Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρωτοστατεί για την παράταση της παραμονής...

Ευκαιρία να ...πιέσει για το όνομα «βρήκε» ο υπουργός Εξωτερικών

Πρωτοστατεί η ελληνική κυβέρνηση στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και πλειοδοτεί υπέρ της παράτασης της παραμονής των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα θεωρεί κατάλληλο το χρόνο να φέρει στο προσκήνιο την εκκρεμότητα της ονομασίας του γειτονικού κράτους.

Οπως είπε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με το Γάλλο ομόλογό του Λ. Ζοσπέν, «πιστεύω πως για να ομαλοποιηθεί τελείως η κατάσταση στη ΦΥΡΟΜ θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει μια παρουσία που θα βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν τριβές, αντιθέσεις, να μην υπάρχουν νέες συγκρούσεις. Εμείς, συνέχισε ο Κ. Σημίτης, θεωρούμε ότι θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί -και το έχουμε αναφέρει και η Γαλλία είναι της ίδιας άποψης απ' ό,τι προέκυψε από τη συζήτηση- το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα εντολή από τα Ηνωμένα Εθνη για την παρουσία της όποιας δύναμης. Εντολή από τα Ηνωμένα Εθνη, ώστε να μην είναι αμφισβητήσιμη για να συμμετέχουν όλοι και να στηρίξουν όλοι αυτή την προσπάθεια».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε ότι «όσον αφορά την κατάσταση στην ΠΓΔΜ έχουμε και εμείς τις ίδιες απόψεις. Είμαστε παρόντες, έχουμε παρουσία στη χώρα αυτή κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της χώρας, μετά από μια συμφωνία πολιτική, για να γίνει η συγκομιδή των όπλων, αφ' ης στιγμής αυτοί που μάχονταν ο ένας κατά του άλλου συμφωνούν να συμβιώσουν μαζί. Είμαστε υπέρ της ακεραιότητας της δημοκρατίας αυτής. Θέλουμε να αποφευχθεί η επανάληψη της βίας και των εχθροπραξιών. Γι' αυτό διερωτόμαστε μήπως στο τέλος αυτής της εντολής που εκπνέει, νομίζω, στις 28 Οκτωβρίου, θα έπρεπε, με τη μία ή την άλλη μορφή, να παραμείνουμε εκεί, ούτως ώστε να ησυχάσουν κάπως περισσότερο τα πνεύματα».

Το όνομα

Την ίδια στιγμή που η ΠΓΔΜ κινδυνεύει με διάλυση, κάποιοι στην Αθήνα, θεώρησαν πως έχουν την ευκαιρία να θέσουν το ζήτημα της ονομασίας του κράτους, επί τάπητος. Ενας από αυτούς, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ζήτησε την εμπλοκή της ΕΕ σε αυτή την υπόθεση.

Αντίθετη άποψη, επ' αυτού, εξέφρασε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΦΛΑΣ, ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος. «Σε καμία περίπτωση, είπε ο υπουργός Αμυνας, δεν είναι επίκαιρο να ανοίξει μια κουβέντα για το όνομα τώρα (...) Δεν έχει κανένα νόημα να ανοίξει αυτή τη στιγμή το θέμα, διότι υπάρχει ρευστότητα αυτή τη στιγμή».

Κάτι ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις που διατύπωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, εξέφρασε περιέγραψε στις δηλώσεις του ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε σχετικά:«Πρώτα απ' όλα, είπε, γνωρίζετε ότι αυτό το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Εμείς παραμένουμε στη θέση που έχουμε διατυπώσει, ότι πρέπει να εξευρεθεί μια λύση, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Σε αυτή τη θέση παραμένουμε και θέτουμε, σε κάθε ευκαιρία, αυτό το πρόβλημα για το οποίο πρέπει να βρεθεί λύση. Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας έθεσε στην ΕΕ αυτό το θέμα, ζητώντας από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων και των μεγάλων Οργανισμών να χρησιμοποιούν την προσωρινή ονομασία που έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ για το γειτονικό κράτος. Να αποφεύγεται, δηλαδή, η χρησιμοποίηση ενός ονόματος, που η κυβέρνηση και οι πολίτες του γειτονικού κράτους, χρησιμοποιούν μέχρι τώρα. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για εμάς. Επιθυμούμε να εξευρεθεί, το συντομότερο δυνατό, λύση, διότι πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή. Από κει και πέρα θα πρέπει και η κυβέρνηση των Σκοπίων να αναλάβει τις ευθύνες της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ