Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
24ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
«Ολοταχώς» για καλύτερη διοργάνωση

Την καλύτερη διοργάνωση μέχρι τώρα επιδιώκουν να πετύχουν οι συντελεστές του φετινού, 24ου Ελληνικού και 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (16-22/9).

Οπως σημείωσε, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος, οι συμμετοχές είναι περισσότερες από πέρσι (20 επιπλέον ταινίες στο ελληνικό τμήμα, ενώ, οι χώρες που συμμετέχουν στο διεθνές τμήμα είναι 45. Ο δήμαρχος, Μαργαρίτης Τζίμας είπε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 250 εκ. από τα οποία, 100 εκ. είναι δίνει το ΥΠΠΟ, 130 εκ. ο δήμος, 25 εκ. η ΕΡΤ, η οποία είναι και χορηγός επικοινωνίας, καθώς εμπλέκεται με συμπαραγωγές ταινιών μικρού μήκους σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Η αναπαλαίωση του ιστορικού κινηματογράφου «Ολύμπια» θα είναι έτοιμη τα Χριστούγεννα, γι' αυτό οι προβολές θα γίνουν στα «Αστέρια», ενώ οι τελετές έναρξης και λήξης στο νέο Δημοτικό Ωδείο. Ωστόσο, ο δήμος αγόρασε την παλιά «Καπναποθήκη Περδίκα», που θα διαμορφωθεί από το ΥΠΠΟ για τις ανάγκες του φεστιβάλ και ως πολιτιστικό κέντρο.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΚΚ, Διαγόρας Χρονόπουλος δήλωσε «φανατικός συμπαραστάτης της μικρού μήκους ταινίας» και ότι το Κέντρο συμμετέχει στο φεστιβάλ με 27 συνολικά ταινίες (οι 12 δικής του παραγωγής και οι υπόλοιπες συμπαραγωγής με την ΕΤ-1 μέσω του προγράμματος «Μικροφίλμ»).

Τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ θα είναι ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης, ο οποίος θα τιμηθεί για το σύνολο του έργου του, ενώ θα προβληθεί και ένα «κινηματογραφικό πορτρέτο» του. Ο ίδιος είναι και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το ελληνικό τμήμα, με μέλη τους: Νίκο Κυπουργό, συνθέτη, Φίλιππο Τσίτο, σκηνοθέτη, Αχιλλέα Κυριακίδη, σκηνοθέτη, Φιλαρέτη Κομνηνού, ηθοποιό. Στην έναρξη θα προβληθούν βωβές γερμανικές ταινίες, με συνοδεία πιάνου από τον Μηνά Αλεξιάδη.

Το διεθνές τμήμα περιλαμβάνει 89 ταινίες (οι τρεις ελληνικές) και το ελληνικό τμήμα 26 ταινίες μυθοπλασίας, 5 ντοκιμαντέρ, 6 σπουδαστικές, 8 στο ειδικό τμήμα «Ελληνες του κόσμου», ενώ, 45 ακόμη ταινίες θα προβληθούν στα πληροφοριακά τμήματα, εκτός συναγωνισμού. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς τμήματος θα είναι ο Γερμανός Βόλφανγκ Λάνγκσφελντ και τα μέλη από Φινλανδία, Γαλλία, Αργεντινή και Ελλάδα.

Επίσης, θα υπάρχουν δύο παράλληλα προγράμματα. Ενα με γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα (σε συνεργασία με το «Γκαίτε») και ένα αφιέρωμα στους «μικρομηκάδες» της Αργεντινής, το πρώτο μέρος ενός μεγάλου αφιερώματος στο λατινοαμερικάνικο κινηματογράφο, που θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Τα αφιερώματα συμπληρώνονται με κλασικά ευρωπαϊκά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Επίσης, θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου και έκθεση Δραμινών φωτογράφων.

  • Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών θα βραβεύσει με τιμητικές πλακέτες την Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας και τον Σωκράτη Δημητριάδη, πρώην δήμαρχο και νομάρχη Δράμας για τη συμβολή του στο θεσμό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ