Πέμπτη 1 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην καύση σκουπιδιών της ΑΓΕΤ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη και εκπρόσωποι ταξικών σωματείων και φορέων της πόλης του Βόλου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, απαιτώντας την απαγόρευση καύσης σκουπιδιών (RDF/SRF), αλλά και του επικίνδυνου pet-coke από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ.

Μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, χρησιμοποίησε αρκετές βερμπαλιστικές εκφράσεις όπως, για παράδειγμα, «η Ελλάδα, η Θεσσαλία δεν είναι μπανανία», θέλοντας να διασκεδάσει τη μεγάλη ανησυχία των κατοίκων και να φανεί ότι κατανοεί το πρόβλημα. Αλλά όλα τα προηγούμενα σε μία λογική, όπως ο ίδιος είπε, «εμείς δεν θέλουμε να κλείσουμε εργοστάσια, αλλά δεν θέλουμε να κλείσουν και σπίτια». Ετσι, στο τέλος της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου κατέθεσε πρόταση - που έγινε δεκτή από τη συμπολίτευση και τη μείζονα αντιπολίτευση, όπως και τη Χρυσή Αυγή - η οποία είναι επανάληψη της γνωμοδότησης του οργάνου το 2013, και η οποία αναφέρει ότι «το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας είναι αντίθετο στην καύση του RDF», και από την άλλη ζητά ταυτόχρονα «να υπάρξει μεγάλος, ανοιχτός, ειλικρινής διάλογος με την εταιρεία, που στόχο θα έχει να παρουσιαστούν από την ΑΓΕΤ αξιόπιστες μετρήσεις, να γίνει αποτύπωση των επιπτώσεων στην κοινωνία όλων των παραμέτρων από τη χρησιμοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας».

Ο Β. Μπούτας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης υπηρετεί και σε αυτόν τον τομέα τα μονοπώλια. «Λέμε ξεκάθαρα ότι πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να μπει μπροστά με το λαϊκό - εργατικό κίνημα για να απαγορευτεί η καύση σκουπιδιών και όχι να είναι η διοίκηση του κράτους και να βγάζει τη βρώμικη δουλειά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μόνο ο λαός μπορεί να αποτρέψει την καύση αυτών των υλικών και να απαιτήσει να ληφθούν μέτρα για την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, αλλά και της υγείας των κατοίκων».

Στην παρέμβασή του ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, σημείωσε ότι το ΚΚΕ ανέδειξε πρώτο το θέμα της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και με Επερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή. Παρουσίασε τα προβλήματα που προκαλούνται, αναφέροντας ότι η χρήση των καρκινογόνων καυσίμων από σκουπίδια (SRF, RDF) που περιέχουν υψηλό ποσοστό πλαστικών και βαρέων μετάλλων προκαλεί ιδιαίτερα επικίνδυνους αέριους ρύπους που εκπέμπονται με την καύση τους, όπως διοξίνες, πτητικό υδράργυρο, άλλες τοξικές και όχι μόνο ουσίες καθώς και επικίνδυνα μικροσωματίδια, ρύπους που μπορούν να προκαλέσουν καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Σημείωσε ότι όλες διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις εναρμονίζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία με αυτήν της ΕΕ, που ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους. «Αυτή είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και είμαστε κάθετα αντίθετοι στην καύση των σκουπιδιών, χωρίς παραπομπές και υποσημειώσεις».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων σωματείων και φορέων (Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», Σωματείου Καθαριστριών, Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φοιτητικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής), που παρουσίασαν τις θέσεις και προτάσεις των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής και αντιτάχθηκαν στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ