Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κυνισμός και ικανοποίηση από την παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς

Αποκαλυπτική απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα

Μια αποκαλυπτικού κυνισμού απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, σχετικά με την παράνομη έκδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς στο λεγόμενο ΔΠΔ της Χάγης, έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χθες. Με αυτήν την απάντηση, το Συμβούλιο εκφράζει την «ικανοποίησή του» για τις εξελίξεις στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας!

Η Ερώτηση του Στρ. Κόρακα:

«Στις 26/6/01, ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς οδηγήθηκε στη Χάγη. Η παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς στο λεγόμενο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τη Γιουγκοσλαβία έγινε παρά την κατηγορηματική αντίθεση της Ανω και Κάτω Βουλής, καθώς και του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας. Το λεγόμενο ΔΠΔ δεν έχει καμία διεθνή νομιμότητα, αλλά ιδρύθηκε κατ' εντολήν των ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση των πολιτικών σκοπιμοτήτων της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Στήθηκε, ουσιαστικά, από αυτούς, που, κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου, βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία, προκαλώντας ανυπολόγιστες ανθρώπινες, υλικές και περιβαλλοντικές ζημιές. Η παράδοση Μιλόσεβιτς έγινε μέσα από άθλιες οικονομικές συναλλαγές και πιέσεις προς τους νυν κυβερνώντες τη χώρα. Για το θέμα αυτό, σύσσωμος ο ελληνικός λαός έχει εκφράσει και συνεχίζει να εκφράζει τον αποτροπιασμό του. Μεταξύ των εκδηλώσεων αντίθεσης αναφέρουμε την επιστολή 83 βουλευτών (από τους 100 που συμμετέχουν στο Θερινό Τμήμα της Ελληνικής Βουλής) από όλα τα κόμματα, καθώς και τις δηλώσεις μεγάλου αριθμού εξεχουσών προσωπικοτήτων.

Εγκρίνει το Συμβούλιο αυτού του είδους τις πρακτικές, που παραβιάζουν κατάφωρα κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και Διεθνούς Δικαίου;».

Η απάντηση του Συμβουλίου:

«Το Συμβούλιο εφιστά την προσοχή του αξιότιμου βουλευτή στο γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνήλθε στο Γκέτεμποργκ στις 15 και 16 Ιουνίου 2001, κάλεσε τις αρχές της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας - Σερβίας να εξακολουθήσουν να συνεργάζονται πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔΓ). Το Συμβούλιο υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η μεταφορά του κ. Μιλόσεβιτς στη Χάγη, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της προσέγγισης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας με την Ευρώπη. Στις 25 Ιουνίου 2001, συνεδριάζοντας με σύνθεση "Γενικών Υποθέσεων", το Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στις 22 Ιουνίου η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ενέκρινε το διάταγμα για τη συνεργασία με το ΔΠΔΓ. Το Συμβούλιο αντιλήφθηκε την ενέργεια αυτή ως ένα θετικό σταθμό στο δρόμο της επιβαλλόμενης πλήρους συνεργασίας με το Δικαστήριο.

Οσον αφορά τις λεπτομέρειες της έκδοσης του κ. Μιλόσεβιτς, πρόκειται για ζήτημα που άπτεται του εσωτερικού Δικαίου της Ομοσπονδίας και των συνιστωσών της.

Οι αντιρρήσεις του αξιότιμου βουλευτή σχετικά με την παράδοση του κ. Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης βρίσκονται επομένως σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις του Συμβουλίου, το οποίο υπενθυμίζει στον αξιότιμο βουλευτή ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι θεσμός που δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με τον οποίο οφείλουν να συνεργάζονται όλες οι χώρες - μέλη των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με την απόφαση 827 της 25ης Μαΐου 1993. Εν κατακλείδι, το Συμβούλιο εκτιμά ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, μεταφέροντας τον κ. Μιλόσεβιτς στη Χάγη, ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της ως κράτους - μέλους των Ηνωμένων Εθνών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ