Τρίτη 30 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εκλογές με φόντο τρομοφοβίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μία από τις πιο τεταμένες προεκλογικές περιόδους των τελευταίων ετών εξελίσσεται στη Βρετανία (οι πρόωρες εκλογές γίνονται στις 8 Ιούνη) με τις ενδοαστικές αντιπαραθέσεις για τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ (Brexit) να φουντώνουν σε κλίμα τρομοφοβίας, με αφορμή την τελευταία πολύνεκρη δολοφονική επίθεση μετά από συναυλία στο Μάντσεστερ, με δράστη τον 22χρονο λιβυκής καταγωγής Σαλμάν Αμπέντι και τις έρευνες που συνεχίζονται.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν (που αποπέμφθηκε από το υπουργικό του αξίωμα από την Τερέζα Μέι όταν ανέλαβε πρωθυπουργός μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιούνη και τώρα είναι εκδότης της εφημερίδας «Evening Standard» και σύμβουλος διαχείρισης κεφαλαίων της εταιρείας «BlackRock») εκτίμησε ότι οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων αστικών κομμάτων παίρνουν αποστάσεις από την παγκοσμιοποίηση με διαφορετικούς τρόπους ο καθένας. Κατηγόρησε την συντηρητική πρωθυπουργό Τερέζα Μέι επειδή πρόσφατα κατέκρινε τις «ανεμπόδιστες ελεύθερες αγορές» και τον σοσιαλδημοκράτη ηγέτη των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, ότι προωθεί την εθνικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης, των σιδηροδρόμων και των ταχυδρομείων. Ο Οσμπορν, μιλώντας χτες στο BBC, υποστήριξε ότι και η Μέι και ο Κόρμπιν «προσφέρουν με πολύ διαφορετικούς τρόπους μία υπαναχώρηση από τον διεθνή φιλελευθερισμό και την παγκοσμιοποίηση», τονίζοντας: «Πρόκειται για αξιοσημείωτη εξέλιξη στη βρετανική πολιτική και νομίζω πως πολλοί δεν είναι τόσο σίγουροι πως πρόκειται για μια εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση».

Στο μεταξύ, θολή είναι η πραγματική απόσταση που φαίνεται να χωρίζει τους κυβερνώντες Συντηρητικούς από τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς ενόψει των εκλογών της 8ης Ιούνη, καθώς διαφορετικές εταιρείες δημοσκοπήσεων αποτυπώνουν μία εικόνα «αντιφατική» με τη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα να κυμαίνεται από 12 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις πάντως η Μέι δείχνει να προηγείται.

Νέες έρευνες και συλλήψεις για την επίθεση στο Μάντσεστερ

Χτες, Βρετανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι διενεργούνται τουλάχιστον δύο έρευνες στο εσωτερικό μηχανισμών των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και της Αντιτρομοκρατικής ώστε να εξακριβωθεί γιατί δεν ήταν αποτελεσματικά τα αντανακλαστικά τους απέναντι σε πληροφορίες για τον κίνδυνο εξαπόλυσης τρομοκρατικών επιθέσεων από τον 22χρονο Βρετανό λιβυκής καταγωγής και φερόμενο φυσικό αυτουργό της επίθεσης στο Μάντσεστερ, Σαλμάν Αμπέντι. Η ΜΙ5 φέρεται πως είχε προειδοποιηθεί τουλάχιστον τρεις φορές από πολίτες ενώ ορισμένα βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι αμερικανικές διωκτικές αρχές του FBI τρεις μήνες πριν είχαν ενημερώσει τους Βρετανούς συναδέλφους τους πως ο Αμπέντι σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στο βρετανικό έδαφος.

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Αμπερ Ραντ, παραδέχθηκε ότι παρά τις (15 έως χτες το πρωί) συλλήψεις ενδέχεται κάποια μέλη του κυκλώματος των βομβιστών στο Μάντσεστερ να διαφεύγουν της σύλληψης. Διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει «μέριμνα» εάν κριθεί πως χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση οι πόροι και το ανθρώπινο δυναμικό των περίπου 4.000 πρακτόρων και υπαλλήλων των μυστικών υπηρεσιών MI5. Επιπροσθέτως, ο Βρετανός υπουργός Ασφάλειας, Μπεν Ουάλας, εκτίμησε ότι πλέον μερικές από τις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιντερνετ και σχετίζονται με τα λεγόμενα «κοινωνικά δίκτυα» προσπαθούν να βελτιώσουν τη συνεργασία τους με τις αρχές.

  • Το Σαββατοκύριακο σημειώθηκε σαρωτικό μπλακάουτ στο πληροφοριακό σύστημα της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας «British Airways» που φέρεται πως προκλήθηκε από προβλήματα που σημειώθηκαν νωρίτερα σε πεπαλαιωμένο σύστημα ηλεκτροδότησης αρκετών συστημάτων. Η εταιρεία διέψευσε τις κατηγορίες του συνδικάτου GMB πως το μπλακάουτ ήταν συνέπεια ανάθεσης του συστήματος σε ινδική εταιρεία πληροφορικής στο πλαίσιο μείωσης του λειτουργικού κόστους, λέγοντας ότι είναι «κοινή πρακτική για πολλές εταιρείες» η ανάθεση του ηλεκτρονικού συστήματος πληροφορικής «σε εταιρείες στο εξωτερικό»... Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα προκάλεσε από τις 9.30 το πρωί του Σαββάτου τεράστια ταλαιπωρία σε πάνω από 75.000 επιβάτες του αεροδρομίου Χίθροου καθώς ματαιώθηκαν ή καθυστέρησαν πολλές εκατοντάδες πτήσεις από και προς εσωτερικό και εξωτερικό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ