Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Εντυπωσιακή νίκη

Με 75,62% εκλέγεται και πάλι στην προεδρία ο Αλ. Λουκασένκο που δήλωσε πως: Ο λαός της Λευκορωσίας δεν ανέχεται ξένες επεμβάσεις. Μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές άνω του 80%

Ο Αλ. Λουκασένκο στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Associated Press

Ο Αλ. Λουκασένκο στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
Με βάση τα τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 9/9/2001, που ανακοίνωσε η Λίντια Γιερμόσινα, πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο επανεκλέγεται Πρόεδρος της Λευκορωσίας με ποσοστό 75,62%. Ο Βλαντίμιρ Γκοντσάρικ, κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε ποσοστό 15,39%, ενώ ο Σεργκέι Γκαϊντουκιέβιτς -επικεφαλής του φιλελεύθερου- δημοκρατικού κόμματος συγκέντρωσε ποσοστό 2,5%. Το μεγαλύτερο ποσοστό ο Αλεξάντρ Λουκασένκο το πήρε στην περιοχή Γκόμελ απ' όπου κατάγεται (86,77%), ενώ το μικρότερο (57,32%) στην πρωτεύουσα Μινσκ. Το ποσοστό της συμμετοχής στις εκλογές έφτασε 83,85%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για τις χώρες της ΚΑΚ.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Στο μεταξύ, το αποτέλεσμα των εκλογών έχει αναγνωρίσει μόνο ο τρίτος υποψήφιος, ενώ ο Β. Γκοντσάρικ με δηλώσεις του δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και θεωρεί ότι αυτό είναι νοθευμένο. Με βάση τη λεγόμενη «παράλληλη καταμέτρηση», την οποία ισχυρίζονται ότι διεξήγαγαν οι δυνάμεις της ενιαίας αντιπολίτευσης, ο Λουκασένκο συγκέντρωσε ποσοστό 45%, ενώ ο Γκοτσάρικ 40%. Από τη μεριά του, όμως, ο Νικολάι Λαζόβικ, γραμματέας της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, εξέφρασε την έκπληξή του για τα ποσοστά που δίνει το επιτελείο του Γκοντσάρικ, δηλώνοντας ότι «κανείς δεν ξέρει από πού βγαίνουν αυτά τα νούμερα». Στο ίδιο το επιτελείο της αντιπολίτευσης επικρατεί σύγχυση. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης που είχε προγραμματιστεί για το πρωί στις 10 στο Μινσκ αναβλήθηκε για το απόγευμα. Οπως φαίνεται, οι διαφωνίες έχουν ξεσπάσει για το ποια θα πρέπει να είναι από δω και στο εξής η στάση του κοινού υποψηφίου. Θα πρέπει να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη και προσκομίζοντας τις αποδείξεις της «νοθείας», ή θα πρέπει να καλέσει σε γενική «πολιτική ανυπακοή» και διαδηλώσεις μέχρι την ανατροπή του Λουκασένκο;

Οι ξένοι παρατηρητές

Μοιρασμένοι και οι ξένοι παρατηρητές. Ετσι, οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ στη Λευκορωσία δήλωσαν ότι δε θεωρούν τις εκλογές «ελεύθερες και δημοκρατικές», αντίθετα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι παρατηρητές από τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της ΚΑΚ εκτιμήθηκε ότι οι εκλογές έγιναν ελεύθερα και δημοκρατικά και οποιεσδήποτε «μικρές αδυναμίες, που παρουσιάστηκαν ήταν ποσοτικά και ποιοτικά ασήμαντες και δεν μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών». Από τη μεριά της Ρωσίας τόσο οι αρχές, όσο και η αντιπολίτευση χαιρέτισαν την επανεκλογή Λουκασένκο. Συγκεκριμένα τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας συγχάρηκε για τη νίκη του τόσο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας.

Δηλώσεις του Αλεξάντρ Λουκασένκο

Στο μεταξύ, την Κυριακή 9/9/2001, αργά το βράδυ ο Αλεξάντρ Λουκασένκο έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία εξέφρασε την αισιοδοξία για τη νίκη του. Σημείωσε δε ότι η Λευκορωσία έδωσε ένα μάθημα, ότι μπορεί να γίνουν εκλογές χωρίς «βρώμικες τεχνολογίες», καθώς και πως το αποτέλεσμα των εκλογών μαρτυρά ότι ο «λαός της Λευκορωσίας δεν ανέχεται την πίεση από τα έξω». Τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Αλ. Λουκασένκο εξέφρασε την πρόθεσή του να επανεξετάσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Δύση. «Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε εκ νέου τις σχέσεις μας με τη Δύση», είπε και πρόσθεσε: «Ομως και οι δυτικές χώρες πρέπει να κάνουν ένα βήμα προς τη Λευκορωσία. Η αφορμή υπάρχει τώρα, και είναι η πιο κατάλληλη, είναι η νίκη μου στις προεδρικές εκλογές». Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, οι Δυτικοί ηγέτες εκτίμησαν λάθος την κατάσταση στη Λευκορωσία και προσπάθησαν τεχνητά να βάλουν τη γιουγκοσλάβικη «σφραγίδα» στην πραγματικότητα της Λευκορωσίας. Μοναδική διέξοδος, σημείωσε ο Λουκασένκο, για την καλυτέρευση των σχέσεων της χώρας του με τη Δύση αποτελεί η αναγνώριση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών.

Τα δυτικά ΜΜΕ

Αν κρίνουμε, πάντως, από τη μέχρι τώρα στάση των ΗΠΑ και του ΟΑΣΕ μάλλον απίθανη θα πρέπει να θεωρείται μια αναγνώριση του αποτελέσματος των εκλογών από μέρους τους. Χαρακτηριστική είναι και η παρουσίαση, ή καλύτερα... το «θάψιμο» των εκλογών όχι μόνο από τα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά και διεθνώς. Ακόμη και το αποτέλεσμα των εκλογών παρουσιάζεται με μεγάλη «προκατάληψη» από τα δυτικά ΜΜΕ. Ετσι, η Washington Post αρνείται να πιστέψει ότι το 75% των Λευκορώσων υποστήριξαν τον Αλ. Λουκασένκο και κάνει λόγο για κάποιες δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιήσει αμερικανικά ινστιτούτα και σύμφωνα με τις οποίες ο Λουκασένκο δε θα έπρεπε να πάρει πάνω από 50%. Η δε εφημερίδα New York Times με τίτλο «Ο Λευκορώσος ηγέτης διακηρύσσει τη νίκη του, αλλά πολλοί αμφιβάλλουν», χαρακτηρίζει τη Λευκορωσία ως «την πιο σοβιετική από τις πρώην σοβιετικές χώρες» με όλες τις συνέπειες που αυτό έχει και κάνει λόγο για συλλήψεις των αντιπάλων του καθεστώτος. Ο δε Λουκασένκο χαρακτηρίζεται ως «μυστακοφόρος δικτάτωρ» και «θαυμαστής των Χίτλερ και Στάλιν». Τέλος, στο ίδιο άρθρο εκτιμάται ότι «τα επίσημα αποτελέσματα μάλλον δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές διαθέσεις και απόψεις του εκλογικού Σώματος».


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Μακρόν καλεί τον Λουκασένκο «να φύγει» (2020-09-29 00:00:00.0)
Βουλευτικές εκλογές (2008-09-30 00:00:00.0)
Προκλητικό ψήφισμα κατά της Λευκορωσίας (2006-02-18 00:00:00.0)
Κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης (2005-10-04 00:00:00.0)
Σε δημοψήφισμα το μέλλον του Λουκασένκο (2004-09-09 00:00:00.0)
«Ανάβει» ο προεκλογικός αγώνας (2001-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ