Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς συνάντηση στον απόηχο του αιματοκυλίσματος

Σήμερα, πιθανότατα, συναντιούνται Πέρες- Αραφάτ

Πέντε Ισραηλινοί και τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί, δεκάδες τραυματίες ο απολογισμός του αιματηρού Σαββατοκύριακου

Την αποχώρηση του Ισραηλινού πρέσβη από το Κάιρο ζήτησαν οι χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές, χτες, φωνάζοντας αντιαμερικανικά και αντιισραηλινά συνθήματα

Associated Press

Την αποχώρηση του Ισραηλινού πρέσβη από το Κάιρο ζήτησαν οι χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές, χτες, φωνάζοντας αντιαμερικανικά και αντιισραηλινά συνθήματα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΤΖΕΝΙΝ-ΓΑΖΑ-ΝΑΧΑΡΙΑ.-

Η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση της πολυσυζητημένης συνάντησης ανάμεσα στους Πέρες και Αραφάτ φαίνεται ότι έχει αρχίσει, παρά τον αιματηρότατο απολογισμό του Σαββατοκύριακου εξαιτίας των δύο βομβιστικών επιθέσεων εντός του Ισραήλ, της ενέδρας εναντίον ισραηλινού αυτοκινήτου στη Δυτική Οχθη και τα γνωστά, πλέον, αντίποινα του ισραηλινού στρατού, που έπληξε κτίρια της οργάνωσης «Φατάχ» σε όλη τη Δυτική Οχθη.

Διαψεύστηκε, αργά χτες, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ανέβαλε, επ' αόριστον, μια συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Η πρώτη διάψευση ήρθε από τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, Ζοζέ Πίκε, ο οποίος, επιβεβαιώνοντας την ενεργότερη διπλωματική ανάμειξη της ΕΕ, βεβαίωνε ότι οι Πέρες και Αραφάτ θα συναντηθούν. Ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, αρκέστηκε, απλώς, να επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις δύο πλευρές. Ανάλογες τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Τις δηλώσεις Πίκε επιβεβαίωναν, λίγο αργότερα, ισραηλινές διπλωματικές πηγές, που υπογράμμιζαν ότι η συνάντηση «θα είναι διακριτική», γι' αυτό και απορρίφθηκε η παλαιστινιακή πρόταση να γίνει στην Τάμπα της Αιγύπτου. Πιθανότατα, η συνάντηση θα γίνει στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ, στη Λωρίδα της Γάζας, σήμερα το βράδυ. Η παλαιστινιακή πλευρά, πάντως, δήλωνε «άγνοια» και ότι αναμένει την απάντηση του Σιμόν Πέρες για την πραγματοποίηση της συνάντησης στην Τάμπα. Μέχρι χτες βράδυ, ούτε η ισραηλινή ούτε η παλαιστινιακή πλευρά είχαν απαντήσει επισήμως στην πρόταση του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, να γίνει μια τριμερής συνάντηση Πέρες-Μπους-Αραφάτ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα τέλη της βδομάδας, στη Νέα Υόρκη.

Αιματηρή Κυριακή

Με άσχημους οιωνούς ξημέρωσε η Κυριακή. Το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός είχε πλήξει θέσεις της παλαιστινιακής αστυνομίας στη Ραμάλα και τα πνεύματα είχαν, και πάλι, οξυνθεί. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ένας Ισραηλινός οδηγός και ένας Ισραηλινός δάσκαλος σκοτώθηκαν όταν το λεωφορειάκι που μετέφερε δασκάλους σε εποικισμούς της Δυτικής Οχθης έπεσε σε ενέδρα. Από τα πυρά των αγνώστων τραυματίστηκαν άλλοι 3 επιβαίνοντες.

Λίγη ώρα αργότερα, ένας κομάντο αυτοκτονίας πυροδοτούσε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του στην πλατφόρμα του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης Ναχάρια, στο βόρειο Ισραήλ. Από την ισχυρότατη έκρηξη, εκτός από τον κομάντο, σκοτώθηκαν 3 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους ένας στρατιώτης, και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 40. Πριν καν αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για την έκρηξη στη Ναχάρια, ένα αυτοκίνητο εξερράγη στο σταυροδρόμι Μπέιτ Λιντ, έξω από την Νετάνια, στο κεντρικό Ισραήλ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε μόνο ο κομάντο αυτοκτονίας ενώ τραυματίστηκαν 3 Ισραηλινοί περαστικοί.

Τα ισραηλινά αντίποινα δεν άργησαν. Το βράδυ, ισραηλινά τεθωρακισμένα και ελικόπτερα σφυροκόπησαν κτίρια της «Φατάχ», που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, στις πόλεις Ραμάλα, Ιεριχώ, Καμπάτιγιεχ, Τζενίν, τραυματίζοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά πυρά στόχευαν το δημοτικό σχολείο του χωριού Ταγιασίρ, στη βόρεια Δυτική Οχθη, καταστρέφοντας εντελώς τις 4 από τις 10 διδακτικές αίθουσες, με την αιτιολογία ότι «το χρησιμοποιούσαν ένοπλοι».

Πριν ξημερώσει, χτες, ισραηλινά τεθωρακισμένα έπληξαν θέσεις της παλαιστινιακής αστυνομίας στην πόλη Ταμούν, κοντά στην Τζενίν, όπου σκοτώθηκε 1 αστυνομικός και τραυματίστηκαν 3. Λίγο μετά, ένας 14χρονος Παλαιστίνιος τραυματιζόταν βαρύτατα από ισραηλινά πυρά στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή ηγεσία επέρριψε την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων στην Παλαιστινιακή Αρχή, και ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν έδωσε εντολή, σύμφωνα με πληροφορίες, να κλιμακωθούν τα πλήγματα ακριβείας. Παρ' όλα αυτά, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο απέρριψε πρόταση του στρατού για δημιουργία ουδέτερης ζώνης κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τη Δυτική Οχθη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις που στοχεύουν αμάχους, είτε Ισραηλινούς είτε Παλαιστινίους. «Ανευ νοήματος» χαρακτήρισε το αιματοκύλισμα η Αμερικανίδα σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, καλώντας «την παλαιστινιακή ηγεσία να ελέγξει περισσότερο τη βία».

Κύματα πανικού

Εκτός από το θάνατο, όμως, η βομβιστική επίθεση της Ναχάρια προκάλεσε και έναν ιδιότυπο πανικό. Ο κομάντο αυτοκτονίας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, είναι Ισραηλινός Αραβας, ο Μοχάμεντ Χαμπάσι, κάτοικος χωριού της Γαλιλαίας. Η ανεύρεση, δίπλα στα απομεινάρια του, της μπλε ισραηλινής ταυτότητάς του προκάλεσε τις πρώτες υποψίες, που μένουν να αποδειχτούν από την εξέταση DNA.

Αναμένοντας τα αποτελέσματα, η ισραηλινή κοινή γνώμη μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση πανικού καθώς μέχρι πρότινος υπήρχε η βεβαιότητα ότι οι βομβιστές είναι Παλαιστίνιοι, δηλαδή «εξωτερικός κίνδυνος», άρα σχετικά ελέγξιμος. Οι Ισραηλινοί Αραβες, που αποτελούν το 20% του ισραηλινού πληθυσμού, δε θεωρούνταν ύποπτοι παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουν την Ιντιφάντα.

Η εφημερίδα «Μααρίβ» κυκλοφόρησε, χτες, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο εφιάλτης που έγινε πραγματικότητα», ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Ντάνι Ναβέχ έσπευσε να υπερθεματίσει υπέρ της απαγόρευσης ορισμένων «σκελών» του νόμιμου Ισλαμικού Κινήματος, του οποίου μέλος ήταν ο βομβιστής. Εντούτοις, ο Καμέλ Κχατίμπ, εκπρόσωπος του Κινήματος, διαχώρισε τη θέση της οργάνωσής του καταδικάζοντας την επίθεση ενώ τον βομβιστή έσπευσε να προσεταιριστεί η «Χαμάς», χαρακτηρίζοντάς τον, χτες, «μέλος της». Τους τόνους χαμηλώνει η εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ» υπογραμμίζοντας ότι «οι Ισραηλινοί Αραβες έχουν κάθε δίκιο να είναι οργισμένοι από τη φτώχεια, τις διακρίσεις και τις κακομεταχειρίσεις που έχουν υποστεί από το ισραηλινό κράτος, αλλά σε καμία περίπτωση η πράξη του συγκεκριμένου ατόμου δεν μπορεί να χαρακτηρίσει ολόκληρη την κοινότητά τους, που παραμένουν νομιμόφρονες Ισραηλινοί πολίτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ