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει εκατοντάδες κανόνια πυροβολικού και εκτοξευτήρες πυραύλων με βεληνεκές που φτάνει μία από τις πολυπληθέστερες πόλεις της γης, την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας». Υποστήριξε ακόμα ότι «σε περίπτωση πολέμου, αυτά τα συστήματα θα προκαλούσαν κίνδυνο για την Κίνα και τη Ρωσία».

Χαρακτηριστικό είναι πάντως και το σχόλιο που έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας ότι με τη νέα δοκιμή «η Βόρεια Κορέα έδειξε μεγάλη ασέβεια προς τον γείτονά της, την Κίνα», προσθέτοντας στη συνέχεια: «Παρ' όλα αυτά, η Κίνα προσπαθεί σκληρά».

Στη νέα δοκιμή αντέδρασε έντονα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, με τον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε να σημειώνει ότι «όπως συμφωνήσαμε στην πρόσφατη Σύνοδο των "G7", το θέμα της Βόρειας Κορέας αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα... Από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα λάβουμε συγκεκριμένη δράση για να αποτρέψουμε τη Βόρεια Κορέα».

Στη Νότια Κορέα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης σχολίασε ότι οι επαναλαμβανόμενες δοκιμές «σκορπούν τις ελπίδες για ειρήνη», ενώ το μεσημέρι αναμενόταν νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ