Τρίτη 30 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Νέα κυβέρνηση και πιέσεις για ενταξιακές συνομιλίες με ΕΕ

ΣΚΟΠΙΑ.--

Την ψήφο εμπιστοσύνης της 120μελούς Βουλής στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού ζητά ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και ηγέτης της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεφ.

Η νέα κυβέρνηση απαρτίζεται από τα κόμματα SDSM, DUI («Κόμμα Δημοκρατικής Ολοκλήρωσης» του πρώην αρχηγού των Αλβανών αυτονομιστών, Αλί Αχμέτι) και τον συνασπισμό «Συμμαχία για τους Αλβανούς» (ΑΑ), έχοντας συνολικά 62 έδρες και τρεις αντιπροέδρους. Σε αυτό το υπουργικό σχήμα τελικά δεν θα συμμετέχει το αλβανόφωνο κόμμα BESA, που αντέδρασε στην υπουργοποίηση ορισμένων στελεχών του μεγαλύτερου κόμματος των Αλβανόφωνων της ΠΓΔΜ, DUI, καταγγέλλοντας ότι έχουν σχέσεις με δίκτυα διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Ζάεφ αναμένεται να υποβάλει σήμερα τη λίστα ονομάτων του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στο κοινοβούλιο, και αυτό αναμένεται να δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης έως αύριο τα μεσάνυχτα.

Κατά το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων «ΜΙΑ», υπουργός Αμυνας γίνεται η αντιπρόεδρος του κόμματος SDSM, Ραντιμίλα Σεκερίνσκα, υπουργός Εσωτερικών ο γραμματέας του ίδιου κόμματος Ολιβερ Σπάσοβιτς, υπουργός Εξωτερικών ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, που διετέλεσε πρέσβης της ΠΓΔΜ σε ΗΠΑ και Ολλανδία (και είναι γιος του συντηρητικού πολιτικού στελέχους του δεξιού VMRO - DPMNE, Ντίμιταρ Ντιμιτρόφ). Το μεγαλύτερο αλβανόφωνο κόμμα DUI εκπροσωπείται στη νέα κυβέρνηση με έναν αντιπρόεδρο κυβέρνησης (τον Μπουτιάρ Οσμάνι) και τέσσερις υπουργούς. Η «Συμμαχία για τους Αλβανούς», που έχει μόλις τρεις βουλευτές, θα εκπροσωπείται στη νέα κυβέρνηση με δύο υπουργούς (Υγείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Με φόντο τις ετοιμασίες για τη νέα κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ συναντήθηκε χτες με τους πρέσβεις χωρών της ΕΕ και απαίτησε να αρχίσουν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ