Πέμπτη 1 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αντιδράσεις για την καταδίκη των μαθητών στο Ρέθυμνο

Παρέμβαση και από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απαράδεκτη απόφαση με την οποία το Δικαστήριο Ανηλίκων καταδίκασε σε ποινή 80 ωρών «κοινωνικής εργασίας» ως «αναμορφωτικό μέτρο» τρεις μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, ως πρωτεργάτες της κατάληψης του σχολείου τους.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρενέβη στο ζήτημα και παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου να αιτηθεί στο δικαστήριο ανηλίκων την άρση ή τη μετατροπή του «αναμορφωτικού μέτρου» της παροχής «κοινωνικής εργασίας» που επιβλήθηκε στους συγκεκριμένους μαθητές. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, το μέτρο αυτό καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών υπό τις οποίες φέρεται ότι τελέστηκε η πράξη για την οποία δικάστηκαν οι μαθητές και της προσωπικότητας και της ανηλικότητας των μαθητών.

«Οι διώξεις και τα μαθητοδικεία που πραγματοποιούνται σήμερα γίνονται με την ανοχή και ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά την "επικοινωνιακή" κατάργηση της διαβόητης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του Αρσένη. Ο στόχος παραμένει και είναι ένας και μοναδικός, η κάμψη του μαθητικού κινήματος, μέσα από την τρομοκράτηση των μαθητών, η απρόσκοπτη εφαρμογή των αντιλαϊκών - αντιεκπαιδευτικών πολιτικών κυβερνήσεων - ΕΕ - κεφαλαίου», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, απαιτώντας να απαλλαγούν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου. «Οι εισαγγελείς, η αστυνομία, οι χειροπέδες, τα δικαστήρια ανηλίκων και τα αναμορφωτήρια δεν έχουν θέση στο σχολείο. Ούτε έχουν θέση στο σχολείο και στα συνδικάτα μας εκείνοι που γίνονται καταδότες - μηνυτές των μαθητών τους. Αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν κάθε έννοια ηθικής τάξης και κάθε έννοια εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής πρακτικής», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που καλεί όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες, όλο το λαό να δώσουν απάντηση απέναντι στην τρομοκρατία που εξαπολύει η ίδια η κυβέρνηση σε 15χρονα παιδιά που αγωνίζονται για τη μόρφωση που αξίζουν.

«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Οπως τονίζει μεταξύ άλλων, «η μοναδική απάντηση σ' αυτές τις προκλήσεις της κυβέρνησης και των μηχανισμών της είναι η ένταση εδώ και τώρα της συλλογικής διεκδίκησης. Ο κοινός αγώνας φοιτητών - μαθητών - εργαζομένων και η πάλη ενάντια στα αφεντικά, στις ενώσεις τους και τις κυβερνήσεις τους, είναι ο μοναδικός αγώνας που μπορεί να σπάσει στην πράξη το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που προσπαθεί να εδραιώσει η κυβέρνηση».

Ανακοίνωση ενάντια στην απόφαση του Δικαστηρίου Ανηλίκων εξέδωσε το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, που μεταξύ άλλων κάνει λόγο για απόκρυψη του θέματος από το Σωματείο και προτείνει στην επόμενη ΓΣ της ΕΛΜΕ τη διαγραφή του εν λόγω διευθυντή διά παντός από το Σωματείο.

Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στην παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο 104,9», χαιρετίζοντάς την και δηλώνοντας πως «υπάρχει σαφέστατη διάταξη στο Νόμο που αποποινικοποιεί τέτοιες δραστηριότητες, αλλά υπάρχει θέμα νοοτροπίας», παραβλέποντας ότι με βάση τον Ποινικό Κώδικα η κατάληψη μπορεί να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα.

Τόσο η πρόσφατη καταδίκη των μαθητών στο Ρέθυμνο, όσο και άλλα κρούσματα ενάντια σε αγωνιστές μαθητές, δείχνουν πως παρά τα λόγια συμπάθειας, διατηρείται και αξιοποιείται ένα νομικό πλαίσιο για την ποινικοποίηση και καταστολή των μαθητικών αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ