Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χρυσό Λιοντάρι» στην Ινδία

Στην ταινία της Ινδής Μίρα Ναΐρ «Γάμος την περίοδο των μουσώνων» απονεμήθηκε το «Χρυσό Λιοντάρι» του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής απονεμήθηκε στις «Σκυλίσιες Μέρες» του Αυστριακού Ούλριχ Ζάιντελ. Το «Χρυσό Λιοντάρι της Χρονιάς» (νέο βραβείο για την καλύτερη ταινία του σύγχρονου κινηματογράφου) στον Γάλλο Λοράν Καντέ για την ταινία «L' emploi du temps», ενώ το λεγόμενο Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στον Ούλριχ Σέιντλ για τον «Καύσωνα».

Το ειδικό βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στη «Μυστική Ψηφοφορία» του Ιρανού Μπαμπάκ Παγιάμι. Βραβείο σεναρίου κέρδισε ο Μεξικανός Αλφόνσο Σουαρόν για την ταινία «Y tu mama tambien» («Και η μάνα σου»). Βραβείο καλύτερης αντρικής ερμηνείας έλαβε ο Ιταλός ηθοποιός Λουίτζι Λο Κάσκιο για την ερμηνεία του στην ταινία του Τζουζέπε Πιτσιόνι «Luce dei miei occhi» («Φως των ματιών μου»). Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας η Ιταλίδα ηθοποιό Σάντρα Τσεκαρέλι, πρωταγωνίστρια της ίδιας ταινίας.

Τέλος, δόθηκε ειδικό βραβείο στον Σλοβένο σκηνοθέτη Ιβάν Σβίτκοβιτς για την πρώτη του ταινία «Ψωμί και γάλα», ενώ το βραβείο Marcello Mastroianni για τον καλύτερο νέο (ή νέα) ηθοποιό πήραν οι Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάρ και Ντιέγκο Λούνα για την ταινία «Και η μάνα σου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ