Τρίτη 30 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πέθανε ο Ζ. Μπρεζίνσκι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πέθανε το βράδυ της Παρασκευής σε νοσοκομείο της Βιρτζίνια και σε ηλικία 89 ετών ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ και κορυφαίος διεθνολόγος στην υπηρεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι.

Ο Μπρεζίνσκι γεννήθηκε στην Πολωνία και σπούδασε σε πανεπιστήμια του Καναδά και των ΗΠΑ. Πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60, ως σύμβουλος των Αμερικανών Προέδρων Τζον Κένεντι και Λίντον Τζόνσον, ώσπου το 1976 έγινε σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας επί Προέδρου Κάρτερ. Θεωρείται πως έπαιξε πρωταρχικό ρόλο σε κορυφαία διεθνή γεγονότα, ανάμεσα στα οποία θεωρείται η επίτευξη ισραηλινο-αιγυπτιακής ειρηνευτικής συμφωνίας το 1978, η συμφωνία για το Κανάλι του Παναμά, τα ανοίγματα των ΗΠΑ και της Δύσης στην Κίνα ως «ανάχωμα» απέναντι στην ΕΣΣΔ, η δημιουργία των φανατικών ισλαμιστών Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων ήταν τότε και ο νεαρός Σαουδάραβας εκατομμυριούχος Οσάμα Μπιν Λάντεν, που έφτιαξε στη συνέχεια την Αλ Κάιντα και σχεδίασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ.

Είχε γράψει βιβλία γεωπολιτικής όπως «Η Μεγάλη Σκακιέρα», «Εκτός Ελέγχου», «Η Μεγάλη Αποτυχία», «Εξουσία και Αρχές» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ