Τρίτη 30 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Δημοσιεύματα για «δυο βδομάδες διορία» για το Ιντσιρλίκ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- ΑΓΚΥΡΑ.-

Τα γερμανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ σε δυο βδομάδες, αν η τουρκική κυβέρνηση συνεχίσει να απαγορεύει την είσοδο σε Γερμανούς βουλευτές, όπως ειπώθηκε την Παρασκευή το βράδυ σε ενημέρωση των Γερμανών βουλευτών από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Spiegel». Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να θέλει να προλάβει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, καθώς βουλευτές σκόπευαν να καταθέσουν ψήφισμα για την αποχώρηση των περίπου 250 Γερμανών στρατιωτών, επειδή συνεχίζονται οι επαφές με την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα αυτό.

Πάντως, από τη συζήτηση ανάμεσα στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου του ΝΑΤΟ, δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα. Η καγκελάριος είχε δηλώσει ότι είναι «απαραίτητες» οι επισκέψεις των Γερμανών βουλευτών σε βάσεις έξω από τη χώρα. Πιθανότερη εναλλακτική λύση για την εγκατάσταση των γερμανικών αναγνωριστικών αεροσκαφών «Τορνέιντο» και των αεροπλάνων εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων θεωρείται η Ιορδανία.

Δύο εξελίξεις που μπορούν να θεωρηθούν σαν μια «μικρή υποχώρηση» από πλευράς Τουρκίας είναι οι εξής: Την Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, έγινε γνωστό ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση για μια επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στη ΝΑΤΟική βάση στο Ικόνιο. Επίσης επιτράπηκε σε Γερμανούς διπλωμάτες να επισκεφτούν για πρώτη φορά τη φυλακισμένη δημοσιογράφο γερμανικής υπηκοότητας, Μεσάλε Τολού, η οποία φυλακίστηκε στις αρχές Μάη με την κατηγορία της «προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας».

Πάντως, η επίτευξη κάποιας συμφωνίας εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θεωρείται δύσκολη. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τη γερμανική για παροχή ασύλου σε οπαδούς του «κινήματος Γκιουλέν», το οποίο θεωρούν υπεύθυνο για το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, μέχρι στιγμής έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία 220 Τούρκοι υπήκοοι με διπλωματικά διαβατήρια και 217 με τα λεγόμενα υπηρεσιακά διαβατήρια, ανάμεσα σε αυτούς και στρατιωτικοί. Οι πρώτες αιτήσεις ασύλου έχουν εγκριθεί.

Στο μεταξύ, ανάλυση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ» με τίτλο «Η γερμανική κίνηση για το Ιντσιρλίκ είναι εντελώς μπλόφα» σημειώνει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ανησυχεί για μια πιθανή αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων, αφού «αυτοί οι στρατιώτες μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από άλλα ΝΑΤΟικά στρατεύματα», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «μια τέτοια κίνηση θα επιδεινώσει περαιτέρω τις τουρκογερμανικές σχέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ